Vi har fått ett brev från Rusty, känd från succéspelet SteamWorld Dig, där han förklarar gruvans fördelar och nackdelar!

Det är kolsvart, jag är 420 meter under marken och allt jag har är en hacka, en borr och en väska med ädelstenar. Fukten tränger sig på och kolen i min lykta tog slut för en minut sedan, vattentanken skvalpar så jag har troligtvis bara ett “steamjump” kvar. För att ta mig upp till marken så måste jag klättra 150 höjdmeter för att nå den närmsta teleporten som leder till byn.
Hur kom jag då hit? Jo, det hela började med ett mail.

Mailet kom från den Svenska spelstudion Image & Form och innehöll en recensionskod till deras kritikerrosade spel SteamWorld Dig. Denna gången är spelet till Wii U och visas upp i 1080p.

steamworld-dig-4

Tumbleton

Jag, Rusty, var på väg till Tumbleton, en liten håla mitt ute i den vilda västern. Min bortglömde och avlidna farbror, Joe, lämnade en gruva till mig i denna bortglömda ort som blev min hemort en tid framöver. Väl där lärde jag känna de tre invånare som bitit sig kvar i öknen.

Först har vi kära Lola med sin Saloon, Lola lagar mig när jag fastnar i någon fälla eller blir sprängd av en fiende. Därefter kommer Dorothy som tar hand om gruvans juveler och ädelstenar, som tack för att jag plockar upp de glittrande stenarna till henne så får jag så klart pengar men även erfarenhetspoäng så jag kan utvecklas och köpa mer avancerad utrustning till min gruvjakt.

steamworld-dig-2
Här står jag och pratar med min nyvunne vän Dorothy.

Sist, men absolut inte minst, har vi Cranky. Cranky äger verkstaden Cranky Upgrades, där får jag samma trevliga hjälp (som min farbror fick) när jag behöver förstärkas eller när gruvan kräver en starkare hacka.

Joe’s Mining Inc.

Gruvan i Tumbleton är lekfullt utformad och ger mina ögon lite vackra minnen, den ägdes och förvärvades av min farbror Joe och drevs under företaget Joe’s Mining Inc. Joe är känd i byn för sina knepiga och ovanliga idéer om hur han skulle utvinna gruvan. Ju längre tid jag lever i Joe’s gruva och i Tumbleton så lär jag känna honom, denna kännedom visar att jag och min farbror inte är helt olika trots allt.

steamworld-dig-1
Förutom ädelstenar så finns det verktyg i gruvan, här hittar jag ett av dom.

Först och främst gillade vi båda äventyr, det är troligtvis därför Joe öppnade Joe’s Mining Inc. Det känns liksom som om man påbörjar ett nytt äventyr varje gång man går ner i gruvan. Oftast har jag med mig ett par reservstegar i fall jag skulle fastna i någon av alla uppsprängda utrymmen, därefter är det bara att hugga sig fram och hoppas man hittar ädelstenar i mängder, nåja i alla fall så många som man kan bära. Tack vare Cranky så har jag nu en betydligt större väska än när jag först kom till Tumbleton, detta gör att jag inte behöver gå upp lika ofta till Dorothy för att sälja av min last, med andra ord kan jag bege mig på betydligt längre äventyr nu än vad jag kunde de första gångerna.

I mörkret gömmer sig faror

Ju längre ner i mörkret man kommer ju tätare kommer de hemskheter som finns i underjorden. Här runt om mig finns det larver, zombies (stora som små) och större sköldpaddor med taggiga skal. Med andra ord är det inte bara stenar och grus som får smaka på min hacka, den fungerar också som mitt försvar här i mörkret.

steamworld-dig-3
Ser ni där nere till höger? Där är ett av alla kryp som befinner sig i denna gruvan.

Förutom ”levande” varelser så har jag stött på ett par fällor, fällor som känns hämtade från gamle George Lucas klassiker Indiana Jones. Dessa fällor dyker upp lite här och var, ungefär som hela denna gruva, den känns slumpmässigt uppbyggd vilket borde betyda att den kan upplevas olika för varje person som besöker den.

På djupet

Så, nu står jag alltså här, 420 meter rakt ner under en liten by i vilda västern. På vägen har jag mött zombies, farliga fällor, mindre ”avstickande” grottor som blir lagom utmanande för min hjärna med den bristfälliga syrehalten dessa tunga väggar släpper igenom.

En sak är säker, min nyfikenhet kommer dra mig allt djupare ner i denna fuktiga, karga gruva. Frågor som ”vad letade min farbror efter” eller ”Vad finns där nere” dyker upp i mitt huvud när jag går här nere. Men innan nästa stenhugg görs måste jag upp och släppa av lite ädelstenar, reparera mig och därefter eventuellt uppgradera min hacka så jag klarar av ännu tjockare stenar.

Upplev livet på djupet – Rusty

steamworld-dig-betyg

Tidigare artikelPodcast: Teknicast #75
Nästa artikelRykte: Android L kan ha avslöjat sitt namn

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn