Vi har nu testat Sony’s Actionkamera AS100VW som vill visa sig tuff framför den populära GoPro-kameran.

Ja, när man nämner ordet actionkamera så tänker säkerligen de flesta på kameran GoPro och dess olika modeller. Men det finns faktiskt en hel del alternativ nu förtiden. Bland annat så har Sony ett par olika alternativ, däribland AS100VW som ger en hel del smidiga funktioner. Men hur är kameran att använda?

Design

När det kommer till actionkameror så vill man gärna ha en smidig, liten och lätt design, allt för att kameran ska märkas av så lite som möjligt. Men man vill samtidigt ha tydlig navigering så det är enkelt att spela in och ändra inställningar med lite tjockare vantar och/eller utan att kolla på kameran. Detta kräver ett smart och enkelt upplägg av knappar, något Sony har lyckats okej med. Främst vill man lätt kunna spela in när det passar vilket den stora inspelningsknappen på “baksidan” av kameran har som också har ett hold-reglage för att låsa knapparna så de inte kan användas.

Med ett mått på 24,2 x 46,5 x 81,5 mm och en vikt på 92 gram (inklusive batteri) så har Sony fått in NFC, GPS, stereomikrofon, BIONZ X bildprocessor och en hel del extra. På ena sidan så ser vi en lite enkelare skärm med information om upplösning, FPS (Frames Per Second), batteritid etc. På skärmen kan man också navigera för att ändra vissa inställningar genom att trycka höger/vänster på navigeringsknapparna bredvid skärmen och gå vidare med rec-knappen på “baksidan”.

Undertill hittar vi två luckor med ingångar, den mindre luckan har en vanlig microUSB ingång för laddning eller synkning med datorn. Vill man däremot visa upp något på en större skärm via microHDMI eller använda en extern mikrofon så kan man göra det om man öppnar den större luckan.
Även baksidan är en stor lucka som döljer batteriet på 1240 mAh samt plats för microSD eller Sony’s egna minneskortsstandard.

Skyddsfodral

Med i förpackningen följer ett skyddsfodral som gör kameran mer slittålig. Inte bara för att fodralet skyddar sensorn på kameran så gör den att kameran blir vattentålig ner till fem meter, samt damm- och smutstålig. fodralet är lätt att ta på och av, dock känns låsfunktionen något bristfällig då kopplingen bygger på väldigt små delar som ser sköra ut.

De tre knappar som kameran har når man givetvis med skyddet på och det finns ett fäste på fodralet för att göra det enkelt att sätta kameran på diverse tillbehör. Något man inte kommer åt med skyddet på är kontakterna vilket gör att man måste ta ut kameran från skyddet när man ska synka kameran med datorn eller ladda den.

sony-as100vw-4

Play Memories Mobile (appen)

Sony har, i vanlig ordning sin app Play Memories mobile för Android och iOS som kan användas för att koppla kameran till sin telefon trådlöst (via NFC). Med hjälp av appen så kan man ha sin telefon som display för kameran vilket gör telefonen till kamerans sökare. Bilden hänger inte riktigt med då det brister i överföringshastigheten när man filmar. Man får dock en klar fingervisning av vad som filmas.

Förutom att se vad man filmar så kan man också ändra inställningar, sparsamt. Vilket läge man vill använda, film, foto eller lapse. Därefter kan man också välja vilken upplösning och kvalité man vill ha på filmerna, samt kopiera över filmer från kameran till telefonen.
Dessvärre kan man inte justera GPS:en, ljudet, färgerna, vidvinkeln etc. Detta gör att vi saknar en hel del funktioner i appen som känns som självklara alternativ då de finns att justera direkt på kamerans skärm. Här är actionkameran Drift Ghost SD app betydligt mer genomarbetad.

Play Memories Home

Förutom appen till telefonen så har Sony också ett program till datorn. I Play Memories Home sorterar man sina bilder och filmer som är tagna med en Sonykamera. När man kopplar in actionkameran i datorn så öppnas Play Memories Home (om det finns installerat) på datorn och man kan importera de nya filmerna.

Programmet sorterar filmerna och bilderna i datumordning och mappar. Det finns även möjlighet till enklare redigering så som att korta ner olika videoklipp. Play Memories Home finns på Sony’s hemsida för nedladdning gratis.

sony-as100vw-5

Bildkvalité

När det kommer till bildkvalitén så gör Sony bra ifrån sig så länge ljuset är relativt bra. Kommer man till lite mörkare miljöer så blir det lätt kornigt och bilden blir avsevärt sämre.
I dagsljus så gör 60fps och 1080p gott för kameran, filmen får ett väldigt härligt flyt. Väljer man istället att köra 120 fps så sänks upplösningen till 720p, kvalitén hålls dock uppe och det är kul att kunna få riktig slowmotion utan att kvalitén påverkas allt för mycket.

Något som är väldigt tråkigt är vidvinkeln som är fast på 175 grader. Det är positivt att kunna få en så bred bild, men finns inget lägre alternativ så kan det lätt bli för mycket vidvinkel med hela 175 grader.

Objektivet är från Carl Zeiss, ett företag som tycks gilla att licensiera objektiv på mindre enheter. Carl Zeiss används även flitigt på Nokias mobiler och har gjorts så i flera år nu.
Sensorn är Sony’s egna Exmor R CMOS som klarar hela 18MP.

I paketet

Förutom kamera och batteri så får man med det vattentäta skyddet som är gjort för kameran. Det finns också ett par fästen som kan fästas med dubbelhäftande kuddar på en hjälm eller annan yta. Vill man fästa kameran på handleden så får man med ett mindre spänne som passar för smalare fästen. Hjälmfäste finns såklart med i två olika former, en för Snowboard/skidhjälm och en för cykelhjälm.
Förutom detta så finns det diverse smådetaljer som håller spännen på plats och hjälper till så kameran sitter stabilt.

sony-as100vw-betyg

Omdöme

Sony HDR-AS100VW klarar sig med en bättre-stämpel i våra tester. Det vi saknar mest är en mer kompetent app som ger valmöjligheter när det kommer till exponering, vidvinkel etc. Förhoppningsvis bygger detta mest på mjukvara vilket kan uppdateras av Sony.

Men i övrigt så är det en välbyggd kamera som är kompakt och smidig att använda. Bildkvalitén blir bra och Sony skickar med ett skydd som gör kameran vattentät ner till fem meter.

Har man behovet så kan man köpa till en fjärrkontroll som kan fästas likt en klocka på handleden. Denna kan hantera upp till fem kameror samtidigt, något vi inte testat men funktionen låter väldigt trevlig!

Tidigare artikelNyhet: Netflix uppdaterar Android-app
Nästa artikelVideo: Se Google I/O Live!

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn