18 januari, 2025

Test: Sony CyberShot DSC-WX350

Sonys kamera DSC-WX350 är en liten och smidig digitalkamera med imponerande zoom. Men hur är det att använda den och hur blir resultatet?

Teknikhype har fått testa en digital kompaktkamera, och denna gången gjordes testet med ett gästinslag från fotograf Johan F. Wahlberg som tillsammans provat och uttalat sig. Och vad tyckte vi om kameran?

WAHLBERG_SONY_WX350_logo

Byggkvalité och design

Storleksmässigt är Sonys kamera i samma klass som till exempel Canons Ixus­kameror. Den är precis så liten och lätt att den kan glida ner i till exempel bakfickan på jeansen eller att ha med sig i fickan utan att den stör. Sonys kamera känns dock lite skör. När vi känner på reglagen tycker vi att avtryckaren känns odistinkt och sladdrig. Däremot är programväljarhjulet väldigt bra med tydliga lägen.

Blixten sitter på ett sådant sätt att den lätt går att skymma med ett finger. Det här är ett ganska vanligt ergonomiskt problem med kompaktkameror som även Sony brottas med här. Man får helt enkelt hålla sina fingrar i styr under fotografering med blixt.

Displayen är så stor som den kan bli på en så här liten kamera. Den duger även som spegel när det ljust ute.

Batteriet och minneskortet delar på samma lucka undertill. Lätt att öppna och stänga. Och granne med den luckan sitter den standardiserade stativgängan och HDMI-jacket.

WAHLBERG_SONY_WX350_logo2

Bildkvalité och film

Det första som slår oss när vi börjar fotografera med DSC-WX350 är att autofokusen är riktigt rask. Vi provar att klämma av ett par skott från höften även i fullt inzoomat läge och kameran finner snabbt en fokuspunkt och kan ta en bild. Bra!

Vi noterar även att bildstabiliseringen jobbar bra vilket hjälper till att få rätt skärpa när jag fotar på frihand. Det blir många spontana bilder just på grund av att fokusen finner sig så snabbt.

Vi provade även att ta med kameran  till en fotbollsmatch och kunde ganska lätt fånga ögonblicksbilder. Men vi märkte att autofokusen ibland tappar bort sig och börja jaga i ytterlägena. Det kan bero på att kameran pressades ganska hårt, det här är ju ingen proffskamera trots allt. I de flesta fallen klarar autofokusen sig galant. Vi hann även testa höghastighetsläget på DSC-WX350 då den rusar på med 10 b/s upp till 10 bilder åt gången. Nedsparningstiden var skapligt snabb ­och vi kände aldrig någon frustration över att kameran var seg.

När det gäller bildkvalitén börjar vi dock klia oss lite i huvudet. Vi har tjuvkikat på testbilder som andra testchaufförer har tagit och undrar om det är fel på detta exemplar. Vi får generellt, även i fullt dagsljus, väldigt utsmetade färger och luddig detaljteckning. Visst, vi kanske gör fel. Men det här är en titta­tryck­kamera ­ det krävs ansträngning för att misslyckas. För säkerhets skull dubbelkollades menyerna i kameran för att se om några bildeffekter var påslagna. Tyvärr var så inte fallet.

WAHLBERG_SONY_WX350_logo5

Jämförelser

Vi har provat att göra ett jämförande test mellan en mobilkamera (Samsung Galaxy SII), en Olympus PEN och en Canon EOS 5D mk. II. Alla kamerorna fick fotografera samma motiv under samma förutsättning på stativ. Som väntat hamnar Sonys kamera före den gamla SGSII, men det är inte med så stor marginal som vi hade väntat oss. Färgerna och kontrasterna är bra och man upplever bilderna från WX­350 som skarpa vid en första titt . Tittar man närmare på bilderna från DSC-WX350 så har färgerna smetat ut sig och detaljteckningen är inte särskilt bra. Och då jämför vi DSC-WX350 enkom med kameran i en Samsung Galaxy SII.

I jämförelse med Olympus och Canon så har Sonyn mer drag i färgerna. Sony tänker sig nog att du inte ska behöva bearbeta bilderna i efterhand ­ vilket framförallt Canon­kameran kräver.

1SonyWX350testSONY_WX350 2SonyWX350testCANON_EOS5DmkII
3OLYMPUS DIGITAL CAMERA  4SonyWX350testSAMSUNG_SGSII

Fotat med 1. Sony DSC-WX350, 2. Canon EOS 5D mk. II,  3. Olympus PEN, 4. Samsung Galaxy SII

Detalj

1SonyWX350testSONY_WX350_CROP 2SonyWX350testCANON_EOS5DmkII_CROP

3OLYMPUS DIGITAL CAMERA 4SonyWX350testSAMSUNG_SGSII_CROP

Fotat med 1. Sony DSC-WX350, 2. Canon EOS 5D mk. II, 3. Olympus PEN, 4. Samsung Galaxy SII

Fördelar

  • Liten och lätt. Inga problem att få ner i till exempel bakfickan.
  • Enkel att använda. Allt är förinställt = bra för spontanfotografering och för nybörjaren.
  • Rask autofokus.
  • Lång zoom.
  • Trådlös överföring till dator, skärm, surfplatta och telefon.
  • Helt OK videokvalité.
  • Separat och tydlig knapp/avtryckare för videoinspelning.
  • Skaplig batteritid.

Nackdelar

  • Inget macroläge.
  • Kameran känns skör.
  • Stum, sladdrig och odistinkt avtryckare.
  • Bildkvaliteten är inte mycket bättre än den inbyggda kameran i smarta telefoner.
  • Pilliga menyer om man vill justera kamerainställningarna.

WAHLBERG_SONY_WX350_logo4

Övrigt handhavande

DSC-WX350 har Wi-Fi vilket betyder att du kan föra över bilder från kamera till externa enheter ­ till exempel en smart telefon. Det här var ett rikigt pillgöra som vi aldrig fick ordning på med en Samsung Galaxy SII. Däremot gick det på första försöket med en Samsung Galaxy Note III. Installera appen PlayMemories Mobile – och aktivera Wi-Fi på kameran, och den synkar direkt efter man fyllt i lösenordet som dyker upp på kameran, och efter det kan man föra över de bilder man önskar. Tyvärr är Sony lite kryptiska i sina instruktioner om hur det här ska gå till. Som tanke och idé är det här kanon; plåta med DSC-WX350, för över till din telefon för att sedan dela på internet.

WAHLBERG_SONY_WX350_logo3

Specifikationer

  • 18.2MP Exmor® R CMOS Sensor
  • Full HD video – 1080/60p
  • 20 x optisk zoom
  • Optical SteadyShot™ med så kallat Intelligent Active mode
  • Lock-On AF, Motion Shot Video
  • Enkelt att koppla ihop med smartphones via Wi-Fi®/NFC
  • 4K quality stillbild-output via HDMI2

WAHLBERG_SONY_WX350_bra

Sammanfattning och omdöme

Sonys kamera är lätt att ta med sig och enkel att använda så länge man inte ska finjustera den. Fokusen är snabb och med höghastighetsläget går det att fånga snabba sekvenser. Bildstabiliseringen gör ett riktigt bra jobb vilket underlättar då zoomen är rejält lång. Filmkvalitén är bra och bildstabiliseringen fungerar ruskigt bra även här. Vi hade önskat att DSC-WX350 kunnat prestera bättre vad det gäller detaljteckningen. Många smarta telefoner har minst lika bra bildkvalité som WX­350 ­ men inte lika lång zoom.

Sony Cyber-shot DSC-WX350 kan vara en kamera för de som vill kunna ta hyfsade bilder och direkt publicera dem på internet via exempelvis smarta telefoner. Och detta gör DSC-WX350 till en bra kamera, vilket också är betyget kameran får. Billigaste priset jag hittat är för cirka 2550 kronor.

Related Articles

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Fler nyheter