HEM Tester Hårdvarutester Test: Sony bildskärmsvisir HMZ-T3W

Test: Sony bildskärmsvisir HMZ-T3W

Vi har nu testat Sony’s bildskärmsvisir HMZ-T3W, en 750” bildskärm som får plats i väskan.

Sonys bildskärmsvisir (HMZ-T3W) är en något speciell produkt att testa då det inte finns så mycket att jämföra med, så det vi utgår ifrån är en nedbantad version av en bioduk, för det är precis vad Sony vill få fram av denna produkt. När du sätter på dig detta visir så täcks dina ögon av två OLED-skärmar med upplösningen 1280 x 720. Bilden som dessa OLED-skärmar visar ska upplevas som en 750” duk på cirka 20 meters håll, något som stämmer, men ändå inte.

sony-3dvisir-6

Användning

Visiret kan användas på en mängd olika sätt, direkt kopplat till telefonen via HDMI/MHL eller kopplat trådlöst till den medföljande boxen som har 3 HDMI-ingångar. Denna box placeras förslagsvis i TV-bänken tillsammans med andra mediaenheter. Här kan du koppla in tv-spel, blu-ray eller vanlig DVD.

I visiret sitter en integrerad kabel som går till en dosa. Denna dosan har all hårdvara för att kunna ta emot media från boxen i tv-bänken såsom batteri och trådlös mottagare. Den är också utrustad med en egen HDMI-ingång så man kan gå direkt till den istället för att gå via boxen. En smidig sak man kan koppla in här är exempelvis en Chromecast, med den inkopplad så kan man streama all media från telefonen. Tyvärr stödjer inte HDMI-versionen i dosan strömförsörjning åt Chromecast, så ett eluttag är fortfarande ett måste.

Då den externa dosan bär på all hårdvara, förutom skärmar och ett par navigeringsknappar, så blir visiret i sig väldigt tomt på insidan då det i stort sätt endast fylls av två små skärmar. Detta gör visiret väldigt plastigt och kvalitetskänslan är inte speciellt hög. Fördelen är dock att den blir avsevärt mycket lättare, något som verkligen behövs då det redan nu kan trycka på näsbenet, vilket kan ge huvudvärk.

När man startar visiret så måste man (varje gång) gå igenom varningstext och standardinställningar, så som att ställa in linsernas bredd. Efter denna introduktion så fungerar visiret ungefär som en TV, man kan ställa in ljus, bildformat, ljud, 3D effekt och andra inställningar som man brukar se hos en vanlig TV. Allt styrs via knappar som är placerade undertill på visiret, här hittar man volymknappar, meny och navigeringsknappar.

Bildkvalité

När det kommer till bildkvalitén så finns det ett stort problem och det är anpassningen av linserna. Detta görs via reglage på undersidan av visiret och de ställs in efter ögonens placering. Här går det dock inte att finna en placering, av linserna, så det ger en skarp bild över hela skärmen, antingen får man offra sidorna eller mitten.
Upplösningen på 720p (HD-ready) är inte heller den optimal nu när vi vänjer oss allt mer vid FullHD och i vissa (lite mer extrema fall) även 4K-upplösning.

3D:n är också en stor del av detta visir, 3D-film är visserligen en relativt bortglömd fluga idag men det som gör 3D speciellt för HMZ-T3W är att visiret redan har två skärmar vilket gör att man inte behöver ha några extra glasögon eller annat tillbehör för att kunna se 3D-filmer.
De filmer vi sätt fungerar bra, effekten är jämförbar med en TV tillsammans med 3D glasögon.

Att spela

Det vi testade först var såklart spel, detta är ingen Oculus rift motsvarighet, men tanken på att bli insluten i spelet var lockande trots avsaknad av diverse sensorer. Tyvärr varade inte denna glädje speciellt lång tid, efter cirka 30 minuter kom huvudvärken och efter 40 minuter avbröt vi testet på grund av huvudvärk och smått illamående. Spelet som testades var Mario Kart 8 så det vi drabbades av kan ha varit extrem åksjuka.

Att se på film

Det märks tydligt att det är just filmvisning som Sony’s visir är byggt för. Illamåendet och huvudvärken är inte alls lika påtagligt vilket är väldigt positivt, det ligger i bakgrunden, men bryter inte ut helt som när vi spelade Mario Kart 8.
Bioduks-känslan är svår att förklara, det enklaste är att titta själv, såklart. Bilden ska, enligt Sony, upplevas som 750” på 20 meters avstånd, detta kan jämföras med några av de störra biodukarna på Svenska biografer. Det som skapar denna illusion är att skärmarna är så pass stora och så pass nära ögat att man måste titta runt med ögonen i visiret om man vill fokusera på en speciell del av bilden. Det som gör illusionen mindre trovärdig är att det just bara är ögonen som behöver titta runt och inte hela huvudet, som på en riktig biograf.

I praktiken så upplevs visiret ungefär som en normalstor TV med enda skillnaden att det är omslutet runt skärmen, det finns alltså inga andra störande moment så som möbler och lampor. Detta gäller dock endast om man använder gummiskydden som kan fästas på visiret. Detta skydd är också en av visirets stora svagheter och “krav”. För att kunna kolla, vettigt, på film (eller spela spel) så krävs ett mörkt rum. Finns det ljus i rummet är det bra att ha skydden på, men är det redan mörkt i rummet så är det bekvämast att ha skydden av. Dels för att det är svårare att ta på sig visiret med skydden på och dels för att man har lite bättre möjlighet att se chipsskålen, drickan, telefonen etc. med skydden av. Dessa två varianter skulle klara sig bra om inte Sony valt en omständig monteringsmetod av skydden. Att ta av skydden är lätt då de sitter fastpluggade i själva visiret med gummipluggar. Att sätta på skydden är dock mer tålamodskrävande då gummipluggarna gärna viker sig eller av andra anledningar inte vill komma in i hålet, här skulle någon form av skena kännas mer logisk som man drar fast skydden i.

Design

HMZ-T3W har en futuristisk design och känns direkt inspirerad av olika sci-fi filmer. Med en helblank/mattsvart plast och knapparna placerade snyggt dolda i underkant vilket, även passar bra för att navigera med tummarna.
En stor del av designen är också fästet runt huvudet, först finns det ett ställbart stöd mot pannan/hårfästet. Detta stöd följs av ett band som sitter runt ovansidan av huvudet och sedan ett band som sätts “under” bakhuvudet, ovanför nacken. Det sistnämnda bandet lyfter upp visiret en del från näsan och pannstödet hjälper till att avlasta näsbenet, tyvärr är denna punkt väldigt känslig och vi märker av en viss press mot benet ändå.

Det bästa sättet att avnjuta visiret på är helt klart i liggande läge. Här avlastas näsbenet så huvudvärken håller sig borta, visiret håller sig också bättre på plats då det inte tyngs ner i framkant.

Omdöme

Sony’s HMZ-T3W bildskärmsvisir är en rolig leksak för den som gillar att titta på film i sin ensamhet. Det ersätter dock varken en riktig TV eller en Projektor, dels tack vare en del besvär som följer med användningen och dels för att den har en upplösning på 720p vilket är i det snålaste laget. Prislappen på 11500 kronor känns inte värdigt för den vanliga konsumenten, här tycks Sony rikta sig till de som flyger första klass och har råd med lite extra lyx i vardagen.
För att Sony’s visir ska få någon stämpel av oss så krävs bland annat högre upplösning, smidigare lösningar med ljusskydd och fäste, bättre inställningar av linser samt ett betydligt lägre pris, speciellt med tanke på att Oculus Rift börjar bli allt mer verklighet. Men det är helt klart en rolig sak att testa.

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version