Smarta klockor, är det något att man verkligen kommer använda? TeknikHype har testat Samsung Gear S2.

Marknaden blir tätare och tätare av smarta klockor, och funktionerna varierar bland de flesta, men något som är gemensamt bland de är att du binder ihop telefonen med en klocka på armen, för att kunna få notiser och annan allmän nyttig information. Något som jag kände direkt som Samsung Gear S2 stack ut med var att klockan, med armbandet verkligen smet åt fint runt armen och den kändes som att den var gjord för att sitta på armen.

Design

Gear S2 är utrustad med en 1.2 tums display som mäter 360×360 pixels Super AMOLED display med gorilla glass. Vidare så kom klockan med två stycken olika armband, ett i storlek small och ett i large, vad man gjorde för att byta dessa var väldigt enkelt, man tryckte på undersidan av bandet och drog uppåt, sen motsatt sätt för att sätta fast bandet igen. Runt själva displayen så satt det en yttre ring som man kunde snurra på för att få fram notiser och även blandra bland appar, självklart så kunde man göra detta via touch skärmen också, men funktionen med den yttre ringen gjorde det hela mer smidigare. På sidan av klockan hittas även två knappar, en för att komma till appväljaren och en för att gå tillbaka ett steg, samt även en mikrofon. Undertill hittar vi även en pulsmätare som fungerade förvånansvärt bra, sen hur noga den va på att mäta pulsen är tyvärr inget vi kunde bekräfta dessvärre. Något som var oerhört irriterande var att själva bygeln där man binder ihop de två armbanden i skar in och gav rätt stora märken efter ett par dagars användande.

gears2_3

Operativsystemet

Samsung Gear S2 kör på operativsystemet Tizen, vilket är Samsungs egna operativ som även återfinns i deras TV apparater. Detta operativsystem har Samsung verkligen lyckats med, det blandar både funktion och form på ett elegant och bra sätt. Förutom att Tizen är ett användarvänligt system så har man även möjlighet att ladda hem olika appar, dock är utbudet väldigt litet och inga särskilt användbara appar.

Däremot så har man möjlighet vilket man förmodligen kan göra på de flesta smarta klockor, man kan byta ut urtavlorna och även den informationen som skall visas på urtavlan. Annars så funkade systemet bra, det var stabilt och väldigt sällan som man tappade anslutningen till telefonen och skulle man nu göra det så går klockan antingen över till standalone eller om man är vid ett känt WiFi nätverk så ansluter den till det och man fortsätter att få notiser som kommer upp på telefonen. Du har även möjlighet att svara på sms via klockan men detta via det gamla hederliga knappsatssystemet T9 som fanns i de tidigare telefonerna, men detta var en väldigt svår uppgift då displayen var så liten och det kändes mer bökigt än användarvänligt.

gears2_4

Användbarhet

Rent generellt så var klockan en fröjd att använda, lätt att ansluta till både Nexus 5X och Samsung Galaxy Edge 6 plus, på Nexusen så var man tvungen att ladda hem Samsungs programvara för klockan men sen var det bara att ansluta, och själva gränssnittet i klockan var även det enkelt att lära sig och man hade otroligt mycket användning av den snurrbara metallramen. Det som var lite irriterande var batteritiden, något som förbättrades när jag stängde av den automatiska funktionen som gör att klockan tänds när man vrider på armen, då lyckades jag klämma ut ungefär en och en halv dags batteritid, innan funktionen stängdes av så fick man ut en dag ungefär. Men den största frågan jag ställde mig under hela testperioden var, vad ska man egentligen med en smartklocka till?

Omdöme

Dags att skriva ner lite slutord kring denna produkten då, en snygg klocka med ett lätt användargränssnitt men där känns det som att det hela tog slut, man använder klockan egentligen som en vanlig klocka. I slutändan känns det onödigt att köpa en klocka för runt 3500 kr som du dessutom kan läsa och svara på dina meddelanden på.

Visst den håller koll på dina aktiviteter, men det gör även de flesta telefoner automatiskt i bakgrunden när du har den på dig, visst är det smidigare med en klocka men det känns inte särskilt prisvärt med tanke på prislappen. Sen det opraktiska med att man ständigt måste ha med sig en extra laddare för att kunna ladda klockan via dess magnetiska docka, gör saken ännu mer opraktisk. I slutet av testet så var den huvudsakliga funktionen jag använde klockan till var faktiskt bara för att kolla vad klockan var. Men bortsett från det negativa så är klockan ändå värd ett betyg och det ser ni i bilden nedan.

gears2_betyg

[column size=one_half position=first ]Fördelar

  • Snygg
  • Användarvänlig
  • Smidig att bära

[/column][column size=one_half position=last ]Nackdelar

  • Priset
  • Armbands låset skär in i handleden
  • Funktionen smartklocka är det något framtidssäkert?

[/column]

Tidigare artikelNyhet: Creative Sound BlasterX G5
Nästa artikelNyhet: Microsoft bjuder in till Xbox Event

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn