HEM Tester Hårdvarutester Test: Samsung Gear S

Test: Samsung Gear S

Teknikhype har provat Samsung Gear S – en smartwatch med separat SIM-kort. Fungerar det att lämna mobilen hemma?

Uppackning och installation

Samsung Gear Fit levereras i en liten kartong där de verkligen utnyttjat utrymmet i lådan. Klockan är i mitten, och när man tar upp en innerkartong finns tillbehören packat runt själva klockans urholkning. Med följer laddare, och enkla instruktioner. Laddaren är sådan att det inte går att stoppa ena änden i en USB-ingång, så som man annars är van vid med produkter från Samsung.

Själva micro-USB-laddaren är inte isärtagbar, men för att man ska kunna ladda klockan medföljer en speciell adapter som klickas fast på baksidan av Gear S, och sedan sätter man fast laddaren.

För att kunna koppla samman Gear S med mobilen behöver man ta hem appen Galaxy Apps, eller gå in på sajten apps.samsung.com/gear. Jag valde det sistnämnda då det fanns fler applikationer vid namn Galaxy Apps. Väl med appen hemma, var det enkelt att sammankoppla den med min Samsung Galaxy Note 3.

samsung gear s 6

Design

Liksom Gear Fit kommer denna modell med en böjd skärm. Enligt mig en mycket elegant detalj. Skärmen är dessutom imponerande skarp och med bra färgåtergivning. Skärmen ramas in av en silverfärgad ram, vad jag antar är plast. På framsidan, nedtill, finns en knapp likt Samsungmobiler. Armbandet är gjort av plast och känns plastigt, och spännet i metall. Det är ganska glatt, vilket gör att det lätt ser flammigt ut. Det är för övrigt viktigt att man reglerar spännet så man inte har det för tight för då kan man klämma sig märkte jag. På baksidan finns plats för SIM-kort, pulsmätare samt på sidan en liten högtalare/mikrofon. Generellt så är det väldigt snyggt när skärmen lyser upp och man kan se klockan. Samsung har flera snygga urtavlor att välja mellan, och de med olika detaljer som syns som exempelvis steg, notifieringar, väder och dagens händelser. Den visar också självklart hur mycket klockan är.

Storleken

Vi på Teknikhype.se har spekulerat lite kring storleken på Gear S, och ja, den är stor, men i jämförelse med andra klockor, så är den inte för stor. Vikten ligger på 67 gram, och måtten är 58.1 x 39.9 x 12.5 mm.

Funktioner och hur de fungerat

Skärmen är en Super AMOLED touchskärm med 16M färger där färgerna är väldigt klara och allt ser skarpt ut. Med klockan på armen är skärmen släckt, men för man den upp i vyn mot ansiktet tänds skärmen och klockan lyses upp på skärmen. Beroende på vilken klockdesign man valt får man se olika övriga saker. Vissa direkt, medan andra kräver att man rör vid skärmen.

Genom att svepa uppåt kommer de program fram som senast användes på Gear S. Genom att svepa ner kommer ljud, skärmljus samt alternativ för ”Stör ej” fram. Att svepa till höger visar de senaste notifikationerna, och att svepa till vänster visar musikspelaren, sedan S Health, och nyheter. Detta är sådant man kan ställa in vad man vill visa. Detta med att svepa funkade rätt bra, men ibland frös det och då svepte jag igen och då med resultatet att flera sidor svepte förbi.

Ett dubbelklick på knappen får fram S Voice, där man kan styra det man önskar på Gear S – exempelvis att ringa någon, eller skicka meddelande. Dock lyckades jag bara ringa helt fel personer, men diskussionen om hur S Voice fungerar är en helt annan som vi inte tar här i testet. Med ett SIM-kort i klockan så går det att använda den som webbläsare, och att ringa med samt att skicka SMS. Men, tangentbordet är inte speciellt användarvänligt. Det kommer fram ett fulltaligt tangentbord, och det går att skriva in saker, men inte helt problemfritt och frågan är hur det fungerar för någon som har större händer än mina små.

Ett annat problem var att då jag väl skulle ut och testa att surfa runt lite, och går in på Teknikhype.se så kraschar det de två första gångerna och Gear S måste startas om. Den låser sig helt. Tredje gången går det dock bra, och det går faktiskt bra att läsa och det ser bra ut. Detta på grund av en bra skärm på Gear S.

Som jag skrev ovan så går det även att ringa och SMS:a från mobilen via klockan vilket underlättar om man exempelvis sitter i bilen. Det är helt okej ljud som kommer ur högtalaren.

För att ta hem andra applikationer får man gå in i Samsung Gear Apps, där får man fram enbart de appar som fungerar med Gear S, dock är utbudet väldigt dåligt. Gear S visar notifieringar på allt man väljer, och man kan läsa meddelanden från exempelvis Hangout eller twitter. Dock så går det inte att installera själva apparna och använda programmen fullt ut. I app-butiken där man tar hem appar till Gear S är utbudet otroligt begränsat. I toppen för de appar som finns, ligger bland annat Opera mini, kalkylator, och timer – vilket ju inte är speciellt avancerade applikationer. Det finns även några spel till Gear S. Detta är förhoppningsvis något som kommer ändra sig i och med utvecklingen av smartwatch som pryl.

Efter man tankat ner applikationen i sin mobil, kan man föra över den till Gear S. Att sedan få bort appen är inte helt uppenbart. Det går inte via Samsungs appbutik, och inte heller direkt från Gear S. Man får gå in på appen Samsung Gear på mobilen, välja inställningar, och sedan där välja avinstallera program. Under Hantera program dyker de inte upp. Är man nöjd med att bara se notifieringar, och få bonusen att kunna svara i telefon och skicka SMS samt lyssna  på musik och lämna mobilen hemma medan man exempelvis strövar i skogen, så är app-utbudet helt fulldugligt. Appar som Spotify, Hangout, Messenger, Facebook, Google+, som några exempel, går alltså inte att använda. I dessa notifieringar som visas på Gear S har man alternativet att radera, eller visa på mobilen.

Att använda Tizen som operativsystem

Det finns en del brister med Tizen som operativsystem som är viktigt att ta upp så att man vet om det innan man köper en Gear S. Appar till Tizen kommer inte i samma takt som de gör till Android eller iOS. I dagsläget är apputbudet inte stort hos någon smartwatch, men mängden smartwatches som har Android Wear är betydligt fler än de som har Tizen.  Det gör att man kanske får ställa sig in på att appar inte kommer komma i samma utsträckning till Tizen som till Android eller iOS. Att ha Tizen som operativsystem innebär också att mobiltelefonerna som är kompatibla är begränsade till vissa Samsungmobiler, till skillnad från en Android Ware som kan användas till alla Androidbaserade mobiler (med Android 4.4+) – inklusive Samsung.

Armbandet

Armbandet är ganska klumpigt vid spännet. På flera smartklockor idag finns möjligheterna att byta armband, men så verkar inte fallet vara på Gear S. Visst är det bra att armbandet har en slags säkerhetsspänne så att den inte faller till marken om den råkar öppna sig – men det borde ju vara mitt eget intresse om jag vill ha sådant spänne eller ej. För egen del skulle jag gärna byta bort detta då det blir tjockt vid kontorsarbete och tangentbordsskrivning.

Musik

På Gear S finns ett inbyggt minne på 4GB där man kan lagra exempelvis musik. För att lyssna på den kan man spela direkt så det hörs ur högtalaren, eller så kan man använda hörlurar via Bluetooth. Hur detta sistnämnda fungerar vet vi dock inte, då vi inte haft några hörlurar att prova med. Med på Gear S finns musikspelare där man kan spela musik, men bara om du själv lägger över det du har på mobilen. Det går inte att koppla in Gear S via nån medföljande kabel till datorn. Jag har inte provat med någon jag har hemma, då jag enbart velat hålla mig till det som medföljer. Bäst vore ju om app som exempelvis Spotify finns till Gear S, men det gör den inte.

Träning

På Gear S finns det fyra olika träningsalternativ att ställa in. Det är promenad, löpning, cykling eller vandra. Statistiken som sedan syns på själva Gear S är tid, avstånd, Kcal som förbrukades, och hur pulsen låg och hastighet. Det ser snyggt ut och är tydligt. För att få fram tydligare information kan man titta på mobilen med appen S Health. I slutet av veckan får man upp en sammanställning på mobilen över hur veckan sett ut gällandes träning. Gear S fungerar bra i dessa tillfällen och pulsmätaren känns som den stämmer. Det går även att få vibrationer för om man suttit stilla en viss tid. Som  grundinställning är detta inställt på en timme, men går att så väl stänga av som att ändra tiden, vilket är bra om man vill få en påminnelse att sträcka på sig eller röra lite på sig vid en dag på kontoret eller datorspelet.

Navigator

För att använda navigatorn krävs att man tar hem appen Here på mobilen. Det är även på mobilen man fyller i vart man ska navigera, och sedan skickar man över platsen till Gear S. Det kanske har att göra med att jag inte har SIM-kort i Gear S, men jag fick det inte att fungera via blåtand.

Batteritid

Batteriet går mycket snabbt att ladda. Och det räcker förvånansvärt länge, ungefär så som Samsung själva uttryckt – upp till två dagar. Dock har jag märkt att mobiltelefonen (Note 3) drar mer batteri då den varit kopplad till Gear S via Bluetooth.

Specifikationer

Skärm 2″ Super AMOLED 360×480 p
Mått 58.1 x 39.9 x 12.5 mm, 67 gram
Lagring 4GB
CPU Dual Core 1GHz
OS Tizen
Batteri 300mAh Li-on (räcker cirka 2 dagar)
Övrigt Wifi, GPS, Bluetooth, Pulsmätare, Gyroskop, Barometer, Ljussensor
Pris Cirka 3600

Omdöme

Samsung Gear S är, enligt mig, en snygg smartwatch och det är imponerande med den böjda skärmen, och skärmen är verkligen skarp och återger bra färger. Också bra att den laddar snabbt och har en helt okej batteritid.

Så, fungerar det att lämna mobilen hemma, som vi undrade i början? Nja, det är klart att det fungerar att svara i telefon, och svara på SMS, och man slipper ha med mobilen för musik under träningen om man inte vill, och om man orkar föra över manuellt från sin mobil. Men, den kan inte ersätta en mobil.

Det känns som Samsung har någonting bra på gång med SIM-kortsklockor, men att de har lite kvar att jobba på för att Gear S ska kännas som en prisvärd och bra pryl. För priset drar också ner, då det kostar ungefär 3600 kronor för en Gear S – och då får vi inte glömma att lägga på kostnad för ett till SIM-kort på detta.

Så trots att Samsung Gear S har många fördelar så kan vi på Teknikhype inte ge den något betyg just nu. Vi hoppas mer på kommande modeller.

Fördelar Nackdelar
Snygg Buggig
Bra skärm Tizen som OS
SIM-kort Få appar
Priset

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version