Det är dags att säga vad vi tycker om Samsung Galaxy Tab 3 10.1. Är den bättre än 8.0-modellen?

Samsungs Galaxy Tab 10.1 är är en tunn platta, och Samsungs mindre modell Galaxy Tab 8.0 har vi nyligen testat. Hur stor är skillnaden mellan Tab 10.1 och Tab 8.0 förutom storleken på skärm? Så här tycker vi.

Design

Samsung Galaxy Tab 3 10.1 är en surfplatta med 10.1 tums skärm och är den tredje versionen i Galaxy Tab-serien. Skärmen är av PLS LFT LCD med en upplösning på 1280×800, precis som Tab 8.0. Plattan är gjord av plast och väger 0.5 kg. Den är 243 mm bred, 176 mm hög och 8 mm djup. Den är tunnare än 8.0 modellen och känns skönare att hålla i då storleken känns bättre lämpad som surfplatta. Den har Av/På knappen samt volymknapparna på ovansidan till vänster där även IR-porten finns. Ett uttag för Micro-SD-kort finns mellan volymknappen och IR-Porten.
3.5 mm uttaget finns längst upp på vänster och strax under finns ena högtalaren och den andra finns på motsatt sida.
Hemknappen finns på nedre delen och Samsungs standardtouchknappar på varsin sida. Kameran sitter i mitten längst upp på baksidan och den främre sitter till vänster om Samsungloggan. Mini-USB-uttaget finns på underdelen i mitten och mer än så finns det inte.

samsungnote101

Användarvänlighet

Galaxy Tab 3 10.1 kommer med Android 4.2.2 direkt ur lådan  och har alla standardappar som Samsung har att erbjuda. Det går smidigt att bläddra igenom hemskärmen och att starta appar. 10.1 tumsmodellen har en annan processor som gör att saker flyter på bättre än i Tab 8.0 men jag upplever en viss lagg när jag surfar men inte samma ”seghet” som 8.0. Det fungerar bättre att skriva med Tab 10.1 och den stora skärmen gör det till ett nöje att se film på även om skärmen inte är Full-HD. Högtalarna sitter bra och är aldrig i vägen som med Tab 8. Kameran saknar blixt och enligt tillverkaren har den autofokus men detta är något jag inte fick att fungera och det resultera att bilderna som redan är i dålig kvalité blev ännu sämre.
I det stora hela så är det en bra surfplatta som duger till hemmabruk och slösurfa i soffan eller kolla på film i sängen.

samsungnote104

 

Specifikationer

Modell: Samsung Tab 3 10.1
Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
Skärm: PLS LFT LCD
Processor: Dual-core 1.60 GHz Intel Atom Processor Z2560
Minne: 1.5 GB RAM
Lagring: 16 GB minne går at utöka via MicroSD max 64 GB
Kamera: 5 MB
Batteri: 6800 mAh
Nätverk: WiFi
Ljudstöd: AAC, AAC+, AC3, AMR, eAAC+, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Anslutningar: Bluetooth 4.0, 3.5 mm Aux, GPS
Vikt: 510 gram
Mått (B x D x H): 243 x 176 x 8mm

samsungnote102bra

 

Omdöme

Den enda skillnaden mellan 10.1 och 8.0 är designen, skärmstorleken samt att processorn är en annan, annars är det samma surfplatta. Galaxy Tab 3 10.1 är en surfplatta som fungerar bra att ha hemma om man inte orkar sitta vid datorn och surfa. Den har en stor skärm som är utmärkt att se på film och volymen från högtalarna är okej men inte mer än så , att ha hörlurar är att rekommendera för att maximera upplevelsen. Mycket mer positivt hittar jag inte. Kameran tar inte så bra bilder samt att den saknar blixt men de fungerar utmärkt att ha videosamtal via Skype eller Hangout om man har bra ljus. Trots prestandan har även denna problem i webbläsaren där det till och från laggar när man skrollar. För att avrunda så är Samsung Galaxy Tab 10.1 en bra surfplatta som har en mer genomtänkt design än 8.0-modellen. Den fungerar till det man ska ha den till och den är trots sin storlek ganska lätt att bära med sig. Vill man ha den att arbeta med är det bra att ha ett portabelt tangentbord för att använda så det blir mer likt en laptop, att skriva på skärmen fungerar men i långa texter blir det jobbigt. Batteritiden är bra och håller i några dagar om man använder den då och då.

samsungnote105

Priset på Samsung Galaxy Tab 10.1 ligger från 3190 kr och 4665 för 3G-modellen.

Teknikhype ger Samsung Galaxy Tab 3 10.1 ett Bra i betyg.

 

Tidigare artikelNyhet: Xbox One är inte plattformsoberoende
Nästa artikelNyhet: Batman: Arkham Origins försenas

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn