HEM Tester Hårdvarutester Test: Samsung Galaxy Note 12.2″ SM-P905

Test: Samsung Galaxy Note 12.2″ SM-P905

Teknikhype har fått testat Samsung Galaxy Note 12.2” SM-P905. Har plattan något mer att imponera med förutom sin storlek?

Design

Samsung själva beskriver på sin webbsida att Note 12.2” (som jag från och med nu kommer benämna den som) är mer än bara en normal platta med stor skärm. Om man bortser från storleken så är den rent designmässigt lik Note 10.1 2014-edition. Storleken på skärmen på denna surfplatta är 2560×1600 pixlar! Den har en fuskläderbaksida som ger en bra känsla att hålla i plattan utan att den känns hal. Personligen gillar jag denna fuskläder-idé. Det känns lite lyxigare än bara plast som blänker och blir flottigt, och det finns ingen anledning att sätta äkta läder på en surfplatta.

På höger sida sitter uttag för laddare/USB. Det är bra att den flyttats om man jämför med tidigare modeller. Sladdar har en tendens att vikas och vara i vägen där, även om skärmen kan roteras så sladden sticker ut upptill. På höger sida finns även plats för microSD samt SIM-kort, och S Pen. På vänster sida finns 3.5 mm-uttaget. Högtalarna är placerade på sidorna vilket gör att det spar lite utrymme.

På ovansidan finns på/av-knapp, samt volymknapp och IR-sensor. På baksidan finns en kamera synlig, den främre kan man ana till vänster om loggan. På framsidan finns en fysisk hem-knapp, och sedan en returknapp och en multimediaknapp. Hem-knappen känns som vanligt lite skör, som den har en tendens att göra på Samsungs mobiler och plattor, men den har fungerat bra under hela testet och har inte fastnat eller glappat.

Samsung galaxy note 12.2 SMP905 2

Storleken

Ja, storleken på Galaxy Note 12.2” kräver sin egen rubrik. Själva plattan har höjden 29,6 cm, den är 20,4 cm bred och djupet är 0,8 cm. Det vill säga, en stor surfplatta. Att hålla den greppad med en hand i kanten känns för obalanserat och tungt för att vara bekvämt. Då får den i stället hållas med en hand underifrån eller ligga i knät. Med en sådan här storlek så fungerar den för fler att titta på, så en surfplatta att ha med för Play-kanaler, Netflix eller liknande duger den bra till. Den väger 753 gram. Cirka 200 gram mer än en Note 10.1” (beroende på modell), vilket känns i handen. Och själva skärmen, ja den är skarp och riktigt bra. Som jag nämnde tidigare är den på 2560 x 1600 pixlar (WQXGA).

Från vänster, Samsung Galaxy Note III, Samsung Galaxy Note 10.1″ (2013), Samsung Galaxy Note 12.2″

Ljud

Med högtalarna placerade på sidan av plattan, så blir det ett tillfredsställande ljud för att vara en platta. Det fungerar alldeles utmärkt att ha för att se filmklipp, och krävs det något mer går det enkelt att ansluta till en extern högtalare via blåtand.

S Pen

Som övriga Note-modeller har även Note 12.2” med en S Pen vilket är en interaktiv penna som kan användas till flera olika saker på plattan. Pennan är en så kallad 1024-gradig tryckkänslig och kan användas till att rita eller skriva med, eller användas i stället för fingrarna för att minimera flottig skärm, eller så kan man använda de så kallade Luftkommandon som dyker upp om man håller in knappen på pennan en bit ovan skärmen. Dessa luftkommandon är Pennfönster, S Finder, Skärmskrivning, Klippböcker, och Åtgärdsmemon. S Pen är en suverän detalj, och den kräver inte stor plats men kan ge mycket oavsett om det bara är för att få sitta och rita en stund eller faktiskt använda dessa funktioner pennan medför. Att skriva med den fungerar också bra, och det trots min spretiga handstil.

Användningsområden

Note 12.2” har vissa saker som gör att den känns mer riktad till en viss målgrupp. En av dessa saker är att det finns funktioner med för de som använder sig mycket av Officepaketet. Detta då det bland annat medföljer appen Hancom Office som möjliggör det att redigera, skapa, och skriva Officedokument. Andra användbara appar som medföljer är CISCO WebEx vilket möjliggör videokonferenser trådlöst med upp till åtta deltagare. e-Meeting möjliggör flera deltagare att samtidigt dela och ta del av data. Det går även att ha 4 fönster öppet samtidigt så att man kan se- eller arbeta med flera saker på en gång. Detta genom att man sveper från sidan med fingret eller S Pen och då kommer det fram en panel med olika appar som man kan placera där man vill ha appens fönster öppet. Det går även bra att ändra storlek på dessa fönster. Jag provade att skriva dokument i plattan och skicka till datorn för att fortsätta redigera där i Word, och sedan skicka tillbaka till plattan. Det fungerade utan problem.

En annan sak som gör att det känns mer riktat till vissa är att några saker inte går att ta bort. Som till exempel Flipboardkopian Magazine UX. Gillar man inte Magazine UX så kanske det kan kännas irriterande att det finns när man sveper åt sidan. En annan sida som inte går att få bort är en sammansättning av kalender, mail och senaste dokument med mera. Det går dock bra att modifiera sin startsida dit man kommer genom att klicka på startknappen, och det går även bra att lägga till andra sidor man kan anpassa efter önskemål om ikoner eller widgets.

Remote PC

En fin funktion som medföljer på Samsung 12.2” är Remote PC. En applikation som tillåter en att komma åt sin PC eller Mac. Starta appen på plattan och följ instruktionerna. Det krävs att man skapar ett Samsungkonto och accepterar allt vad det innebär, sedan loggar man in på remotepc.rview.com och installerar en så kallad Remote PC agent på den datorn som ska styras, och välj ett lösenord som man sedan skriver in i appen på plattan. På datorns skärm syns en statusbar om hur det sammankopplas, och sedan ändrades temat till basic windows 7-tema på datorn, och på plattan dök samma skrivbord upp som datorn och remote PC är i gång. Det fungerade riktigt bra, inga problem att koppla samman och inga problem att navigera. Jag har provat mail, skriva dokument i Word och kunde inte låta bli att fjärrstyra ett datorspel. Allt fungerade, men det sistnämnda – spel – laggade en hel del.

Specifikationer

  • 12.2 tums LCD-skärm
  • 2560×1600 pixlars upplösning (WQXGA)
  • Vikt 753 gram
  • 1.9 GHz octa-core Samsung Exynos 5420 SoC processor
  • 3GB RAM
  • 32GB eller 64GB lagring
  • Android 4.4.2 KitKat
  • 9,500 mAh Li-Ion battery
  • 8MP kamera på baksidan
  • 2MP kamera på framsidan
  • 29,6cm hög, 20,4 cm bred 0,8 cm djup

Fördelar

  • Bra batteritid.
  • S Pen.
  • Alla appar som medföljer.
  • Remote PC funkar bra.
  • Snabb bra surfplatta.

Nackdelar

  • Lång laddningstid! Efter 1½ timmes laddning har batteriet laddat 29% – och då har surfplattan inte varit på under laddningstiden.
  • Låsta appar som exempelvis Magazine UX.
  • Handflaterörelse som att tysta eller pausa ljud genom att täcka skärmen med handen, fungerade inte för mig.

Omdöme

Samsung Galaxy Note 12.2” är en surfplatta som känns som en lyxig teknikpryl för de som arbetar mycket med presentationer eller liknande. Med medföljande program som Hancom Office och Remote PC går den utmärkt att använda till det. Det är en bra surfplatta, men tveksamt om det är värt de extra pengarna att uppdatera från en Note 10.1”, till en 12.2”. Eventuellt om man vill ha ett skrytobjekt på kontoret, eller verkligen anser att den extra storleken är värd om man ska kolla på Play-TV eller liknande. Minus är också de låsta helsidesapplikationerna. Men bortsett från storleken, så är det en allmänt bra surfplatta som under tiden jag använt den fungerat bra utan några problem eller tidsfördröjningar. Priset är, 6290 kronor för en 32 GB, vilket är ungefär en tusenlapp i skillad i pris jämfört med en Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 4G med 16GB. Men, eftersom surfplattan är bra, så får den också ett Bra i betyg!

3 kommentarer

  1. Antar att det inte var med 4G, så du fick prova på det? Sedan förstår man nästan att du inte kunde täcka hela skärmen med handen

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version