HEM Nyheter Test: Samsung Chromebook

Test: Samsung Chromebook

Då har vi äntligen fått den till Sverige och TeknikHype, ”framtidens dator”. En dator som jobbar från internet, med internet och i internet. Här nedan kommer våra tankar om Chromebook.

Vi i Sverige har fått vänta på Chromebook ganska länge. Men nu har de äntligen landat i våra butiker. Låga priser, smidigt format och enkel användarvänlighet är ett par av de punkter som talar för Chrome OS och dess Chromebooks. Men hur funkar det i verkligheten? Kan man slänga sin gamla dator nu och köra på datorer för ett par tusen? Det beror på skulle vi vilja säga.

Som vanligt gäller det att vänja om sig när man byter operativsystem. Men använder man Chrome flitigt redan så är man näst intill klar. För här är det endast Chrome som gäller. Det finns en program/appmeny, men det är endast genvägar till olika hemsidor som öppnas i Chrome. Det ända som används offline är filhanteraren som bläddras på det interna minnet. Här finns dock bara filer och inget annat, inga program eller operativfiler. Så det man själv lagt in på datorn finns, annars är det tomt. Detta tack vare att operativsystemet är just Chrome.

Design

Samsung har gjort en lätt och smidig ultrabook eller Chromebook, materialet är plast i vanlig Samsung anda. Men mycket mer kan man inte begära för 3000kr. Rent designmässigt så ser det lite udda ut när gångjärnen går upp en bra bit från den i övrigt slimmade profilen. Men när den är uppfälld så märker man inte av det och det fungerar mycket bra.

Tangentbordet är väldigt skönt, precis som Samsung brukar ha. Det skiljer sig dock en lite från hur ett tangentbord ”ska” se ut (det kommer mer om det längre ner).

Tyvärr har vi fått in en rätt misshandlad enhet. Det händer väldigt sällan och det för tyvärr tankarna till att materialet kanske inte är speciellt påkostat. Det är svarta märken på översidan och slitet undertill. Frågan är hur lätt Samsungs Chromebook skadas och missfärgas. Vi har valt att använda oss av Samsungs pressbilder tack vare det tråkiga skalet.

Funktion

Vanligtvis utgår man från webbläsaren som en vanlig datoranvändare. Man hittar det mesta man behöver där och man behöver sällan några mer avancerade program. Chrome OS ger faktiskt de viktigaste funktionerna tack vare en hel del webbanpassade program. Nuförtiden kan man använda spotify i webbläsaren  Det finns också bildredigeringsprogram, skype (via imo chatt), ordredigeringsprogram och mycket mer. Så använder man inte sin dator till något speciellt så kan en Chromebook absolut vara något intressant. Det blir lite av en blandning av en laptop och en tablet.

SD-korts läsaren som sitter på sidan fungerar ibland, om detta är ett fel på testenheten eller om ChromeOS inte riktigt är kompis med alla SD-kort vet vi inte. Men oftast har det inte fungerat tyvärr.

Inmatning

Då tangentbordet skiljer sig en hel del från det man är van vid så väljer vi att göra detta till en egen punkt.
”F-knapparna” är överflödiga och finns inte. Istället finns det en rad med snabbknappar. backa, framåt, uppdatera, maximera, välja fönster, ljusstyrka och volymkontroll Finner man högst upp. Även delete-knappen är borta och har bytts ut mot en poweknapp. Man behöver inte oroa sig över att stänga av datorn av misstag då den vid ett snabb tryck zoomar ut bilden lite. Håller man inte powerknappen en lite stund så loggar man ut från sitt Googlekonto. Håller man in den mer så stänger man av datorn.

Caps Lock är också borta och ersätts av en sök-knapp. Med sök-knappen så kan man när som helst göra en Googlesökning på internet. vilket är smidigt och genomtänkt. Dessvärre kommer nog många sakna Caps Lock, likt delete-knappen.

Specifikationer

Modell Samsung Chromebook
Operativsystem Chrome OS
Mått (B x D x H) 289,6 x 208,5 x 17,5 mm
Vikt 1,1 kg
Processor Exynos 5250
1,7 GHz, 1 MB L2 Cache
Minne 2 GB
Skärm 11,6″ LCD
1366 x x768
Lagring 16GB SSD
Anslutningar 1 x USB 2.0
1x USB 3.0
1 x HDMI
1 x SD kort
1 x Hörlur 1 x Power
Nätverk WiFi 802.11a/b/g/n
Pris 2990kr Wifi
3490kr 3G
(enligt Prisjakt)

Chromebook betygOmdöme

Samsungs Chromebook har fått en bra-stämpel. Detta tack vare en enkel design, lågt pris och okej användarvänlighet. Den har tyvärr en del begränsningar i dagsläget men man kommer längre än vad man kan tro.

Mjukvarumässigt så skiljer det väldigt lite mellan olika Chromebooks, den största skillnaden är lagringsminnet som bara är 16GB på Samsungs modell. Då OS:et är en webläsare mer eller mindre så är det inte så krävande därav behövs inte något starkare och enheterna kan hålla ett lågt pris.

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version