Vi har nu fått klämma på Samsungs tablet/PC Samsung ATIV med Windows 8 ett tag och har nedan skrivit ett test på ultrabooken.

Samsung är en hårdvaruutvecklare som jobbar med de flesta populära systemen. Skulle iOS och OSX vara tillgängligt skulle de garanterat jobba med de systemen med. Men mest kända (i prylväg) är de troligtvis med deras Galaxy serie som körs med Android. Galaxy mobilerna är mer eller mindre synonym med Android och Samsung säljer miljontals enheter.
Bredvid denna Androidhistoria så har även Samsung en mindre populär serie de kallar Samsung ATIV som istället för Android är en Windows serie. De finns som tablets och mobiler, vi på TeknikHype har nu fått testa Samsung ATIV smart PC som är en ultrabook med avtagbar touchskärm för att kunna användas som tablet.

Ja, vi tycker man ska kalla Samsung ATIV smart PC för en ultrabook. Skulle detta vara en tablet som byggdes på android skulle det vara en helt annan grej för då är den mer gjord som en tablet. Microsoft har försökt, de har försökt bra. Men de når inte hela vägen med Windows 8, det är för mycket brister för att det ska fungera som en tablet.
Sen har vi skrivbordet som suger dit dig. Hur man än gör så slutar man ändå på skrivbordet och där är det för pilligt att använda fingret eller den medföljande S-pen.

Men som PC fungerar den helt okej, det är precis därför vi fått tvinga av den från dockan då och då för att kunna testa tabletfunktionen med plattan. När vi väl fått av den och tangentbordet ligger en bit bort så är tableten stor, riktigt stor. De allt mer populära 7-8″ tabletsen känns som phablets i jämförelse. Samsung ATIV är på 11,6″ vilket blir rätt rejält stort speciellt då det är widescreen.

Användning

Som ovan nämnt så blir Samsung ATIV mer en laptop än en tablet. Så pass att man nästan glömmer att man kan ta av skärmen. Tidigare skrev vi att den fungerar okej som en laptop, och det gör den. Men man ska räkna med att den är byggd som en tablet vilket innebär en del svagheter. Till skillnad från ATIV smart PC Pro eller Surface Pro (som kommer till den Svenska marknaden i slutet av maj) så är ATIV smart PC mer en tablet i hårdvaran.

Processorn är en Intel Atom vilket inte är den snabbaste på marknaden och RAM-minnet ligger endast på 2GB. Pro-modellerna har en Intel i5 processor och 4GB DD3 RAM vilket ger en betydligt bättre prestanda som laptop.
ATIV smart PC är en väldigt svår produkt. Skulle Samsung gjort som Microsoft och endast använt sig av Windows RT på denna mindre modell så skulle det bli mer en tablet då man tvingas till apparna. Men den skulle inte bli lika flexibel.

Som sagt, det är en väldigt svår produkt att kategorisera, men under testperioden så har det känts mer naturligt att använda den som en laptop och inte som en tablet. Men det ligger nog mer på apputbudet och Windows 8 än hos Samsung.

Design

Samsungs design har länge förknippats med Apples produkter. I vissa fall kan vi inte annat än att hålla med. Men nuförtiden så känns det som att människor säger det av ren reflex. Som vanligt för Samsung så är ATIV gjord i plast, tablet som tangentbord. Framifrån så har ATIV smart PC en del gemensamt med deras motsvarighet, med Android, Galaxy Note 10.1. På var sin sida av skärmen sitter en smal högtalare längs kanten. Till skillnad från Note 10.1 så har ATIV en fysisk knapp under skärmen vilken tar dig till startkärmen i Windows 8. På undersidan har de satt laddare och dock-kontakter. På vänster kant sitter volym och miniHDMI och på överkanten har vi AUX, 1x USB 2.0 och microSD samt powerknapp och fysisk skärmorientering.

Tangentbordet är även det gjort i plast bortsett från fästet för tableten som är i aluminium. På fästet så sitter det en knapp som fungerar som lås för tableten så den inte ska kunna lossna vilket kan kännas betryggande.
Tangentbordet i sig är ett riktigt bra laptop-tangetbord med bra tydliga knappar, gott om snabbknappar och specialtecken. Det går att jämföras med tangetbordet i Samsungs series 5 ultrabook som har fått väldigt bra kritik.

Musplattan är tyvärr ganska liten. De har däremot utnyttjat hela ytan och valt en helt plan yta utan fysiska knappar. Den stödjer både multitouch och några Windows 8 gester så som dra från vänster och höger för att byta appar och få fram startlisten till höger.
Tyvärr känns musplattan extremt plastig och har ett väldigt högt klick när man trycker på den. längst ner till vänster sitter två dioder som visar om den är på och om Caps lock är aktivt

I början när vi fick den så upplevdes glapp mellan dockan och tableten rent tekniskt, det har dock varit bra under den senare tiden. Förutom glappet så har högtalaren hängt sig en gång och enheten har oväntat startats om en gång. Detta kan upplevas lite tråkigt och märkligt då vi endast testat den underkortare period.

Operativsystem

Samsung ATIV har som sagt Windows 8, inte Windows RT. Skillnaden på Windows 8 och RT är att RT är en begränsad version som inte klarar att installera skrivbordsprogram. Där kan man bara installera appar från Microsofts appbutik. Detta gör att Samsung ATIV smart PC kan användas precis som vilken PC som helst.

Tyvärr så märker man att det just är en tablet och ingen PC när man använder den. Det krävs inte speciellt mycket för att den ska bli långsam. Har man öppet Chrome, Skype (vid sidan) och lyssnar på musik på Spotify så blir den påträffligt långsam. Men för lättare arbeten så fungerar den okej, men inte mer.

En sak som Samsung är riktigt snälla med är att de inte har fyllt enheten med Bloatware vilket tar upp onödig plats och tvingar på konsumenten mjukvara den inte önskat. Detta brukar Samsung vara väldigt snälla med att undvika.

Kamera

Kameran som använder sig av Windows 8 inbyggda kamera är lite halvt användarvänlig. Windows har inte lagt ner speciellt mycket ambitioner på att göra en bra kamera till systemet. Med få inställningar och rätt långsam slutare tillsammans med en väldigt stor och klumpig tablet så är en 8MP kamera lite överdrivet.

Vad gäller bildkvalitén så blir det okej bilder men inte mycket mer. I regel så brukar tabletkameror vara mindre påkostade jämfört med mobilens kameror, till stor del tack vare att de är just klumpigare och inte lika anpassade till fotografering.

Här kommer lite testbilder i olika förhållanden:

Specifikationer

Modell Samsung ATIV smartPC
Operativsystem Windows 8
Mått (B x D x H) 304 x 189.4 x 9.9 mm
Vikt 750 gram
Processor Intel Atom Z2760
Dual Core 1,8GHz
Grafikkort Intel SGX545 Graphics
Minne 2 GB
Skärm 11,6″ LCD
1366 x x768
Lagring 128GB SSD
Anslutningar 1 x USB 2.0
1 x mini HDMI
1 x microSD kort
1 x Hörlur 1 x Power
Nätverk WiFi 802.11a/b/g/n
Bluetooth 4.0
Pris 6500kr (enligt Prisjakt)

ativ test

Omdöme

TeknikHype har valt att ge Samsung ATIV smartPC en svag ”bra”-stämpel. Till en början var vi väldigt imponerade av enheten och tyckte det var en perfekt kombination av hårdvara. Men efter ett tags användande så förstår vi att ATIV smart PC ligger i en riktigt farlig zon där den blev ganska menlös. Den är för klumpig, både fysiskt och operativt, för att vara en tablet. Den är för slö hårdvarumässigt för att vara en okej ultrabook. Prislappen på 6500kr gör att enheten försvinner bland konkurrenterna. Med Windows 8 som operativ så använder man den mer som en dator och då finns det betydligt bättre och mer prisvärda ultrabooks på marknaden. Vill man ha en tablet med tangentbordsdocka så finns Androider som jobbar betydligt bättre som tablets.

Men ATIV smartPC är inte bara värdelös. Det är en riktigt bra lösning med lite för trög hårdvara. Det finns även en promodell som hårdvarumässigt kan mäta sig med en ultrabook (men prismässigt hamnar på tok för högt).
Gillar man att jobba med Windows 8 i tabletformat så är ATIV en trevlig tablet som har en bra skärm och flera anslutningar. Tangentbordet är också riktigt bra vilket är ett stort plus.

För att sammanfatta detta test. Samsung ATIV smartPC är inget man ska köpa om man vill ha en enkel dator. Har du pengar över och vill ha möjligheten att ha en touchskärm på din laptop eller vill kunna ta med skärmen när du är ute. Du bör tänka på att du inte kan ha för höga krav på enheten då den blir märkbart långsam när du jobbar med några saker samtidigt.

Tidigare artikelNyhet: Idag försvinner 1800 filmer från Netflix
Nästa artikelNyhet: Nintendo börjar diskutera free-to-play

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn