Kan Samsung detta med ultrabooks? Vi tar reda på saken och fick en del överraskningar.


Teknikhype fick chansen att prova på Samsungs ultrabook som dom är mer än stolta över och denna gången förinstallerad med nya Windows 8, ett operativsystem som har fått blandade känslor av oss men något Samsung varit tvungna till och denna gången är det Samsungs 9-serie som fick detta OS vi ska prova på för att se hur optimalt dom lyckats få till de.

Lyx från Samsung

Samsung 9-serie laptop är en ultrabook som man märker ganska snabbt är en lyxigare modell från Samsung bara genom att se hur den är packad och lådan vid en första titt. Detta är andra generationen ultrabooks och Samsungs första ultrabook som kör på Windows 8 förinstallerat, något som vi ganska snabbt var skeptiska till pågrund av att de inte var någon pekskärm.

Vid en första titt på ultrabooken som endast är 12.9mm tjock och väger strax över 1kg blir man imponerad och man känner att Samsung har satsat på kvalité och kvalitetskänslan är på topp där man verkligen känner att byggkvaliten har man inte slarvat med som man tyvärr ibland har varit med om.

Specifikationer

Modell Samsung Series 9
Operativsystem Windows 8
Mått (B x D x H) 31,2×21,8×1,3
Vikt 1,13kg
Processor Intel Core i5-2537M dual core Sandy Bridge processor
Grafikkort Intel HD graphics 3000
Minne 4 GB
Skärm 13.3″
1600 x 900
Lagring 128GB SSD
Anslutningar 1 x USB 3.0
1 x USB 2.0
1 x micro HDMI
SD-kort
Ethernet (med adapter)
Nätverk Wifi 802.11a/b/g/n
Widi
Bluetooth 4.0
Pris ???

Denna ultrabook är utrustad med Intels tredje generation Core i-processor som kör med ”turbo boost” vilket kan klocka processorn till hela 2.4GHz och detta gör den vid behov och det märks av ganska väl. Inte alltid man är behov av denna ”turbo” men vid bland annat photoshop och lättare spel så finns behovet. Även de inbyggda grafikkortet Intel HD Graphics 4000 har ett ”turbo boost” läge som kan klocka denna GPU från 350MHz till hela 1 050 MHz med denna turbo.

”Senaste intel processor gör sitt jobb precis som man väntat sig…”

Intel HD Graphics 4000 gör sitt jobb överraskande bra och klarar t.om av spel såsom skyrim, Battlefield 3 och andra lite större titlar utan problem, givetvis får man dra ner på detaljer och annat men med tanke på ett integrerat grafikkort så gör den ett riktigt bra jobb.

Samsung har tidigare fått kritik för sina SSD-hårddiskar i sina ultrabooks för att vara långsamma samt att det har buggat en hel del, inte presterat de man hade väntat sig. Men när det gäller här så har Samsung lyckats få in en SSD som gör sitt jobb precis som man hade väntat sig och det märks av ganska snabbt att det inte finns några mekaniska delar i datorn förutom fläkten.

”Högupplöst skärm passar perfekt”

Men något som både gjorde oss glada och besvikna på denna ultrabook var skärmen. Med en alldeles perfekt upplösning på 1 600 x 900 på 15tum är det alldeles utmärkt men att ha en fullHD på 1920 x 1080 vore ännu bättre. Då Samsung valt att utrusta 9-serie med Windows 8 nu tycker vi man även borde ha tänkt över att kanske försöka få med en pekskärm också då detta enligt oss är det ultimata för just Windows 8.

När det gäller mjukvaran och att Samsung nu satsar på Windows 8 så fanns det en hel del brister och det hände flertal gånger att allt bara frös och vi blev tvungna att starta om datorn. Sen ville heller styrplattan dra nytta av alla gester som man kan utnyttja i Windows 8, något som borde varit ganska så självklart.

Storlekmässigt så är den extremt tunn och förmodligen t.om världen tunnaste laptop just nu med sina endast 12.9mm. Det känns också vilket inte på något sätt är negativt då den fortfarande känns stabil med rätt byggkvalite för sin storlek, men mycket gör även att den är helt byggd i aluminium vilket kvalitetsförbättrar en hel del.

Samsung 9-serie är i sin helhet en utmärk ultrabook som fastän sin stora skärm ändå känns liten och tack vare att vara så tunn och lätt gör mer än man tror. Prestandan är precis som man förväntar sig när man läser den bra och på vissa moment är den t.om bättre exempel är när man spelar krävande spel såsom Battlefield 3 eller Total War.

Men tyvärr är den största bristen denna gången mjukvaran och Windows 8 känns inte alls anpassat för just denna laptop. Som vi nämnde tidigare var vi med om flera gånger att allting hängde sig och ibland fick de t.om gå så långt som att stänga av datorn helt för att få igång allt igen.

Det har klagats en hel del på att Samsung har snålat när det gäller SSD men fastän att man valt en ”budget” version av SSD så är det inget som märks av utan mjukvaran som krånglar och då inte ställer till de särskilt mycket på längden då detta alltid går att åtgärdas.

samsung-9serie-stamp

Omdöme:

Samsung 9-serie får en ”bra” stämpel och detta först och främst pågrund av hårdvaran som är precis vad man vill ha hos en ultrabook för att få den att kännas en dator med hög kvalite. Det som gör att den inte får mycket mer än så är bland annat att Windows 8 som ska vara nytt och fräscht gör att datorn blir ostabil i mjukvaran och brister på flera punkter där, även priset är relativt högt då det konkurrensen bland ultrabooks börjar bli allt större förväntar vi oss ett betydligt lägre pris.

Tidigare artikelNyhet: Rayman Legends inte längre Wii U exklusivt
Nästa artikelNyhet: Sony börjar leverera Jellybean!

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn