Teknikhype har testat Professor Layton and the Azran Legazy till Nintendo 3DS. Detta är det sjätte och sista spelet med Professor Layton som huvudfigur, är det bra eller dåligt att det tar slut?

Professor Layton and the Azran Legazy är det sjätte spelet i Professor Layton-serien, och enligt Level-5:s VD även det sista spelet med Hershel Layton som huvudfigur. Detta spelet är det andra som nu har släppts till 3DS.

Handling

Jag har spelat alla Professor Layton och älskat dem alla. Jag tror att antingen så gör man det, eller hatar dessa spel. För oavsett vad handlingen egentligen är i spelen så kommer man ingen vart om man inte klarar av att lösa gåtor och pussel. Och dessa i väldigt varierande svårhetsgrad. Jag har flera i min omgivning som testat spelen, och de har lagt ner det ganska omgående när de märker att det blir för svårt.

Professor Layton and the Azran Legazy är den tredje delen i en trilogi av spel, och som jag skrev ovan är det också det sista spelet med Professor Layton som huvudfigur. Det betyder att detta spelet knyter ihop och avrundar det som hänt i de tidigare spelen. Det nämns redan i början, då följeslagaren Emmy uttrycker att det blir det sista äventyret de spenderar tillsammans. Förutom Emmy Altava är även pojken Luke Triton med, samt att de möter karaktärer som är så väl nya för spelserien, och några karaktärer man känner sedan tidigare spel.

layton4

För att inte avslöja hela handlingen, så börjar ändå allt med att Professor Layton får veta att det finns en perfekt bevarad och levande mumie med anor från den antika Azran-civilisationen som de reser iväg för att undersöka. Efter detta behöver Layton och hans gäng resa runt i världen för att samla ihop ett antal artefakter innan ett elakt hemligt sällskap gör det. Och sökandet kring dessa artefakter är uppdelade i att de finns på olika platser, och med olika handling och uppdrag. Under spelets gång nystas äventyret upp och det skapar så väl nya frågor som svar, och ju längre man spelar försvinner frågorna.

Om spelet

Detta spelet med Professor Layton har utvecklats mer än de tidigare, det är mer aktion och spänning. Man har till exempel möjlighet att flyga till de olika platserna man ska till, och hamnar i början i luftstrid – förvisso en luftstrid som blir lite som ett pussel, men det krävs ändå att det är snabba beslut för att man inte ska beskjutas.

layton3

Pusslen och gåtorna man ska lösa är lika de i tidigare spelen. Har man spelat dessa så vet man att vissa är mer kluriga än andra, och tyvärr finns det även i detta spelet svåra matematiska pussel som i alla fall får mig att nästan slita mitt hår. Tack och lov så finns det hint-coins. Det är mynt man finner i spelet om man söker runt och klickar på objekt. Dessa kan man använda för att få hintar om hur man kan lösa pusslen man ska lösa. De ger dock inte alltid fullständiga svar. Det är ju som sagt hintar. I de miljöer man befinner sig i, brukar det vara runt 3 mynt på varje ställe. Det är bra att tänka på. Och är det så att man missar något pussel på vägen, så går det att lösa dessa senare på ens skepp.

layton2

De pussel man löser under handlingens gång är inte de enda pussel man kan lösa. Under spelet får man tillgång till små minispel och pussel som man kan gå in och köra när helst man har lust.

Flera gånger i spelet så får man se filmsekvenser om det som sker i handlingen. Dessa lyfter upp handlingen ännu mer och även om man ska lösa pussel, så är handlingen otroligt bra och spännande.

Stämning

Stämningen i spelet är så otroligt härlig med bra musik och fantastiska karaktärer. Det är genomtänkt och pedagogiskt. Bara det att om man sparat, och stängt av, och sedan laddar in igen, så får man en liten genomgång av vad man tidigare gjort. Det går även att se episoder kring personer man mött under spelet. Man kan läsa Laytons journal, och gå igenom de stora mysterierna som sker och har skett. Det går även att samla på saker, som man sedan kan läsa mer om. Och även om man spelat de tidigare spelen, så får man på ett roligt sätt lära sig hur man navigerar, eller sparar, eller får förklarat för sig om minispelen.

layton5

Navigering

Professor Layton är ett peka-och-klickaspel, där man använder sin styluspenna för att navigera framåt. Genom att klicka på ett förstoringsglas kan man få omgivningen man befinner sig i för stunden, så att det går att klicka på objekt och styra runt. Detta spelet har mer saker att interagera med, så ett tips är att peka och klicka på det mesta för att antingen få se någon rolig dominoeffekt utlösas, eller för att hitta hint-coins, eller samlarobjekt.

Texten som kommer fram i dialoger kommer med en bokstav i taget, men den kan man snabbt klicka fram och även förbi så att det inte blir frustrerande.

Grafik

Grafiken i Professor Layton and the Azran Legazy ger den absolut bästa 3D-känslan av alla spel till Nintendo 3DS som jag spelat. Det är riktigt häftigt att styra sig runt i miljöerna. Denna version av Layton känns också mer detaljerad än de tidigare spelen. Här är det exempelvis små insekter att titta på, och om man klickar på objekt i omgivningen är det extra roligt att klicka på djur som kanske finns med i bilden, för att se vad de gör om man klickar på dem.

Nedladdningsbara pussel

sajten för Professor Layton and the Azran Legazy står det att spelet har flest pussel av alla Laytonspel hittills. Att det finns 150 nya pussel i den huvudsakliga berättelsen, sedan kommer det finnas 385 utmaningar till som man kan hämta under loppet av ett år från Nintendo Network. Detta är ett stort plus!

laytonbattre

Omdöme

Professor Layton and the Azran Legazy är det bästa och snyggaste spelet i denna spelserien jag har spelat. 3D-grafiken är otroligt snygg, den snyggaste jag sett i 3D-spel. Handlingen knyter ihop jättebra och det är med stor sorg jag säger adjö till dessa spel. De pussel man ska lösa, är av varierande svårhetsgrad och ett minus är att de riktigt svåra pusslen inte säkert går att lösa ens fast man gått igenom alla hintar man kan få. Men över lag är det inte för svårt, men jag tror att antingen älskar man detta spel eller hatar det. Och vill du spela detta spel så går det att köpa för ungefär 400:-. Det känns vemodigt att detta är sista spelet, men jag hoppas att det kommer i någon annan form eller att de nedladdningsbara pusslen framöver kommer fylla tomrummet. Allt är i stort sett fantastiskt bra med spelet, det gör att det får ett Bättre i betyg, och det snuddar till att få ett bäst.

 

Tidigare artikelVideo: Diablo III på Playstation 4
Nästa artikelNyhet: PS4 stödjer 3D Blu-ray vid lanseringen

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn