HEM Tester Hårdvarutester Test: Plantronics Voyager Edge

Test: Plantronics Voyager Edge

Vi har nu testa Plantronics nya monoheadset, Voyager Edge. Ett minimalistiskt headset med NFC och HD-samtal.

Plantronics har många års erfarenhet när det kommer till kommunikation och headsets. Något som märks av när vi testat nya Voyager Edge, men vi är inte helt nöjda med alla punkter hos Edge.

Plantronics-voyager-3

Design

Plantronics är duktiga på design, nästan i samma klass som Jabra, i alla fall de senare åren. Designen på Voyager Edge påminner en hel del om det lite äldre headsetet Discovery 975. Fast denna gången är det mycket mer enhetligt och passar den nya ”platta” designen som sprider sig allt mer.

När man plockar ut Edge ur paketet så märker man genast hur lätt den är, 9 gram. Linjerna är strama och stryker sig längs med kanterna. På ovansidan sitter en ”dold” knapp, denna knappen märkte vi inte av fören första samtalet då vi råkade komma åt den och lägga på.

Designen i Edge är byggd för att sitta diskret och snyggt i örat, något som fallerar när vi testar den.

Passform

Voyager Edge har två lägen för att sitta fast på örat. Första och det tänkta sättet är att använda sig av gummisnäckan som sitter på när man packar upp den. Denna snäcka finns i två storlekar och kan justeras i vinkel för att får den att sitta bättre i örat.

I vårt fall var den lilla för liten och den stora trycker i örat så det ömmar efter cirka 30 minuters användning. I dessa fall finns även en transparent plastbåge som kan fästas på Edge, detta för att hålla snäckan på plats i örat. Med bågen på sitter den så klart bättre, men headsetet blir märkbart klumpigare. Man märker detta då Edge blir större, men också då den inte längre passar i den medföljande laddningsdockan.

Funktion

Trots den lilla designen så finns det flera reglage och knappar. On/off reglage, samtalsknapp, mute/pause och volym upp/ned. Behöver man ladda så finns en laddningsdocka med extrabatteri, har man en microUSB-kontakt så kan denna tryckas in både direkt i Edge samt in i den medföljande laddningsdockan. Laddningsdockan vi fick var dessvärre defekt då den inte laddade enheten.

Batteritiden är något Plantronics ofta satsar på, tack vare ett speciellt strömsparläge så går headsetet ner i ”djupsömn” när det inte ligger i närheten av telefonen (eller inte är kopplat till telefonen av annan anledning). Det är i stort sätt bara när man pratar i den som batteriet dör ut.
Pratar man i det, eller lyssnar på media (som podcast) så håller batteriet mellan tre till fem timmar beroende på vad man använder Edge till. För att dryga ut denna batteritid på resande fot så får man med den trådlösa laddningsdockan, genom att placera Edge i “dockan” kan man ladda upp den i väskan.  Ett mjukt tryck på “dockan” ger en fingervisning på hur mycket batteri det finns kvar i den.

En lite detalj Plantronics lagt till är NFC-stöd, en funktion som inte är till jättemycket nytta då den endast används första parkopplingen för att göra processen lite enklare.

Prata

Hur är då Edge att prata i? Förutom den bristande passformen så fungerar det bra att prata. Edge stödjer HD-samtal, en tjänst som idag finns hos Telia och Tele2. När man har HD-samtal aktiverat så laddas batteriet ur betydligt snabbare på grund av att mer data skickas mellan headset och telefon.

För att ta emot samtal så kan man säga answer eller ignore (om man vill avstå samtalet), detta har inte fungerat speciellt bra då det alltid slutat med det manuella svarsalternativet (trycka på yttersidan som är en stor knapp. Istället för ringsignal säger även Edge vem det är som ringer (om man har numret sparat i telefonen).

Vad gäller HD-samtal har vi tyvärr inte haft möjlighet att testa detta då vår operatör inte stödjer denna tjänst än.

Omdöme

Plantronics Voyager Edge är ett lätt, snyggt och fullsmockat monoheadset med dålig passform, priset på cirka 1100kr ger NFC, HD-samtal och en snygg design med en tillhörande laddningsdocka. Ljudet är bra, även utan HD-funktionen aktiverad, fungerar perfekt för samtal och podcast, men gör sig även duglig för bakgrundsmusik.

Det viktigaste med ett monoheadset är dock passform, batteritid och kvalité. Plantronics klarar sig bra på kvalitén, relativt bra på batteri (med de förutsättningar Edge har med den lilla designen), detta även tack vare laddningsdockan som kan hålla Edge vid liv ett par timmar extra. Tack vare den nödvändiga plastbågen som kan fästas på Edge så klarar den sig med en bra-stämpel tack vare Plantronics förutseende med HD-samtal och den bra hörluren.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version