Megapixel är ett utryck som mobiltelefonbranschen jobbat med sedan 2007 ungefär, hur viktigt är antalet megapixlar egentligen?

Vi har nu gjort ett test där vi testar två flaggskeppsmobiler med väldigt stor skillnad på kamerasensorn, nämligen 12,7MP skillnad. Vi har testat Apple’s senaste iPhone 6+ som har en 8MP OIS kamera (Optical Image Stabilisator) och en Xperia Z3 som har en 20,7MP kamera med Sony’s G-lens.

Apple har en funktion de kallar för Focus Pixels, en funktion som gör autofokusen betydligt snabbare, vilket tar skarpare bilder. Vad Focus Pixels gör är att den, likt HDR tar flera bilder för att få ett bredare spann på fokuseringen och därefter länkar ihop dessa bilder för det bästa resultatet. Det låter lite jobbigt, men telefonen gör detta helt själv och handlar egentligen mest om mjukvara, det användaren upplever är att bilden tas när man trycker på knappen därefter får man ett resultat direkt på skärmen.

Sony å andra sidan har sin 20,7MP sensor som erbjuder betydligt fler pixlar vilket bör ge mer detaljrikedom. Dessutom har Sony gett Xperia Z3 och dess 20,7MP kamera ett väldigt högt ISO-värde vilket gör den mer ljuskänslig.

Dagsljus

Dagsljus och utomhus är såklart de mest optimala förutsättningarna för alla mobilkameror, kameran får mycket ljus vilket gör det lättare för den lilla optiken att samla in tillräckligt med information till sensorn. Här nedan ser ni lite olika bilder som är tagna i ljusa förhållanden.

Här märker man minst skillnad mellan de båda kamerorna, Sony’s höga ljuskänslighet spelar mindre roll och detta ger bäst jämförelseresultat av rena megapixlar. Tack vare att Apple har lagt till suddigt skärpedjup i kameran så upplevs bilderna mer fokuserade medan Xperians kamera har ett större skärpedjup vilket låter kameran fokusera på flera saker.

Rent upplösningsmässigt så vinner Sony’s kamera här då den får med mer detaljer, som exempel vid barren i bilden på busken.

Mörker

När det kommer till inomhusbilder och kvällsbilder så blir det alltid svårare att fota bra bilder med mobilen, den lilla kameralinsen har svårt att släppa in tillräckligt med ljus för att få till en bra bild. Genom att erbjuda ett högre ISO-värde så kan detta hjälpa någorlunda, men risken för korniga bilder blir också stor. Här nedan är en bild tagen över en sjö i totalt mörker med lite ljus i horisonten. Här ser man, om än väldigt dåligt, att Sonyn trots allt uppfattar ljuset vilket iPhonen inte gör alls.

När det kommer till inomhusbilder så märker man, även här, att Sonys telefon är mer ljuskänslig och bilderna får mer korrekta färger.

Zoom

För att få lite extra koll på upplösningens kvalité så testade vi att fota ett par skyltar på håll för att sedan beskära delen där skyltarna är för att se hur texten blev med variationen av megapixlar. Resultatet blev oväntat lika trots att Sony’s kamera bör ge skarpare text tack vare fler megapixlar än iPhonen.

Summering

Vi har nu testat två nya toppklassmobiler, en med lägst antal megapixlar (för en toppmodell 2014) och en med en av de högsta antalet megapixlar (för en toppmodell 2014).

Alla bilderna från Sony’s telefon var cirka 1MB större än Apple’s vilket tyder på att bilden innehåller mer data. Det kan vi även nu konstatera, men av rena specifikationer att dömma, 20,7MP jämfört med 8MP så ligger de relativt jämnt. Skillnaden som sätter dessa två kameror närmre varandra är optiken i sig, men också mjukvaran som kan göra väldigt mycket med våra mobilkameror idag.

Tidigare artikelNyhet: Nokia lanserar nya surfplattan N1
Nästa artikelNyhet: Tele2 blir Tele 2.0 utan bindningstid

2 kommentarer

  1. Samt skulle haft med Lumia 1520/930 som både har Dubbla LED blixtar,OIS & 20MP kamera . Skulle nog kalla det mer topp modell som kameramobil 🙂 Samt Z3 tar inte bilder med 20MP i autoläget.. Bara om du ställer in den manuellt.

    • Ja, tyvärr var det bara dessa två intressanta modeller vi hade tillgång till när testet gjordes. Vi körde enbart autoläge då det är vad majoriteten av användarna fotar i. Det är inte alls omöjligt att vi gör en större kamerajämförelse mellan flera modeller till sommaren (när alla vårens modeller är släppta) för att se hur bilderna blir då 🙂

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn