Philips kan verkligen sin grej med skärmar och paneler, detta visar dom tydligt hos Momentum 32M1N5800 som hamnat lite under radarn.

När jag fick frågan om jag ville testa en skärm från Philips så hade jag egentligen två ”krav” för att göra det lite intressant och det var 4K-upplösning samt gärna minst 120 Hz. Detta är något som Philips redan hade och svaret är 32M1N5800, dock bättre uppdateringsfrekvens på hela 144 Hz istället. Den är dessutom DisplayHDR 400-certifierad vilket är alldeles lagom för gaming och är man som jag som ändå stänger av HDR så spelar det inte så stor roll.

Vill man gå in lite mer i detalj hur bildegenskaperna ser ut och det vi fick fram då var 100% sRGB, 82% AdobeRGB, 94% och tillslut DCI-P3. Jag måste ändå säga för att vara en skärm som fokuserar på spel så är detta helt klart godkänt och ännu mer med tanke på sin prislapp som vi kommer till.

Detta är en skärm med fokus på gaming vilket kanske inte är så konstigt men ändå har den hamnat under radarn hos många, en skärm som jag tycker betydligt fler borde hoppa på med tanke på att här har vi en skärm som uppfyller mångas krav och till ett ganska lågt pris på cirka 8000 kronor.

Philips Momentum 32M1N5800

Momentum 32M1N5800 har en panel på 32 tum som för just gaming måste jag ändå säga är en bra storlek fastän det för inte så länge sedan var en alldeles för stor skärm men det verkar som vi har börjat vänja oss inom just gaming. Denna skärm är både FreeSync Premium- och G-sync-kompatibelt vilket ännu mer tyder på att gamingfunktionerna finns där men inte utseendet.

Denna skärmen har verkligen fått våra testriggar att svettas rejält med tanke på att vi spelar allt i 4K och väljer vi dessutom att skruva upp detaljer och Ray Tracing så händer det stundtals med gånger att vår testrigg som sitter med ett RTX 3080 inte riktigt klarade av trycket och vi fick sänka antingen detaljer eller ray tracing. Så planerar man att införskaffa sig en 4K-skärm så gäller det dessutom att ha en rigg som klarar detta, Playstation 5 och Xbox Series X funkar utmärkt till skärmen tack vare att det finns HDMI 2.1, där kan man verkligen få ut maximalt av sina konsoler.

Philips Momentum 32M1N5800

Philips har (än så länge) inte slutat att skicka sina skärmar med ett stativ så Momentum 32M1N5800 har ett stativ som till en början ser lite klent ut, men är rätt so robust och lätt att montera, tar dessutom lite plats under skärmen vilket är ett stort plus. Jag använde skärmen på ett bordsstativ som egentligen var endast upp till 27 tum, men med tanke på att Momentum 32M1N5800 endast väger strax under 8 kg utan stativ vilket gör att stativet fixar detta galant. Det behövs egentligen inga verktyg att fästa något utav stativen på denna skärm vilket är ett stort plus.

Det som kanske gjort att många inte tror detta är en gamingskärm kan vara utseendet/skalet på skärmen som inte direkt skriker gaming med RGB-ljus och dylikt, men detta faller mig i smaken. Jag vill ha en stilren skärm precis som denna då det är prestandan jag är ute efter och Momentum 32M1N5800 lyckas leverera mer än väl.

Philips Momentum 32M1N5800

Något som Philips lyckats med denna gången är att skapa en ovanligt tunn ram runt skärmen vilket gör att man får mycket yta att jobba med och kanske är det just detta som gör att denna 32-tums skärm inte känns för stor eller klumpig som många andra gör.

Philips har gjort sig kända för sin ambiglow i både skärmar och tv-apparater men denna gången har man skippat detta helt. Jag saknar det dock inte men tycker det är konstigt att något som fått Philips att sticka ut lite i mängden med sitt ljus skippar man helt denna gången.

Tycker man det är viktigt med att ha bra med anslutningar i sin skärm (vilket jag inte gör det minsta) så har Momentum 32M1N5800 lite USB-portar på baksidan, samtliga portar som vi hittar är:

  • 2x HDMI 2.1
  • 2x Displayport 1.4
  • 1x USB-B (uppladdning)
  • 4x USB 3.2 Gen 1
  • 1x Audio-portar

Det finns alltså ingen USB-C på denna skärmen om det är något man är ute efter men jag ser inte detta som ett minus, alla portar som finns på baksidan av skärmen är bara plus oavsett hur många eller vilka portar som finns där. Dom viktigaste finns där som är två stycken HDMI och Displayport.

Philips Momentum 32M1N5800 överraskar på många sätt och har blivit min nya favorit när det kommer till en skärm anpassad för gaming. Detta är en skärm som har allt det jag vill ha och något som jag verkligen inte saknar med denna skärmen är onödigt RGB-ljus och en mer ”gamedesign” på skärmens baksida.

Prestandan finns där vilket är det viktigaste samt att detta är en skärm som kommer klara sig i många år framåt med tanke på rätt upplösning och rätt uppdateringsfrekvens, samt att stödet för FreeSync och G-sync finns.

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalitet
9
Funktioner
8
Prestanda
10
Pris
8
Tidigare artikelE3 2023 har ett datum samt format
Nästa artikelIntel presenterar ”Raptor Lake” 13000-serien
test-philips-momentum-32m1n5800Philips Momentum 32M1N5800 överraskar på många sätt och har blivit min nya favorit när det kommer till en skärm anpassad för gaming. Detta är en skärm som har allt det jag vill ha och något som jag verkligen inte saknar med denna skärmen är onödigt RGB-ljus och en mer "gamedesign" på skärmens baksida.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn