Att jobba med ljus har aldrig varit viktigare än nu men heller inte lättare där man kan styra allt via telefonen. Men är Philips Hue för alla?
Philips Hue har växt enormt den senaste tiden och från att bara ha ”vanliga” glödlampor som man kan styra med en app till att idag har ett enormt sortiment med flera olika typer av belysning och inte endast glödlampor denna gången.
Jag har fått chansen att prova på Philips Hue Go samt Philips Hue Lightstrip där målet med att testa dessa två har varit att på något sätt integrera dessa med gaming, med min gaming setup och se om ljuset kan spela någon större roll i det som händer utanför skärmen denna gången.
För att kunna använda sig av Philips Hue produkter så måste man ha en ”bridge”, med hjälp av denna bridge kan man koppla upp alla sina Hue-produkter och detta är ett måste. Installationen av Hue är egentligen bara att koppla in den i vägguttaget sen en ethernet-kabel för att den ska få internet, det går alltså inte att koppla upp Hue Birdge trådlöst utan det krävs kabel. Fördelen är att man kan placera denna bridge nära sin router då allt annat till den är trådlöst och räckvidden har jag aldrig märkt några problem med utan lamporna har alltid förbindelse med bridge. Vissa lampor behöver inte Hue Bridge utan klarar sig alldeles utmärkt utan men det får man kolla upp innan, dock rekommenderar jag start Hue Bridge där vi då kan dra nytta av lampornas alla funktioner via appen.
När man väl har fått upp Hue Bridge är det dags att koppla in lamporna och mycket svårare än så är det inte, koppla in lamporna i vägguttaget sen är det bara att starta upp appen i telefonen där man styr allting och synka bridge med lampan vilket inte tar många sekunder och sen är det bara att börja ställa in hur man vill använda lampan.
Det är just dessa inställningar som gör Hue så unikt och som gör att det är först efter man använt sig av Hue då man inser hur viktigt och nästan ett måste det har blivit att kunna styra över sin belysning i hemmet.
Philips Go är den perfekta lösningen för att få till mysstämningen i ett rum men denna gången som sagt fokus på gaming och där använde jag just Go till att anpassa färgen till det spelet man spelar, är det ett spel med stor fokus så är det bara att skruva upp ljuset för att lysa upp rummet då ljus är viktigt för fokusering. Spelade jag skräckspel var det dags att sänka belysningen och istället för att ha det helt mörkt så tar man en lite mörkare färg som till exempel rött och tro mig, stämningen blir helt annorlunda och helt plötsligt så förändras hela rummet och blir en del av upplevelsen. Ett tips med just Go är att man riktar dessa mot en vägg istället för att sprida belysningen och ännu mer om man har en vit vägg.
När det kommer till Philips Hue Lightstrip så valde jag att ha detta runt skrivbordet där jag oftast sitter detta gör att stämningen på kontoret kan jag ställa in lite hur jag känner för och återigen allt vi appen. I Philips Hue-appen så finns det bland annat olika teman man kan välja mellan såsom Savanna sunset, Spring Blossom, Relax, Concentrate, Nightlight osv.
Just dessa olika teman är perfekta att använda för t.ex Concentrate där man vill ha mer fokus om man till exempel ska läsa eller liknande. Nightlight är perfekt när man till exempel ska lägga sig men ändå behöver lite belysning för att se om man till exempel ska byta om eller liknande. Det finns så många fördelar och så mycket som gör hela användningen av belysning något helt nytt och mer än att bara ha belysningen på eller av.
Att sedan kunna använda sig av till exempel Google Assistant för att säga åt vår digitala assistent att tända sovrummet eller kontoret och att det plötsligt tänds är guld värt och har ärligt talat blivit något jag använt mig av dagligen senaste tiden.
Men det går att ta allt detta ett steg längre och detta är något som vi tidigare har fått se hos Philips TV-apparater som har ambilight som är ledbelysning på baksidan av tv som skiftar färg efter det som visas på skärmen. Man kan nu göra samma sak med Hue-serien och detta är perfekt till just gaming för att skapa en stämning. Genom att ladda hem mjukvaran Hue Sync till antingen Mac eller Windows 10 så kan man jag få både min Go och Lightstrip att anpassa ljuset efter det som kommer upp på skärmen och här snackar vi en upplevelse som blir helt annorlunda när rummet man sitter i blir en del av upplevelsen i spelet. med Hue Sync kan man använda även till filmer eller om man enkelt vill stänga av det om
Det sak bli intressant och se om Philips kommer kunna ta hela sin Hue-serie ett steg längre framöver och ärligt talat vet jag inte hur men kanske få appen att ha nån typ av tema för just gaming där olika teman kan öka stämningen på flera olika sätt.
För att även ni ska få en bättre titt och har lite mer koll på just Hue så rekommenderar jag att besöka Meethue där man pratar hur detta kan användas i just underhållningssyfte.