HEM Tester Hårdvarutester Test: Philips Fidelio E5 CSS7235Y

Test: Philips Fidelio E5 CSS7235Y

Teknikhype har fått testa Philips Fidelio E5. Håller ljudsystemet måttet mot tidigare Fidelioprodukt som vi testade, och gav betyget Bäst!

Teknikhype har tidigare testat Philips HTL9100 Fidelio Soundbar och gav betyget Bäst! Nu har Teknikhype testat Fidelio E5 CSS7235Y – håller det ljudsystemet samma kvalité?

Tidigare Philips Fidelio-produkt var av en mycket imponerande produkt. Då var det en hel soundbar. Denna gången är det än en gång tilltänkt som förstärkande hemmabioljud till TV’n, men Fidelio E5 är inte en ljudlimpa utan fristående högtalare. Det E5 bland annat har gemensamt med HTL9100 är dock den fina funktionen av att enkelt få helt trådlösa högtalare som ger surroundljud.

fidelio.e5.7

2.1 eller 4.1 – Om Fidelio E5

Med i paketet kommer två fronthögtalare och en trådlös subwoofer (baslåda). Fronthögtalarna har en höjd på 40 cm, och man placerar dessa på varsin sida om Tv:n för bäst ljud. Fronthögtalarnas övre del, går att lyfta bort och placera där man önskar – så egentligen kan man ju säga att paketet innehåller fyra högtalare och en subwoofer. Oavsett hur man räknar antalet, så är det väldigt bra av Philips att skicka med bas i grundpaketet. Med i paketet ingår även två strömkablar, en DIN-kabel, och ganska självklart även en fjärrkontroll. Hur du vill ansluta din TV får du sedan själv besluta och skaffa egna kablar om det så är Coaxial, HDMI, eller optisk.

Och apropå kablar… skillnaden från att ha en soundbar är att sladdarna kan döljas bakom den. Här står högtalarna fristående och det krävs en strömkabel till ena högtalaren, och en sladd mellan de två högtalarna. Sedan ska det också dras en sladd från en högtalare till TVn. Dessa sladdar syns om de inte kan döljas bakom en bänk. De trådlösa satelithögtalarna däremot, dom är verkligen trådlösa på alla sätt och vis. Subwoofern är också trådlös, men inte strömlös. Den behöver en strömkabel.

All installation fungerade klanderfritt, och högtalarna synkade automatiskt med varandra så det behövdes inget extra pillande för det. Med alla anslutningar så provade jag även att koppla in mediabox, och det fungerade direkt utan problem. Beroende på vad man kopplat in, väljer man sedan på fjärrkontrollen det man vill använda.

Då det inte är en soundbar, utan ett ljudpaket bestående av fristående högtalare, så finns ingen display att läsa av. Detta har Philips löst med att små diskreta lampor som har olika ljus eller blink beroende på funktion. Om högtalarna är på, lyster lampan vit. Om de trådlösa högtalarna börjar få slut på batteri så lyser lampan röd. De har även ett visst sken om de tappar uppkopplingen (något jag aldrig fick uppleva tackolov) till de andra högtalarna. Om Bluetooth är hopkopplat lyser lampan blå. Funktioner DTS och Dolby samt mute har också sina egna ljus och blinkande. Detta finns tydligt förklarat i snabbguiden som medföljer.

Design

Fidelio E5 känns verkligen elegant med estetiskt lyxiga detaljer. Högtalarna är klädda i ett filtmaterial, och de övre trådlösa högtalarna är i plast med träinlägg. Handtaget som man lätt lyfter upp de trådlösa högtalarna med, är i läder. Även subwoofern är klädd i samma material som fronthögtalarna, och upptill trä. Filtmaterialet känns dock lite osäkert att ha i ett hem med katter. De kanske ser högtalarna som perfekta klösbrädor?

Ljudet

Jag kan inte sticka under stolen med att förväntningarna var skyhöga innan första testet av Fidelio E5. Tyvärr blev jag inte lika imponerad som jag blev av HTL9100. Det kanske är orättvist att jämföra en soundbar med E5, men de bär ju ändå båda namnen Fidelio som tyder på en viss sorts standard för Philips. Vid detta test av Fidelio E5 så kändes basen direkt, och hårt – så den fick jag dra ner. Resten av ljudet var bra – men med tunt mellanregister trots korrigeringar i ljudinställningar. Ljudsystemet passar alltså utmärkt till förstärkning av TV-ljudet, och om man ser serier eller drama. Actionfyllda filmer med explosioner och liknande låter för tunt i mellanregistret och även om basen dras ner är den lite hård i ljudet.

Att använda de trådlösa högtalarna fungerar direkt utan problem. Så fort man lyfter upp, fortsätter ljud i de små högtalarna och man kan placera de bredvid sig i soffan, eller på nattduksbordet för en maxad ljudupplevelse när man ser på film.

Vid musiklyssning bör de trådlösa högtalarna sitta kvar för bästa upplevelse. Att ta en trådlös högtalare med i rummet bredvid går, men ljudbilden blir tunn. Bättre då att höja volymen på E5 och få ett bra ljud där högtalarna står.

   

NFC och Bluetooth

Det går alldeles utmärkt att ansluta externa enheter via bluetooth och NFC. Bara aktivera bluetooth genom en knapptryckning på fjärrkontrollen, och sedan söka i enheten. I samtliga enheter jag provade fungerade detta direkt. För de enheter som är utrustade med NFC så kan man hålla enheten mot högtalaren där det är utmärkt för NFC för att koppla samman.

Specifikationer

Anslutningar Digital koaxial ingång, Digital optisk ingång, HDMI 1.4-utgång (ARC), HDMI IN 1, HDMI IN 2, Ljudingång 3,5 mm
Trådlösa anslutningar Bluetooth APT-X och AAC
Ljudförbättringar Surroundljud på begäran, Nattläge, Diskant- och baskontroll, DoubleBass
Ljudsystem Dolby Digital 5.1, DTS Digital Surround
Uteffekt subwoofer 90
Huvudenhet (B x H x D) 160 x 400 x 160 (med löstagbara högtalare)
Subwoofer  220 x 440 x 220 mm

Omdöme

Philips Fidelio E5 är ett lyxigt ljudsystem som fungerar utmärkt som förstärkning av ljudet till TV’n. Bäst fungerar ljudet till serier, eller mindre actionfyllda filmer. Ljudet känns vid explosionsfyllda filmer lite tunt i mellanregistret. Installationen är enkel, och de trådlösa högtalarna som gör ett 2:1-system till ett 4:1-system är mycket imponerande. För ungefär 7000 kronor får man hela paketet som även innehåller en subwoofer, vilket är ett stort plus. Då ljudet är bra men inget som verkligen imponerar, och priset är bra, och det har många bra funktioner så ger Teknikhype Fidelio E5 CSS7235Y betyget Bättre.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version