Pebble kommer med en ny generation smartwatch där vi får en ny design samt en skärm med delvis färg, men behövs det och kan Pebble ersätta dom dyra konkurrenterna?

Pebble blev snabbt kända för sitt namn och största anledningen till detta är att man varken var beroende av någon annan operativsystem utan körde på sitt egna, vilket ledde till att klockan fungerade på både Android som iOS (inom kort även Windows Phone).

Men så fort en ny smartwatch inte körde på Android Wear eller något annat som vi känner till blir det osäkerheter och så även här, men vi kan vara lugna.

När vi fick Pebble Time och såg den i sin förpackning som man gjort relativt snyggt men hade kanske hoppats på lite mer exklusivitet, så ställdes många frågetecknen som ”Hur lång tid tar det att komma igång? Batteritid? Är den för liten? Laddtiden?”

Frågorna var många och dags att få dom flesta besvarade och detta relativt snabbt. När vi ska börja synka klockan med vår iPhone måste vi (inte helt oväntat) ladda hem appen ”Pebble Time” där man i stort sett kan styra allt från telefonen till klockan. Synkningen går smärtfritt då appen säger exakt hur man ska göra, starta upp bluetooth, starta klockan och så vidare.

Klockan väl synkad med telefonen började vi gräva lite i appen och se vad man egentligen kunde göra, vilket till förvåning inte var allt för mycket. Det man kan göra i appen på telefonen är att ändra ”watchfaces” som det finns hundratals att testa, ladda hem appar till klockan såsom träningsappar, kartor eller allt annat som finns men känns väldigt onödiga för en klocka och till sist har man ”settings” där man kan välja att ha på utvecklar-läget samt om man ska skicka diagnostik information eller inte.

Klockan i sig kan man man välja hur man ska navigera musiken under fliken Music, Notifikationer även det kan man styra hur och om man vill att klockan ska vi sa dom från telefonen. Alarm om man av någon anledning behöver ha detta snabbt tillgängligt, sen till sist finns inställningar där man som i dom flesta andra prylar kan ställa in tid, se om de finns uppdateringar till klockan samt annat.

Så appen har inte jätte stor funktion men måste fortfarande laddas hem för att kunna synka med sin telefon.

Skärmen som är en E-paperdisplay och denna gången i färg gör sitt jobb riktigt bra, största fördelen med just en sådan skärm är att dom drar väldigt lite ström vilket gör att man inte behöver ladda sin Pebble Time dagligen, enligt Pebble själva så ska batteriet hålla i en vecka men vi kan tyvärr inte riktigt hålla med.  Batteritiden är betydligt bättre än andra smartaklockor men en vecka är långt ifrån verkligheten. Vi får dagligen mycket mail samt notiser från appar som twitter, google+ och instagram. Alla notiser dom dyker upp på din telefoner kommer även att meddelas i klockan, efter alla dessa notiser på en dag så hade vi ungefär 60% kvar av batteriet vilket skulle räcka en dag till om man vill det.

Men som vanligt när man ändå laddar sin telefon när det blir läggdags väljer vi att även ladda klockan som har en väldigt enkel magnetkontakt på baksidan av klockan, snyggt och enkelt.

Då jag inte testat eller använt mig av andra smartaklockor så säger dom att man måste ladda den varje dag, jag behövde ladda min Pebble Time varannan dag ungefär vilket jag tyckte var helt ok och fastän Pebble själva säger sju dagars batteritid kanske man får ut de om man låter klockan ligga på bordet utan att koppla upp den mot en telefon.

pebble-time-1 pebble-time-4

Andra fördelar med skärmen är att i direkt solljus är e-paper betydligt bättre än t.ex LCD eller OLED. Detta är ingen pekskärm utan det finns istället fyra knappar (tre knappar på högersida, en knapp på vänster) som enligt oss är utmärkt val med tanke på att skärmen endast är 1.25 tum (144 x 168 pixlar). Hur man ska använda knapparna både visar dom flesta apparna tydligt men man lär sig även att navigera relativt snabbt när man väl använder klockan dagligen.

pebble-time-2

Pebble Time kommer endast i en storlek och den är väldigt liten, det är en liten klocka som vi gärna hade velat se i en storlek större också, det finns även Pebble Time Steel som är en lite lyxigare variant av klockan som kommer i tre utföranden Guld, silver och Svart samt att klockan är en milimeter tjockare än vanliga Pebble Time. Armbandet går enkelt att byta ut genom en liten sprint som man ser på armbandets undersida, både Pebble säljer nya armband men det finns även andra sätt att få tag på nytt armband om man inte vill köpa från Pebble.

Är Pebble Time vattentät?

Enligt Pebble själva så är den just vattentät ner till 30 meters djup. Vi testade inte just 30m men vi tog oss en simtur i en pool samt att vi duschade och tvättade händerna med klockan utan att behöva oroa oss för att den skulle ge sig. Även här kommer knapparna bra tills hands om klockan just är blöt men man ändå vill navigera i menyerna.

Men Pebble Time ger inte bara notifikationer om man får t.ex SMS utan man har även möjligheten att svara på detta sms med kortare fraser sås om ”Ja, Nej, Ok” eller så kan man välja att översätta tal till text genom att välja ”voice” på klockan vid svar.

Just nu kan man endast använda denna mikrofon för diktering men vi hoppas och misstänker att vi inom kort även kommer kunna t.ex svara på samtal eller bara kunna spela in kortare röstnotiser.

Dom flesta som idag köper en smartwatch vill gärna dra nytta av klockan för t.ex träning eller bara se hur mycket man rör på sig. Pebble Time har ingen stegräknarfunktion själv men de finns flertalet appar som hjälper till med detta från tredjepart och tyvärr med stor besvikelse. Vi jämförde t.ex Pebble Time med ett Fitband där skillnaden var enorm och Pebble Time var inte ens i närheten av rätt antal steg eller ”våningar”. Om detta är något som kommer att bli bättre eller inte kan vi tyvärr inte svara på idag då vi måste säga att flertalet appar som vi laddade hem till klockan var verkligen katastrof när det kommer till funktionella samt pålitliga.

Men vad ska man med en Pebble Time till?

Det finns många brister fortfarande men även många väldigt bra saker med klockan. Det är även första gången som jag personligen testat en smartwatch och måste säga att jag klarar mig gott och väl utan den, visst är det bekvämt om man t.ex kör bil och man känner vibrationen i fickan och man vill se vad man fått då man alltid är lika nyfiken på vad det är för mail, sms eller liknande. Men det är nog inte mer än så som man skulle använda klockan till, kolla tiden/datum, se väderprognos samt bli informerad om notiser om man sitter lite olägligt.

Det är en dyr klocka med tanke på vad man kan göra med den, 3 000kr är den inte värd enligt min mening tyvärr då apparna är långt ifrån den kvalité som de borde vara men klockan i sig är av bra kvalitet med bra respons och ett OS som verkligen lever upp till ens förväntningar.

 

pebble-time-betyg1

Omdöme

Är det värt att spendera 3 000kr på en Pebble Time? Nja, tyvärr lutar det mer åt nej-hållet än ja och detta mycket pågrund av att appar som man kan ladda hem till klockan är ju just det som gör att man får tillgång till flera funktioner i klockan är så dåliga och man vill helst hålla sig borta från dom.

Men när det kommer till kvalitetskänslan av klockan och byggkvalitén är det helt klart av toppkvalitet och värt varenda krona. Vi hade ändå hoppats på att Pebble skulle sänka priset på denna klockan lite då många klagar på att en Apple Watch är dyr men där man du göra betydligt mer med klockan än med Pebble Time, just nu.

Detta var som sagt första gången jag använt en smartwatch och ärligt talat så klarar jag mig fortfarande utan den.

[column size=one_half position=first ]Fördelar

  • Byggkvaliten
  • Stabilt OS
  • Knappar istället för touch

[/column][column size=one_half position=last ]Nackdelar

  • Katastrofala appar
  • Priset
  • Funktionerna?

[/column]

 

Tidigare artikelNyhet: Samla alla Amiibos i ett
Nästa artikelArtikel: Apple Music tappar redan lyssnare

3 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn