Senaste prylen med de senaste spelen i en genomtänkt förpackning, Nvidia gör något fantastiskt med deras senaste skapelse i Shield-serien.

Nvidia Shield är Nvidias svar på portabelt spelande, till skillnad från de klassiska portabla konsolerna som Nintendo DS/3DS eller Sonys PSP/PS Vita så vill Nvidia ta de senaste storspelen till sin plattform, på cafét, i TV-soffan, i sängen eller vart du än är. Tillsammans med Shield kontrollen så har du en trevlig surfplatta och en grym “konsol” i ett, allt för nöjes skull.
Nvidia ger ett gott första intryck med genomgående tema på såväl förpackning som enheten i sig.

Mjukvara

När Nvidia presenterade Shield Tablet för oss på Techbreif i Köpenhamn så ställde jag frågan, “Hur blir det med kommande version/versioner av Android?” Han som presenterade svarade att de har ett bra samarbete med Google och att en ny uppdatering skulle komma ut så fort som möjligt, Nvidia Shield Tablet var en av de första Android-enheterna som fick uppdateringen Android 5.0.

Nvidia har valt att köra Android som Android “ska köras”, så kallat “stock”. Jämför man Shield Tablet med en Nexus-enhet så är det inte mycket som skiljer, förutom ett par mindre detaljer som gör Shield Tablet mer anpassad för just spel. I inställningar så hittar vi möjlighet att redigera handkontrollens och stylusens inställningar vilket ger möjligheter som att använda högra joysticken för att styra muspekaren, få hjälp och tips om hur kontrollen fungerar, aktivera diverse genvägar, ställa in automatisk handskrift när pennan används etc.

Via snabbmenyn i notislisten kan man, i Nvidia Shield Tablet, aktivera en speciell delningsfunktion där man kan streama sin skärm direkt till sitt Twitchkonto. Vill man inte streama live så kan man också ställa in att spela in sin skärm automatiskt (vilket spelar in femminutersintervaller), eller spela in manuellt. Här finns också möjlighet att ta en screenshot av skärmen om man hellre vill det. Vill man nå denna menyn enkelt från kontrollen så håller man bara in “bakåt-knappen” någon sekund.

tablet

Nvidia Shield Hub

Här har vi grunden i allt spelande, Shield Hub nås enklast via ett tryck på Nvidia-loggan högst upp på kontrollen, alternativt som app på din hemskärm. Här ligger alla dina nedladdade spel, är det något du saknar, eller vill du ha en specifik app (som inte har med spel att göra) så kan det läggas till i spellistan, man kan även ta bort spel/appar som man inte vill ha med i sin “hub”.

För ordningens skull finns det en flik för Android-spel, en flik för mediaappar (Twitch, Youtube, Google Music etc.), en flik för dina PC-spel som du kan streama direkt till Shield Hub samt dina GRID*-spel.
För att göra det lättare att hitta spel som är anpassade för Shield Tablet och dess kontroll så finns det en shop i Shield Hub som är kopplad till Google Play.

Shield Hub är ingen nödvändighet när man bara ska spela sina Androidspel, det är lite som Steam Big Picture fast för surfplattan. Man får en enklare överblick över det som är spelbart på surfplattan och kan lättare navigera med kontrollen. Tack vare att det är smidigt att ta sig in i Shield Hub gör också att man tar sig in där för att sedan navigera med D-paden eller Joysticken på kontrollen.

*GRID är Nvidias spelstreamingtjänst som de öppnade upp med Android 5.0 uppdateringen, med den kan man streama spel likt tjänster som Onlive.

shield

Design

Något som visar sig direkt när man packar upp Nvidia Shield tablet är den trevliga designen, surfplattan är tunn med kanter av metall och ett bakstycke i någon form av gummi, inte helt olik ASUS Nexus 7. Samtidigt som den känns något tung (380 gram) så känns den kompakt och genomarbetad.

Fronten bjuder på två frontmatade stereohögtalare, därav blir surfplattan något lång på höjden vilket kan kännas otympligt, denna ”funktion” är dock väldigt trevlig de gånger man inte har ett headset i närheten.

Baksidan som är i gummi gör att shield tablet ligger där den ska ligga och/eller ligger stadigt i handen utan risk för att glida runt allt för mycket.

Streama spel

Det finns två alternativ att streama spel på med Shield Tablet, Steam hemmadelning och GRID. Steam hemmadelning gör det möjligt att dela hela sitt steambibliotek över sitt hemnätverk, eller via internet/4G om man är ute på resande fot. Det som krävs för att dela sitt steambiliotek är att datorn, som fungerar som “bas”, är påslagen. Ligger datorn i sömnläge så känner den av när man vill spela sina spel på datorn och startar då upp.

Sen har vi GRID, detta är Nvidias speltjänst där man kan streama spel direkt från Nvidias servrar. Det hela påminner en hel del om Steams hemmadelningen, med skillnad att Nvidia står för bilioteket och din dator behöver inte vara påslagen, samt att det kostar en slant att ha tjänsten aktiv.

shield-luckor

Hur fungerar det då att spela?

Först och främst ska det sägas att det rekommenderas en router som klarar 5GHz-nätet när man ska ansluta sig till GRID, detta på grund av att man ska få ett så bra flyt som möjligt. Ibland kan man behöva logga in på sin router och ändra i inställningar från 2,4GHz till 5GHz, varför det inte är aktiverat från början är för att den snabbare överföringshastigheten också kortar ner räckvidden vilket inte alltid är positivt.

Har man bara en 2,4GHz router så kan man spela, men man får inte ha några speciella krav på varken upplösning eller flyt. Det märks att Nvidia valt att avlasta grafiken först och främst för att ge så bra respons som möjligt mellan surfplattan och servern, men det släpar ändå efter och grafiken är allt annat än tilltalande.

Utbudet av spel är väldigt begränsat på GRID tyvärr, det finns ett par storspel som Darksiders 1 och 2, GRID (Bilspelet från Codemaster), Borderlands etc. Sen finns det även ett par mindre kända spel. Detta bibliotek kommer säkerligen fyllas på med tiden då det bara varit aktivt ett par veckor i skrivande stund. Det går dock inte att jämföra med mängden spel som finns på speltjänsten Onlive som har betydligt fler spel och som även fungerar med Nvidia Shields kontroll.

Att dela från Steam

Vill man kunna dela sitt eget Steambibliotek till sin Shield Tablet så har det samma krav som en Steammachine, med andra ord måste man ha ett GTX-grafikkort, det krävs också, likt med GRID, en 5GHz router som kan streama spelet i den hastighet som krävs för ett ge en bra spelupplevelse. När vi testat det så har det fungerat oväntat bra, responsen känns direkt och flytet har gått bra.

Med hjälp av denna teknik så kan man koppla in en Shield tablet i TV:n för att sedan spela alla sina datorspel på TV:n med endast en liten surfplatta i vardagsrummet och en trevlig kontroll i handen.

kontroll

Kontrollen

Första gången jag såg den första modellen av Nvidia Shield  så räknade jag med en osmidig klumpig kontroll, detta fick jag dock ta tillbaka efter att ha testat den då kontrollen låg betydligt bättre i handen än väntat. Nu efter att ha spelat ett tag med kontrollen som är byggd för shield tablet så är jag övertygad om att shield tablet mycket väl kan vara en TV-lösning i samspel med en speldator i hemmet.

Spelkontrollen är extremt viktig då det är den som styr hela spelet, men Nvidia har gjort ett riktigt bra jobb med att få ergonomin på topp med deras kontroll! Det som önskas ändras är, om något, att byta plats på D-paden och vänstra joysticken, annars är placeringar och den ergonomiska utformningen inget annat än underbar.

När det kommer till kvalitetskänsla så lämnar den inte mycket att önska där heller, joystickarna känns väldigt trevliga, likaså triggerknapparna. D-paden är rund och inte ett ”kors” vilket inte glädjer alla, den är dock konkret när man trycker på den och ger ett trevligt intryck.

Mellan analogspakarna hittar vi en liten touchyta av plast. Med hjälp av denna kan man styra muspekaren för att navigera på skärmen eller i menyerna, det är här som Nvidia skulle kunna jobba lite mer. Det är en väldigt liten yta att navigera på och den känns plastig att trycka på, det hela kan tränas in med en del övning, som alternativ kan man aktivera den högra joysticken som muspekare vilket är betydligt enklare.

Hårdvara

Nvidia är kända för deras spelhårdvara, därav Shield Tablets tunga inriktning på spel. Med Shield Tablet får man Nvidias senaste processor Tegra K1 som är en fyrakärnig processor på 2,2GHz. Som ni kommer se i nästa del, Benchmark, så kan Nvidia vara riktigt nöjda med deras K1-processor. Inte helt oväntat är denna processor utvecklad för spel, likt en vanlig PC så klarar Tegra K1 Direct X11 och OpenGL4.4 den klarar också Epics senaste grafikmotor Unreal Engine 4. I dagsläget finns det inte något större utbud av appar som stödjer dessa avancerade tekniker för surfplattor, men vi kan vänta oss en hel del framföver.

När det kommer till skärmen så är det en 8” LCD skärm som har IPS-stöd vilket förbättrar betraktarvinkeln, något som märks väl. Upplösningen är FullHD vilket är den mest optimala med dagens prestanda (trots att det skulle vara intressant att se hur en QHD-skärm skulle bete sig med en Tegra K1-CPU). Med FullHD så får man tillräckligt hög PPI (283 pixel per inch) för att det ska vara behagligt för ögat, samtidigt som allt flyter på precis som det ska göra. Flytet är ju extra viktigt på Nvidia Shield Tablet då det är tänkt att man ska spela mycket på denna surfplattan. Vill man koppla in den i sin 4K-TV så har Tegra K1 även stöd för att streama 4K via HDMI.

När det kommer till ljud så är såklart ett headset att föredra vilket kan kopplas via Bluetooth eller 3,5mm kabel. Men vill man köra utan headset så fungerar de frontmatade stereohögtalarna bra, det är inte jättemycket kraft i dom, men de är helt klart godkända för en trevlig spelsession.

Benchmark

Rent hårdvarumässigt är Shield Tablet ett monster, detta är den Androidenhet vi testat som klarar sig bäst i 3Dmark, och det med råge. Poängmässigt hamnar den strax under Microsoft’s Surface Pro 3 (med poängen 30648) vilket är en surflatta med laptopspecifikationer, så här finns inget att klaga på!

Här nedan kan ni se lite mer info från Benchmarktestet:

Specifikationer

Modell Nvidia Shield Tablet
Operativsystem Android 5.0 (OTA 2.0)
Mått (B x D x H) 221 x 126 x 9.2 mm
Vikt 390 gram
Processor Nvidia Tegra K1
Quad Core 2,2GHz
Minne 2 GB
Skärm 8” IPS LCD
1920 x 1200, 283 ppi
Lagring 16 GB/ 32 GB
Plats för MicroSD
Kamera 5MP fram och bak
Batteri 5197 mAh
Anslutningar miniHDMI
MicroUSB
3,5mm uttag
Nätverk Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
LTE/4G (32GB modellen)
Pris 16GB Wifi från 3600 kronor inkl. kontroll och fodral
32GB Wifi/LTE från 4400 kronor inkl. kontroll och fodral

shield-betyg

Omdöme

Nvidia Shield tablet har allt vi önskar oss, en perfekt kompromiss mellan spelglädje, hårdvara, design och mjukvara. Dess kontroll är så pass kvalitativ och trevlig att spela med så andras varianter kan slänga sig i väggen, men även utan kontrollen så får man en riktigt bra surfplatta, dock något mindre anpassad för speldelen.

Detta blir vår andra teknikpryl som får en bäststämpel (och min första). Med den flexibilitet och användarvänlighet som erbjuds så kan vi inte ge något lägre. Vill du ha en surfplatta i toppklass, Nvidia Shield, vill du ha en enhet för att streama ditt Steambiliotek till din TV, Nvidia Shield, Vill du ha en portabel konsol med stor och trevlig skärm, Nvidia Shield!

[column size=one_half position=first ]

Positivt

  • Flexibiliteten och variationen
  • Rent Android med snabba uppdateringar
  • Spela från din dator från hela jorden

[/column][column size=one_half position=middle ]Negativt

  • Batteritiden kan alltid vara bättre
  • Alla kan inte streama spel

 

[/column]

Tidigare artikelTest: Surface Pro 3
Nästa artikelTeknicast #90 (med Christoffer Heijerdahl)

6 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn