HEM Tester Hårdvarutester Test: Netgear Nighthawk XR700

Test: Netgear Nighthawk XR700

Netgear har släppt en ny gaming router som enligt dom är marknadens snabbaste och jag ska inte säga emot denna gången.

Fastän att många kanske är nöjda med sitt nätverk hemma så vill Netgear visa att det kan bli ännu bättre, snabbare, stabilare och helt enkelt om man håller på mycket med gaming så har Netgear nu tagit fram den bästa routern för detta XR700.

Men XR700 är mycket mer än bara gaming då man har gjort allt lite bättre och lite lättare på flera sätt. Under skalet på XR700 hittar vi en fyrkärnig processor som ska få nätverket att vara stabilare än vanligt men även 512 MB i lagring samt 1 GB i ram. När det kommer till anslutningar så har vi sex stycken gigabit ethernet-portar men bara en 10 Gbit-port. USB är idag standard på en router och XR700 har två USB 3-portar som man kan använda till lite olika och sitter på sidan av routern och inte på baksidan.

När det gäller trådlös anslutning så kommer XR700 ha stöd för 60 GHz-band eller 802.11ad vilket är relativt nytt och kanske inte alla enheter som har stöd för det. Detta ska dock göra att räckvidden kan bli längre men även stabilare utan att behöva ha nån typ av repeater (förstärkare). Det första jag la märke till gällande XR700 är storleken på själva routern, hur himla stor den är, stora antenner, tjock och helt enkelt en riktigt kraftig router som kanske inte är den lättaste att gömma undan, dock tror jag inte heller man kanske riktigt vill gömma undan en router som denna med tanke på prestandan den kan ge vid fri yta och att antennerna verkligen får göra sitt jobb.

Jag testade överföringshastighet på både nära håll men även med avstånd och tjocka betongväggar emellan enheten och routern. Störst skillnad märkte jag när jag kopplade upp mig på 5 GHz-bandet och då var det nästan dubbla hastigheter från att vara nära enheter till att vara långt ifrån. Nära routern kom jag upp över 500 Mbps och detta stabila sådana. När jag testade samma enheter fast på en annan våning fick jag nöja mig med 300 Mbps vilket enligt mig helt klart är över godkänt. Testet jag gjorde var att överföra både många filer men även tunga stora filer där på just den delen inte spelade så stor roll när det kommer till att maxa hastigheten.

XR700 har ju ett eget operativsystem också som Netgear kallar för ”DumaOS” och anledningen till detta är bland annat för att lättare kunna konfigurerar och anpassa nätverket. Men med hjälp av detta OS så kan vi även följa upp hur CPU och bandbredden används via routern samt fördelas om man har anledning till att vilja prioritera olika enheter olika till exempel. Väldigt lätt gränssnitt och det tar inte lång tid innan man hittar dom mest nödvändiga funktionerna redan från start. Som många andra routrar så kan man ju skapa ett ”gästnätverk” vilket gör att gästerna kan koppla upp sig mot ett ”eget” nätverk, också något man lätt kan följa via DumaOS för att se vilka som är uppkopplade samt hur länge m.m.

Men det är bara en väldigt liten bråkdel av vad operativsystemet faktiskt klarar av, kopplar man upp flera enheter via Ethernet-portarna så kan man verkligen följa upp varje enhet på olika sätt, man får systeminformation om hur nätverket används och om man har en dator som bara spelar offline och kollar Facebook inte har lika stor nytta av att ha lika mycket bandbredd som någon som streamar sitt spelade på Twitch till exempel. Med några enkla knapptryck kan allt detta justeras och anpassa nätverket för just vårt hem. Detta går även att göra på trådlösa enheter och det största pluset är hur enkelt det är att göra det och hur lätt det är att förstå sig på operativsystemet redan från start.

Det som jag alltid har tycket är viktigt när det kommer till att skapa ett nätverk hemma och för att kunna ha ett bra och stabilt sådant är att själva installationen ska vara lätt, man ska inte behöva krångla med en massa inställningar för att få ut det bästa möjliga av en router utan det ska vara det egentligen så fort man packat upp, den upplevelsen hade jag delvis med XR700. Första installationen när man kopplar upp sig är lätt, men vill man sedan använda maximala Wifi så gäller det att ställa in lite mer för att inte köra på en tråkig standard som 2,4 GHz band. Detta är långt ifrån krångligt utan man ser väldigt snabbt tack vare DumaOS vart man ska klicka sig vidare för att ställa in detta.

Netgear Nighthawk XR700 är ju som sagt ingen billig router, den kostar strax under 5000 kronor vilket är väldigt mycket pengar och frågan som garanterat många ställer sig är om routern är värd pengarna?

Tittar man till prestandan för dom vanligaste funktionerna som många andra routrar också har så är svaret enkelt, nej. Men det som XR700 dock gör och som är ett stort plus är att den är lite mer ”framtidssäker” med hjälp av ny teknik samt att man faktiskt får stöd för 10 GB-port, dock bara en som vi gärna hade velat se fler utav. Är man ute efter stabilt Wifi med samma prestanda som XR700 så finns det andra alternativ som inte kanske har alla funktioner som XR700 men som är betydligt billigare.

Gamingroutrar blir allt vanligare och detta inte bara för dom som använder den för gaming utan mycket för att den faktiskt har en bra räckvidd och kan användas samt ställas in på flera sätt än bara ett ”vanligt” nätverk hemma.

[wp-review id=”34209″]

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version