HEM Tester Hårdvarutester Test: MSI RTX 2080 Gaming X Trio

Test: MSI RTX 2080 Gaming X Trio

MSI och Nvidia är tillbaka där nya RTX-serien har fått sig ett rejält lyft, men är den nya serien för alla?

Grafikkort har nästan alltid spelat stor roll i ett PC-bygge men det är först nu dom senaste åren som som grafikkorten har fått sig rejäla lyft och framför allt när det kommer till RTX-serien.

RTX 2080 är inte värstingkortet denna gången utan det är 2080 Ti men denna gången nöjde jag mig med 2080 framför allt för att priset är lägre och prestandamässigt verkar skillnaden mellan vanliga 2080 och 2080 Ti i teorin inte vara särskild stor, så vi börjar med RTX 2080 från MSI denna gången.

Testet som ni kan läsa nedan kommer inte att innehålla allt för mycket siffror och statistik på grafikkortet utan kommer mer vara ett test som ska vara anpassat för alla och där ni bland annat kommer kunna läsa hur hög FPS vi har fått på specifika spel i olika upplösning men allt är inställt på högsta möjliga inställningar.

Första intryck

Som vanligt så kommer MSI grafikkort i en förpackning som skriker gaming men samtidigt ger den viktiga informationen man behöver på framsidan såsom DX12, Ray Tracing, GDDR6 och kanske det viktigaste av allt enligt många, att kortet är utrustat med RGB-belysning på sidan. Precis som dom flesta nya grafikkort så är även detta RTX 2080 ett stort grafikkort med en längd på hela 266 millimeter och det gäller att se till att ha plats i chassit. Att kortet är så stort som det är överraskar inte med tanke på den stora kylaren och att det är tre fläktar som jobbar med att kyla kortet.

Portar

Med tanke på prestandan som grafikkorten har och våra skärmar som blir allt bättre och då inte bara när det gäller upplösning utan annat också så som uppdateringsfrekvenser så krävs det portar som är bättre än bland annat HDMI. RTX 2080 Gaming X Trio är utrustat med

  • 3x Displayport 1,4
  • 1x HDMI 2.0b
  • 1x USB Type-C (perfekt för nya VR-headset och man kan köra allt som har med VR via en och samma port)

Displayport blir allt vanligare idag när det gäller grafikkort och skärmar så fastän man är van vid HDMI så är det bäst att satsa på Displayport direkt för bästa prestandan.

Strömförsörjning

Just strömförsörjning är något som man måste tänka på när det gäller dom flesta nya flaggskepps korten och precis som vanligt så är även RTX 2080 utrustats med dubbla 8+2 pins som man måste ha tillgång till men det viktigaste är framför allt att nätaggregatet man har i sitt PC-bygge är kraftfullt och gärna mer än 500 watt. Våra två testriggar är utrustade med 650 och 1000 watt där sistnämnda uppenbarligen inte är några problem men heller inte 650 watt, då har vi gjort testerna när grafikkortet fått prestera sitt yttersta både vid gaming, streaming och även videoredigering.

Speltestar (FPS)

Men det är ju ingen hemlighet egentligen att dom flesta skaffar grafikkort med denna prestandan för att spela med främst och därför har jag gjort flera tester av vad jag vet är krävande spel bara för att visa er hur kortet presenterar och detta i olika upplösning där 4K-upplösning (3860 x 2160) blir allt vanligare och blir ett mer krav av många.

Battlefield-spelen vet vi sedan en lång tid tillbaka är spel som kräver det yttersta om man vill maxa allting och Battlefield V samt Battlefield 1 är inget undantag, detta med all rätt då vi får vara med om enorma spelfält med hög detalj när det kommer till grafik och denna gången även den senaste tekniken såsom Ray tracing.

Shadow of the Tomb Raider är en annan titel jag har valt bland annat för att den bygger på en helt annan grafikmotor än många andra spel, Crystal Dynamics Engine och en annan stor anledning är spelets fokus på detalj och ljus.

Monster Hunter World är en annan titel som baseras på en annan grafikmotor från Capcom vid namn MT Framework men även här har vi en hel del detaljer i en stor värld men märks ganska snabbt att spelet inte är lika optimerat som vi hade hoppats och grafikmotorn blir tyvärr lidande av det.

Hellblade: Senua’s Sacrifice bygger på en av dom populäraste grafikmotorerna Unreal Engine 4 och det märks tydligt att RTX 2080 har fått jobba på när vi skruvar upp upplösningen, men störst fokus vad på detaljer och framför allt ljuset i spelet som är bland det bästa jag har sett.

Temperatur & ljudnivå

Denna gången ska jag börja med ljudnivån där jag redan från början inser hur mycket tystare 2080 är än till exempel 1080 Ti. Båda jobbar på samma sätt att fläktarna inte börjar jobba förrän det verkligen behövs och detta då vid belastning. Men även när fläktarna väl börjar jobba, speciellt alla tre så är ljudnivån betydligt lägre än många andra grafikkort som hamnar på min testbänk.

Temperaturen på RTX 2080 Gaming X Trio utan någon som helst belastning hamnar på 40 grader Celsius och är helt klart godkänt. Men när vi väl börjar belasta grafikkortet först med spel hamna temperaturen på cirka 78-80 grader Celsius. Temperaturen gick dock upp mest strax under 90 grader när vi började använda kortet för rendering av videos och la all belastning på GPU, detta är dock ingen fara men en temperatur som jag tror man vill hålla sig borta ifrån under längre perioder.

Chassit som vi har använt oss av vid dessa tester är ett Cooler Master MasterCase Make 5 som är ett stort chassi och har gott om utrymme för grafikkorten. Ena sidan på chassit har ett fönster vilket gör att ljuddämpningen påverkas men tack vare tekniken MSI använder och endast drar igång fläktarna

Funktioner och teknik

Ray Tracing är en av dom stora nyheterna som kommer med RTX-serien och det är egentligen upp till speltillverkaren att välja om Ray Tracing ska finnas med eller inte, men ett av spelen som fick Ray Tracing snabbt var Battlefield V och när jag väl testar detta så funkar funktionen dock så påverkade detta FPS men fastän att funktionen finns där och med fokus på reflektioner så händer det såpass mycket på skärmen att man inte lägger större fokus på detta, detta blir en funktion som bara hamnar i mängden och tyvärr inte syns på samma sätt och Ray Tracing blir antingen något som är kvar i framtida spel eller som försvinner det då just det kravet inte riktigt finns.

Sammanfattning

Det är ingen tvekan om att Nvidia har gjort ett riktigt bra jobb när det kommer till RTX-serien och 2080 är kanske inte det kraftfullaste kort men det är helt klart kortet som kommer passa dom flesta om inte alla, där kortet begränsas till en viss del är när man kommer upp i 4K-upplösning. MSI har gjort ett riktigt jobb precis som tidigare med kylaren där dom lyckas hålla nere temperaturen vid ”normal” användning, men det viktigaste för många är kanske ljudnivån som MSI även där gjort sig ett lyft från tidigare GTX-serien fastän vi känner igen flera av deras kylare i dagens grafikkort.

Är man ute efter ett grafikkort som man vill överklocka så är inte detta kortet ett bra alternativ då marginalerna är väldigt små och egentligen ingen större skillnad när det i slutändan kommer till prestandan. Största minuset med MSI RTX 2080 Gaming X Trio är strömförbrukningen som man tyvärr måste hålla lite koll på, inte under tiden man använder kortet utan det gäller att ha tillräckligt stort nätaggregat.

Det mest intressanta nu är att se vad Nvidia har att visa upp om ett par år med tanke på vilket stort kliv Nvidia gjort från GTX till RTX när det kommer till prestandan först och främst, tyvärr så är priset skrämmande högt, dock får man mycket prestanda för pengarna och klivet upp till 2080 Ti är stort när det gäller pengar men inte lika stor när det kommer till prestandan.

[wp-review id=”35058″]

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version