HEM Tester Hårdvarutester Test: MSI Geforce RTX 3080 Suprim

Test: MSI Geforce RTX 3080 Suprim

Då var det tillslut dags för en ny generation grafikkort och MSI är snabba med en enorm kylare som kräver en hel del ström.

När det släpps en ny generation grafikkort så är många partnertillverkare snabba och vill helst få ut sina kort så fort det bara går, MSI är som vanligt snabba och ett RTX 3080 anlände till kontoret ganska snabbt.

Geforce RTX 3080 Suprim är kanske inte ett kort för alla främst för prislappen men även sin storlek samt hur mycket ström denna bjässe faktiskt kräver. Det första som kännetecknar RTX 3080 Suprim är den enorma kylen som uppenbarligen behövs när vi väl skruvar upp spelen i 4K och över 60 fps.

RTX 3080 Suprim är lite av flaggskeppsmodellen när det kommer till 3080 från MSI där just kylaren är stort fokus och lika viktig. MSI har även gjort en lite överklockning på kortet som är möjligt tack vare den enorma kylaren som fortfarande håller nere temperaturen. Turbofrekvensen är snäppet högre och ligger på 1 815 MHz istället för 1 710 MHz som originalet ligger på, av någon anledning så är minneshastigheten densamma på 19 000 MHz.

RTX 2080 VS RTX 3080

  RTX 2080 Ti RTX 3080 Suprim
Teknik 12 nm TSMC 8 nm Samsung
Transistorer 18,6 miljarder 13,6 miljarder
Arkitektur Turing Ampere
Krets TU102 GA103
CUDA-kärnor 4 352 8960
GPU-frekvens 1 545 MHz 1 905 MHz
Klockfrekvens 1 350 MHz 1 890 MHz
Beräkning 13,4 TFLOPS 29,8 TFLOPS
Minnesmängd 11 GB GDDR6 12 GB GDDR6X
Minnesbuss 352-bit 384-bit
Minnesfrekvens 14 000 MHz 19 000 MHz
Minnesbandbredd 616 GB/s 760 GB/s
Ström (antal pins) 8+8 8+8+8
Portar 1x HDMI 2.0b

3x DP 1.3

1x HDMI 2.1

3x DP 1.4a

Gränssnitt PCI Express 3.0 PCI Express 4.0
TDP 250 W 350 W

 

MSI fortsätter att använda sig av Twin Frozr-tekniken som nu fått sig ett litet lyft och använder sig av tre stycken 90 mm fläktar och som designats om och samtidigt designats för bästa möjliga kyleffekt genom att blåsa direkt i kylflänsarna. På baksidan av grafikkortet så är det nästan heltäckt, det ända vi kan se på baksidan är grafenplattan som kan se lite känsligt ut men det har med temperaturer att göra.

MSI Geforce RTX 3080 Suprim

Något annat som får RTX 3080 Suprim att sticka ut eller hela RTX 30-serien egentligen är strömförbrukningen som är rätt så rejäl, RTX 3080 Suprim är utrustad med hela 3 stycken 8-pins kontakter, så det krävs att man kanske organiserar om lite i sitt chassi för just ström. Nvidia introducerade dock en ny 12-pint strömkontakt till deras nya RTX 30-serie men detta är något som MSI skippade valde istället 8-pins som vi har tillgång till redan idag, dock behövs vi som sagt tre stycken.

Testrigg

Vår testrigg är dock utrustad med ett 1000W nätaggregat men vi testade även med ett på 750W som inte var några som helst problem, men väljer man en processor som blir en strömslukare så får man nog tänka om och det kan bli gränsfall för många under längre belastningar. Våra tester som vi genomförde med kortet innebar att kortet fått prestera sitt yttersta både vid gaming, streaming och även videoredigering.

När det kommer till utgångar för att koppla in skärm eller annat så är det nästan endast displayport som gäller, vi hittar denna gången:

  • 3x Displayport 1.4a
  • 1x HDMI 2.1.

Så använder man inte Displayport idag så får man nog tänka om och helt enkelt börja satsa på denna då det är enligt mig bästa möjliga lösningen om man är ute efter prestanda.

Vårt testsystem

Testsystemet som vi använt oss utav till detta test har vi gjort av olika anledningar, bland annat för att få bästa möjliga resultat då just processorn kan vara en flaskhals för grafikkortet och vi vill verkligen få ut bästa möjliga resultat från just RTX 3080 Suprim.

Komponenter Modell
Processor Intel Core i9-10900K
Moderkort MSI MEG Z470 ACE
Minne XPG 2×16 GB @ 3600 MHz
Lagring WD Black SN750 1TB
Nätaggregat CM MWE Gold 750 Full Modular
Kylning (CPU) MSI MAG Coreliquid 360R
OS Windows 10 Pro 64-bit

 

Första dagarna efter att kortet anlänt till redaktionen så använde jag kortet lite som jag brukar till vardags, spelande och videoredigering. Jag brukar oftast spela i 1440p-upplösning med högsta möjliga inställningar och i vissa fall kan det begränsas, men i många fall klarar mitt ”gamla” 2080 Super av det galant. Men med nya RTX 3080 Suprim får man känslan att kortet knappt får jobba och i fick snabbt på redaktionen byta ut detta mot en 4K skärm istället för att verkligen få se vad kortet går för.

Testerna som vi gjorde denna gången är både populära 3DMark men även flera stora titlar såsom Control, Death Stranding och Red Dead Redemption 2, titlar som vi vet är duktiga på detaljer och verkligen kräver det yttersta från vår hårdvara, något RTX 3080 Suprim ännu en gång klarar av.

Spelen ser man ganska snabbt att RTX 3080 Suprim verkligen är ett lyft när det kommer till att få upp sin FPS och den kanske mest intressanta jämförelsen är 2080 Ti mot nya 3080. Jag som privat sitter på 2080 Super får mig också ett rejäl lyft när det väl blir dags framöver.

Control valde vi då det är en ny titel med hög nivå av detaljer och speciellt när det kommer till 4K-upplösning men det viktigaste av allt kanske är RTX-funktionerna. Det är även en titel som presterar riktigt bra vid våra tester och som bygger på utvecklarnas egna grafikmotor Northlight Engine.

Death Stranding är också en titel med enorm fokus på detaljer men här har vi ännu en gång en annan grafikmotor, det är Guerrilla Games egna som heter Decima game engine och gör verkligen ett toppenjobb samt presterar riktigt bra i alla upplösningar.

Red Dead Redemption 2 som länge varit en stor snackis och detta först ut när spelet släpptes på konsol och detaljnivån i spelet var enorm. Nu när vi har chansen att spela det på PC så har denna nivå ökat ytterligare ett steg och vi får verkligen 3080 att svettas lite med detaljerna, dock håller FPS i sig stadigt och grymt imponerad över prestandan samt ljudnivån när kortet väl får jobba hårt. Grafikmotorn som RDR2 använder sig utav är Rockstars egna Rockstar Advanced Game Engine (RAGE)

Första generationen 2080 hade problemet att dom blev riktigt varma, och när dom blev riktigt varma fick kylanordningen på kortet verkligen jobba vilket i sin tur gjorde att ljudnivån ökade rätt så rejält. Men med RTX 3080 Suprim var jag aldrig med om detta, visst att man hör lite av hur dom tre 90 mm fläktarna börjar snurra när det väl är dags, men kortet blir aldrig överdrivet varmt och vi var aldrig över 76 grader även vid hög belastning.

Vi gjorde inga mätningar på ljudnivån utan valde istället att känna av hur det är att ha detta kortet i ett chassi vid ”normala” förutsättningar och jag kan redan nu säga att 3080 är betydligt tystare och behagligare än tidigare RTX 20-serien. Precis som tidigare så kommer inte fläktarna börja jobba förens det verkligen behövs och kylflänsarna inte klarar av det längre.

RTX 3080 Suprim har en hel del nya funktioner också förutom att verkligen prestera på topp när det gäller detaljer och grafik. VI har bland annat ”DLSS AI-Acceleration”  som tack vare AI-kraft ska rendera och öka bildfrekvensen för bästa möjliga bild, detta görs utan att vi ens märker av det utan kortet själv avgör lite om behovet finns och ger oss bästa möjliga bild och detaljnivå.

Sammanfattning

Inte helt oväntat kanske så imponerar RTX 3080 med sin prestanda och att spela med detta kortet blir verkligen inget problem och ganska så framtidssäker ett tag framöver. Men Geforce vill verkligen att vi ska kunna göra mer med våra grafikkort än bara spela och redigera, detta kan bli ett kort som gör att helheten flyter på bättre och förbättras. En kombination av AI och den senaste hårdvara kan göra att framtiden bli riktigt intressant och ska bli kul att se vart Nvidia kommer ta allt detta framöver.

Gällande RTX 3080 Suprim specifikt så finns det inte mycket att klaga på, MSI har gjort ett toppen jobb med sin kylning men det finns självklart saker att tänka på denna gången. Storleken, detta är ett riktigt stort grafikkort så gäller att ha chassi och plats i sitt chassi för denna gigant. RTX 3080 Suprim är 323 mm på längden så det gäller att se över om plats finns. Men även strömförsörjningen är något jag tycker man ska ta sig en titt på, sitter man redan nu på AMD-processorer som är lite av en strömslukare så dubbelkolla vad för nätaggregat man har nu och om det kommer räcka till. MSI själva rekommenderar ett nätaggregat på 750W minst men jag skulle nog gå snäppet över om möjligt.

Prislappen ligger på strax över 9 000 kronor vilket är ett saftigt pris men samtidigt kommer detta kortet att hålla i sig ett tag. Med tanke på att spel i 4K-upplösning precis börjat komma med bra prestanda så kan vi nog räkna med 3080-kortet några år framöver innan 8K-upplösningen faktiskt kommer även till spelvärlden.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version