LG GPad 8.3, allt du behöver samlat i ett 8.3 tums format, eller hur va det nu?

LG har nu kommit med sin tablet i G serien, den går under namnet GPad, är 8.3 tum stor och hur tycker vi på TeknikHype om den?

Design

LG GPad ser väl egentligen ut som vilken annan ”platta” i storleken 8.3 tum. Lite runda kanter, med en metallbestyckad baksida, två högtalare på baksidan vilka är placerade på en och samma sida vilket gör att ljudet blir bäst när man håller den i landskapsläge, oftast är det så man håller enheten om man kollar på film eller kortare videoklipp. Det som vi inte riktigt förstår är varför de har en sådan bred vit kant på nedre sidan av GPad, där finns varken mjukvaruknappar eller fysiskknapp utan egentligen bara ett tomt utrymme. Där hade LG kunnat få antingen större skärm eller möjlighet att placera just de mjukvaruknapparna istället för att ha det på skärmen och ta upp en del av ytan på skärmen. På toppen av plattan hittar vi luckan för minneskortet och även 3.5mm pluggen till hörlurarna. Det som vi har märkt efter lite användning är att den skulle behöva gummikuddar eller liknande på baksidan då plastytan uppe i ena hörnet har efter enkel och försiktig användning blivit lite nött, inget jättestort men ändå tillräckligt för att vara störande.

 

gpad7

Användning

Funktionen med en läsplatta är väl egentligen bara att vara nära till hands när man behöver kolla upp något lite snabbt när man ser nåt på tv eller man diskuterar med besöket som kom hem över en kopp kaffe. Eller om man använder den i arbetet för att läsa dokument eller kollar på ritningar. Just denna läsplattan känns väldigt allround, den är varken för stor eller för liten, och känns oerhört snabb och rapp i LG’s gränssnitt Optimus. Batteritiden är självklart varierande, men med måttlig användning och ansluten till WiFi (enbart WiFi modellen vi fick testa) så kan man ändå få ut två till tre dagars användande, vilket i dagens mått mätta får ses som klart godkända. LG GPad är även bestyckad med två stycken kameror, framtill har den en kamera på 1.3 MP och på baksidan en kamera med 5.0 MP. Ingen blixt och heller ingen direkt jätte bra kamera på baksidan eller framsidan, men det går ändå att ta hyffsade bilder med någorlunda bra ljussättning.

gpad1

Specifikationer

Modell LG GPad 8.3 WiFi
Operativsystem Android 4.2.2
Mått (B x D x H) 12,6 x 0.8 x 21,6 cm
Vikt 338 gram
Processor 1.7 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 600
Minne 2 GB
Skärm WUXGA
IPS Display
1920 x 1200
Lagring 16 GB Internt upp till 64 GB med microSD
Kamera Främre kamera 1.3 MP
Bakre kamera 5.0 MP
Batteri 4600 mAh
Anslutningar 3.5 mm
microUSB
Bluetooth 3.0
Nätverk WiFi  802.11 a/b/g/n
Pris 2600:- Enligt Pricerunner.se

Funktion

LG GPad är fullsmäckad med smarta funktioner, allt ifrån Qpair där du kan få upp notiser ifrån mobilen till läsplattan och Qslide för att ”slänga” upp till tre applikationer åt vänster för att kunna multitaska, KnockON vilket låter dig knacka två gånger snabbt på skärmen för att väcka den, IR sändare för att kunna användas som fjärrkontroll till TV/blu-rayspelare/förstärkare osv samt att du kan ha flera användare på samma läsplatta. För att förklara en del av funktionerna lite mer grundligt så börjar vi med:

Qpair är ett system som LG har tagit fram där du ansluter din mobil (funkar endast på en begränsad mängd mobiler grundkravet är Android 4.1 eller senare, vi testade med Samsung Galaxy S3 och det fungerade) till GPad och kan då få upp facebooknotiser, smsnotiser, samtalsnotiser osv på läsplattan, vilket är smidigt om du inte har med dig telefonen, dock går denna tekniken över bluetooth så du behöver hålla enheterna någorlunda nära ändå.
En introduktionsfilm till Qpair hittar du här.
QSlide använder du för att kunna skjuta undan t ex kalendern för att öppna webbläsaren och använda webbläsaren. Denna funktion stödjer upp till tre stycken appar lagrade i Qslide, för att lätt kunna mulittaska och byta mellan olika applikationer och hela tiden ha dessa aktiva.
KnockON är till för att du ska slippa trycka på powerknappen för att tända skärmen, dock har vi fått väldigt dålig upplevelse av just denna funktionen, den har inte alltid svarat när man har knackat på skärmen, ibland funkar det bra i mitten av skärmen och ibland funkar det bra längst ner, ibland snabbt och ibland långsamt. Så det känns lite sisådär med just denna funktionen tyvärr.

gpad9

Omdöme

LG GPad står sig hyffsat bra bland sina konkurrenter dels prismässigt och även rent prestandamässigt. Den innehåller många smidiga funktioner, så som Qpair, QSlide och så vidare, dock finner vi inte produkten tillräckligt bra för att nå upp till ett bäst betyg, så som att man inte utnyttjar det tomma utrymmet längst ner på enheten, sen att den trots väldigt försiktig användning blivit nött på plastdetaljerna på baksidan. Det känns som en lite större modell av LG G2, med avsaknaden av hårdvaruknapparna på baksidan och bättre kamera vill säga. Den får av oss på TeknikHype ett Bättre betyg och det är inte alls långt ifrån att den får bäst, men den saknar det där lilla extra som gör att den kommer över trappsteget till Bäst.

Tidigare artikelRykte: LG G Pro 2 visas upp den 13 februari?
Nästa artikelVideo: Ett säkert sätt att ”klara” Flappy Bird

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn