HEM Tester Hårdvarutester Test: LG G3 (D855 16GB)

Test: LG G3 (D855 16GB)

Nästa generation LG är här, vi har lagt vantarna på nya LG G3 och här nedan följer en utvärdering.

LG har blivit allt större på den Svenska mobilmarknaden de senaste åren. Störst genomslag fick de troligtvis med förra årets toppmodell LG G2. Nu har LG G3 släppts, en mobil med extra allt i snygg förpackning, men vad brukar man säga, För många kockar ger dålig soppa? Ja vi får se vad vi tycker.

lg-g3

Design

Det är lätt att känna igen en telefon från LG, det gör man på de otroligt slimmade kanterna runt skärmen. Det är inte mycket av fronten som inte täcks av en skärm, den största ytan ligger under skärmen där man ser LG’s logga.
Sidorna är lika skarpa och tunna som G2:an, detta tack vare samma lösning som G2:an använde sig av med knapparna, något som tycks vara LG’s nya kännetecken. Detta är en lösning som man måste lära sig att leva med då det, till en början känns klumpigt och konstigt. Under kameran sitter tre knappar, Volym upp/ner och on/off. Traditionellt sätt sitter dessa på sidan av telefonen, men för att få de tunna kanterna LG strävar efter krävs det att dessa knappar sitter på baksidan. Detta ger dock inte bara en effektfull design utan också en härlig känsla i handen. Telefonen rundas härligt i handen tack vare den konvexa designen.

Baksidan har ett utseende av borstad aluminium. Vi måste dock göra er besvikna, den Koreanska plasten är ett faktum, det är dock en betydligt mer stum plast jämfört med Samsung’s baksidor, det är dock fortfarande plast vilket ger en något “tråkig” känsla.

5,5” QHD

Det som skiljer LG G3 från de andra mobilerna idag är skärmen. Upplösningen 2560 x 1440 ger 3686400 pixlar på 5,5”. Något som kan jämföras med Samsung Galaxy S5 som har 2073600 på dess 5”-skärm.

Vad betyder då dessa 1,6 miljoner extra pixlar? Såklart ger de en fantastisk bild och grym färgåtergivning. Men det drar också med sig en del nackdelar. Det är 1,6 miljoner extra pixlar för hårdvaran att jobba med, något som märks i flytet på LG G3. Ska vi vara ärliga så märks flytets nackdelar av mer än skärmens fördelar vid normalt användande jämfört med en telefon med FullHD. Då LG G3 jobbar med en Snapdragon 801 (en trimmad Snapdragon 800) så känns processorn inte helt optimerad för denna höga upplösning. QHD-skärmarna kommer troligtvis få mer fart med nästa generations CPU:er.

Den visuella skillnaden mellan FullHD och QHD är marginell. Med rätt material så är det klart att man ser skillnad, men FullHD klarar sig bra i dessa sammanhang/storlekar.

Badkruka

Som van användare av IP67-klassad telefon så får man, flera gånger, påminna sig själv om att mobilen kan befinna sig i kritiska lägen flera gånger om dagen. LG har inte gått samma väg som både Sony och nu även Samsung valt att gå. LG G3 har inte någon IP-klass vilket betyder att telefonen inte bör utsättas för främst vatten, detta är såklart något man är van vid sedan länge, vatten + teknik är ingen bra kombination. Idag fungerar det dock relativt bra vilket Sony visat under ett par år och Samsung nu visat med ett par modeller.

Att inte IP-klassa en mobil idag känns onödigt då tillverkaren inte behöver offra jättemycket. Det blir en betydligt större trygghet för konsumenten när telefonen tål vatten till viss del då mobilen är något som bärs med 24/7.

Optimus UI

En sak som många har haft svårt för med LG’s telefoner är Optimus UI, LG’s egna design av Android. Tidigare versioner har inte varit optimala, speciellt inte designmässigt. Nu verkar dock LG hittat något, den senaste versionen av Optimus UI erbjuder samma smidiga funktioner som tidigare versioner så som Qslid och KnockOn. UI:t är nu mer plattare än tidigare versioner, något som passar bra ihop med den stora trend av “platt design”. Notislisten är dock fortfarande fullproppad med funktioner, något som ger en lite plats åt de notiser som telefonen samlat på sig. Man kan nästan säga att halva skärmen fylls upp av snabbval eller reglage för ljusstyrka och signaler.

KnockCode är en nyhet med LG G3, en påbyggnad på KnockOn som gör det möjligt att knappa in ett mönster på den släckta skärmen för att tända den och låsa upp mobilen. KnockCode ställer man in när man startar upp mobilen första gången.
Hur fungerar det då?

Förvånansvärt bra, slår man fel kod/mönster så lyser ledlampan rött. Slår man fel fler än fem gånger så kräver telefonen en pin-kod som man valt i samband med aktiveringen av KnockCode.
Det händer dock från och till att skärmen inte vill reagera när man slår in koden/mönstret. Detta b0rukar dock hjälpa med ett dubbelklick på skärmen.

Kamera

Kameran är, tillsammans med designen, en av de bästa delarna med LG G3, med 13MP, optisk bildstabilisering, och autofokus stärkt av laser så är LG G3 snabb med att ta bilder.

För att komma till kameran så kan man hålla in ”volym ner”-knappen när skärmen är släckt (denna knapp går även att fota med). Väl inne i kameran finns en rad olika inställningar, förutom de vanliga inställningarna så som upplösning, lagringsplats etc. så kan man även välja mellan ett par fotolägen. Automatisk och panorama är de två vanligaste lägen som G3 har, men det finns också ”magic focus” och ”dubbel”. Dubbel använder både den främre och bakre kameran så du kan göra en selfie i din bild och Magic Focus ger dig möjligheten att i efterhand välja vad bilden ska fokusera på.

Vad gäller kvalitén på bilderna så håller de hög nivå. Både färger och skärpa följer med bra in i optiken och tack vare den snabba autofokusen och optiska bildstabiliseringen så får bilderna oftare en bra skärpa jämfört med andra telefoner.

Här nedan följer ett par testbilder som är tagna direkt från galleriet i telefonen.

Benchmark

När det kommer till ren prestanda i siffror, benchmark, så backar LG G3 något. När vi testar G3 med appen 3D Mark så hamnar den förvånansvärt under enheter som Sony Xperia Z Ultra och Samsung Galaxy Note 3. Båda dessa enheter har en Snapdragon 800 och inte en 801 som LG G3 har, Den enda tänkbara anledningen till detta är att LG G3’s högupplösta skärm är lite för krävande för Snapdragon 801, något som vi märker av i den vanliga användningen också då den kan ladda lite väl länge i olika lägen.

När vi däremot testar med Antutu Benchmark så kommer den, som väntat, över ovanstående modeller, dock bara knappt över Note 3. Xperia Z Ultra kommer dock inte långt efter och modeller som Galaxy S5 och andra Snapdragon 801 modeller hamnar över LG G3.

Specifikationer

Modell LG G3 D855 16GB
Operativsystem Android 4.4.2
Optimus UI
Mått (H x B x D) 146.3 x 74.6 x 8.9 mm
Vikt 149 gram
Processor Qualcomm Snapdragon 801
Quad-core 2.5 GHz Krait 400
Minne 2 GB (för 16GB modellen)
3GB (för 32GB modellen)
Skärm 5,5” 1440p
534 ppi
Lagring 16 GB/32GB
microSD upp till 128 GB
Kamera 13 MP
OIS
Autofokus via laser
Batteri 3000 mAh
Anslutningar microUSB
3,5mm uttag
Nätverk Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
DLNA
Bluetooth 4.0
NFC
Pris 5479 kronor (enligt Pricerunner.se)

Omdöme

LG G3 sticker ut med sina tunna kanter och sin högupplösta skärm! Tyvärr är den dock varken vattentålig eller speciellt snabb i menyerna, fyra punkter som troligtvis går hand i hand då de tunna kanterna som ger hög skärmprocent går emot IP-klassning och den höga upplösningen påfrestar CPU:n mer än de vanliga 1080p-skärmarna.

LG G3 ligger i ett mellanläge, den vill mer än vad den orkar samtidigt som telefonen visar vad som komma skall. LG G3 får en bra-stämpel av oss på Teknikhype. Detta just för avsaknaden av den allt mer växande IP-klassningen, en ”detalj” som känns extra viktig för oss i Sverige. Att telefonen också känns trög trots den upphottade Snapdragon 800 (Snapdragon 801) är synd. Troligtvis kommer QHD upplösning fungera bättre när telefonerna använder sig av nästa generations CPU, i detta fall Snapdragon 805.

Det som lyfter LG G3 är kameran, designen och det nya Optimus UI som känns rejält förbättrat och finputsat sedan tidigare LG telefoner.

4 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version