HEM Tester Hårdvarutester Test: Lenovo Thinkpad Z13

Test: Lenovo Thinkpad Z13

Lenovo Thinkpad Z13 lever upp till både prestanda men även till att ge en lyxig och exklusivt utseende med materialvalen, fullpott?

Lenovo visar verkligen sin erfarenhet men framförallt att dom kan detta med laptops, Lenovo Thinkpad Z13 är ett bra bevis på detta där kombinationen av både prestanda och känslan av lyx finns där, något som jag inte trodde varken behövdes eller var möjligt då dessa tillverkare brukar fokusera antingen på ena eller andra.

Första jag lägger märke till när vi packar upp Lenovo Thinkpad Z13 är att lockets utsida är mjukt, det är ett återvunnet PET-läder på utsidan som är egentligen det som ger hela intrycket av en lyxigare och kvalitativ bärbar dator som vi annars inte är vana vid. Detta är nånting som jag vet att mobiltillverkare försökt sig på att skapa en lyxigare känsla med någon läder-liknande material men som aldrig riktigt slog igenom, kanske för att vi sliter på våra telefoner betydligt mer är bärbara datorer.

Men det är inte bara locket som Lenovo lyckats med, det är ganska stort fokus på att använda sig av återvunnet material på så många delar som möjligt hos Thinkpad Z13, bland annat hittar vi återvunnet PCC-plast på högtalarehöljet, batterifacket och nätadaptern, även förpackningen som Thinkpad Z13 kommer i är till 100 procent komposterbart bambu-sockerör-fibrer vilket alltså är ännu ett tecken på vilket fokus Lenovo lägger på miljön i den mån som det faktiskt går i deras fall.

  • 75 % återvunnet PCC-aluminium
  • 97 % återvunnen PCC-plast har använts till högtalarhöljet
  • 97 % återvunnen PCC-plast har använts till batterifacket
  • 95 % återvunnen PCC-plast har använts i 65-watts standardnätadaptern
  • Lödningsprocess med låg temperatur

Skärmen på Thinkpad Z13 är 13,3 tum som är en WQXGA+ OLED-skärm med en upplösning på hela 2880 x 1800 pixlar, men det finns andra alternativ också av skärm, samma storlek men med andra upplösningar. Min personliga åsikt är att ha så hög upplösning som möjligt på en såpass liten skärm, dock så får man räkna med lite högre energiförbrukning då.

Ljusstyrkan på denna skärm är 400 nits samt att den är 100 procent DCI-P3, alldeles perfekt för att jobba med lättare bildredigering och video på resande fot. Det är dessutom en pekskärm om man känner det behovet finns, något som jag gillar då och då, men helt beroende på vad man faktiskt gör på skärmen. Detta är ju varken en bärbar dator som fokuserar på gaming och så även inte skärmen, visst finns prestandan för att spela men vi saknas bilduppdateringen denna gången.

Sen under skalet på Thinkpad Z13 så fortsätter Lenovo att imponera på mig. I vårt testexemplar av Thinkpad Z13 så hittar vi AMD Ryzen Pro 6000 U-serien, närmare bestämt 6860Z som har 8 kärnor och 16 trådar och fokus på hög prestanda. Enligt AMD så ska den ha en max boost clock på hela 4,75 GHz, men mycket beror också på hur mycket watt vi har över från allt annat i Thinkpad Z13. Men man behöver inte oroa sig över att CPU-kraften finns där, jag har inte en enda gång märkt av att kraften inte räcker till när det kommer till både Adobe-program men även en del AI-beräkningar som jag medvetet ville få Thinkpad Z13 att svettas.

När det gäller grafikkort så har vi det integrerade Radeon 680M denna gången, det är ett integrerat grafikkort som gör sitt jobb, men som sagt inget man kanske ska hoppas allt för mycket på när det gäller att spela. Gjorde några lättare benchmarks och fick följande resultat:

  • Cinebench R23 – Mutlicore – 9150 poäng
  • PCMark 10 – 5588 poäng
  • 3DMark TimeSpy – 2 340 poäng

RAM-minnet är denna gången DDR5 på 32 GB med en hastighet på hela 6400 MHz, detta är överraskande bra RAM-minnen och helt klart något som gör Thinkpad Z13 lite mer framtidssäker några år fram. Det finns plats för två stycken SSD med maxkapacitet på 2 TB, något som jag tror dom flesta klarar sig på. Till mitt exemplar följde det med en Gen 4 M.2-disk på 1 TB.

Tangentbordet och trackpaden är minst lika viktigt som hårdvaran enligt mig, tangentbordet är efter ett tag bra, en skön känsla när man känner att precisionen för varje nedslag är ganska hög och det blir sällan att man missat några knappar. Storleken på knapparna är helt klart ett stort plus där jag varit med om bärbara datorer i denna storlek där man av någon anledningen krympt tangentbordet.

Något som gjorde mig lite extra glad är att Lenovo valt att behålla den klassiska röda trackpoingknappen som blivit lite det som kännetecknat Thinkpad-datorerna. Detta är en liten knapp som gör det möjligt att röra på muspekaren, helt enkelt en trackpad fast i form av en liten knapp, något som jag använde väldigt mycket förr men som jag denna gångne hade väldigt svårt att kontrollera i början. Det tog rätt många timmar innan jag började vänja mig, det tråkiga är bara att inga andra datorer har denna knapp så frågan är om det är lönt att vänja sig vid detta, men ett stort plus för dom som saknat den. För dom som inte vill använda den så är den aldrig i vägen, aldrig hänt mig att jag råkat trycka på den eller ens röra den när jag skriver.

Touchpaden är av glas, den är ovanligt stor 120 mm i bredd för en såpass liten laptop, något som jag ser som ett plus. Men ändå är det något med denna touchpaden som gör den svårt att använda, främst är det själva knapparna längst ner som jag har svårt för, hade gärna velat se nån typ av framhävningar av knapparna lite tydligare. Så som trackpaden är nu så är det snyggt, men inte lika användbart enligt mig. När jag inte tittar på trackpaden så är det svårt att känna och hitta knapparna.

Säkerhet i dagens bärbara datorer är minst lika viktigt som i våra telefoner och detta är något som Lenovo inte har snålat på. Vi hittar bland annat en dedikerad fingeravstrycksläsar-knapp som i sin tur är kopplat med Thinkpad Z13 chip-to-cloud-teknik och Microsoft Pluton vilket har gjort sig känt för en hög säkerhet i kombination med biometri. Det finns dessutom stöd för Windows Hello där man enkelt tittar på sin laptop och den skannar av ansiktet för att i sin tur loggas in.

När jag sa att Lenovo Thinkpad Z13 har allt då menade jag verkligen detta också, hårdvaran är av toppklass, så även skärmen samt själva skalet. Men något som jag alltid saknat hos en bärbar dator som denna Thinkpad är att kunna ha 4G eller 5G direkt i den utan att behöva koppla upp sig och det har Thinkpad Z13. Den har plats för ett SIM-kort som i sin tur drivs av Quectel EMO5-G 4G CAT5, vi får alltså nöja oss med 4G denna gången istället för 5G men jag ser ändå detta som ett stort plus och något som jag har svårt att vara utan nu. Man löser enkelt ett tvillingkort till sitt abonnemang eller helt enkelt införskaffar ett abonnemang som bara är med data för några kronor i månaden.

Självklart finns det stöd även för Wi-Fi och denna gången hittar vi stöd för upp till Wi-Fi 6E vilket jag är rätt säker på att dom flesta klarar sig galant på.

Det finns dock en liten nackdel och det märks att Lenovo försökt hålla den slimmat, enkelt och snyggt. Men det finns tyvärr endast två stycken USB-C/USB 4, tack och lov är detta riktigt snabba portar men vi saknar mer. Det finns även en kombinerad hörlur/mikrofon-port, den omtalade porten som saknas hos våra telefoner.

Det finns så många rätt som Lenovo gör med Thinkpad Z13, allt från första intrycket till användningen och till att detta faktiskt är en laptop som kommer kunna användas i några år framöver med tanke på prestandan och dess funktioner, min favorit är fortfarande inbyggda 4G-modemet som jag efterfrågat så länge och nu äntligen.

Lenovo erbjuder som sagt Thinkpad Z13 i lite olika utföranden där hårdvaran kan skilja sig, men prislappen börjar från ungefär 23 000 kronor, saftig prislapp men samtidigt en investering i en laptop som går att användas en längre tid.

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalite
10
Prestanda
9
Funktioner
10
Pris
8
Tidigare artikelDiscord har äntligen kommit till Playstation 5
Nästa artikelApple Music Classical släpps redan i mars
test-lenovo-thinkpad-z13Det finns så många rätt som Lenovo gör med Thinkpad Z13, allt från första intrycket till användningen och till att detta faktiskt är en laptop som kommer kunna användas i några år framöver med tanke på prestandan och dess funktioner.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version