HEM Tester Hårdvarutester Test: Lenovo Legion Slim 7i

Test: Lenovo Legion Slim 7i

Lenovo fortsätter göra det dom gör bäst och det har dom verkligen bevisat med Legion Slim 7i, bra prestanda i ett tunt paket.

När jag fick in Lenovo Legion Slim 7i till redaktionen så var det många första intryck där dom flesta är positiva. Det första jag la märke till var byggkvalitén samt hur tunn denna laptop är fastän sin imponerande prestanda. Legion Slim 7i är en tunn laptop med tanke på vad som faktiskt gömmer sig under skalet och som imponerade på mig.

Hela utsidan av Legion Slim 7i har ett chassi av metall som är fräst och har knappt några fula skarvar. Det ska finnas i lite olika färger, olika gråa färger som inte är helt dumt och är en stilren laptop som denna gången inte skriker gaming utan håller sin stilrena design. Tack vare att hela chassit är av ett mer robust materialval så får man en robust och lyxig känsla av Legion Slim 7i, något som Lenovo lyckats väldigt bra med och man är inte orolig över att laptopen ska ge vika eller dylikt.

Skärmen som är på 16-tum trodde jag innan jag fick in datorn skulle vara för stort, men nu har jag insett att skärmstorleken på 16 tum är mer eller mindre en perfekt storlek, inte för stor och inte för liten samt att prestandan i denna skärm verkligen imponerar. Vi har en WQXGA (2560×1600 pixlar) med en uppdateringsfrekvens på hela 165Hz samt att den har stöd för HDR400 och 100% RGB, det den dock inte har är pekskärm och ärligt talat inget jag saknar heller.

Lenovo Legion Slim 7i

Legion Slim 7i finns i lite olika utföranden och den modellen som vi testade hade följande specifikationer:

Lenovo Legion Slim i7
Skärm 16 tum, 16:10 format, 2560×1600 px, IPS, 165 Hz, matt, 3ms
Processor Intel 12:e generationens Alder Lake, Core i7-12700H
Video Iris Xe + NVIDIA GeForce RTX 3060 med 6 GB GDDR6 VRAM
med MUX, Advanced Optimus och G-Sync
Minne 16 GB DDR5-4800 (8 GB lödd + 8 GB DIMM)
Lagring 1 TB PCIe gen4 (SK Hynix HFS001TEJ9X115N) – 2x M.2 2280 PCIe gen4 SSD-platser
Anslutningsmöjligheter WiFi 6E (Killer 1675i), Bluetooth 5.2
Portar Vänster: 1x USB-C 3.2 gen2, 1x USB-C 4.0 med Thunderbolt 4
Höger: 1x ljudport, 1x eShutter-knapp, SD-kortläsare
Baksida: 3x USB-A 3.2 gen2, HDMI 2.1, DC -I
Batteri 99,9 Whr, 230 W laddare, USB-C-laddning upp till 135 W
Storlek 358 mm x 260 mm x 16,9 mm
Vikt 2,18 kg

Detta är mellan segmentet av Legion i7-serien och när det gäller just prestandan så imponerar den, det är kanske inte så konstigt med tanke på att vi har senaste hårdvaran både när det gäller CPU och GPU.

Tangentbordet som är en viktig del i en laptop är på Legion Slim 7i helt ok, har jobbat med bättre tangentbord men denna gången funkar det, ett plus är dock att numpad finns med, något som jag använder en hel del i arbetet. Är man beroende eller har krav på att tangentbordet ska ha RGB-belysning så får man nöja sig med vitt ljus här, något jag gillade starkt då RGB på en laptop inte känns passande med tanke på Legion Slim 7i design som är lite mer stilrent och seriöst intryck.

Det som jag dock måste klaga på och som är det sämsta med hela datorn är tyvärr styrplattan/trackpaden som inte alls gör ett bra jobb. Den är liten, konstigt placerad (inte i mitten) samt att inte riktigt följer mina rörelser eller knapptryckningar, stort minus men som tur är så kan man enkelt koppla upp en trådlös mus som jag blev tvungen till att göra.

När det gäller antalet portar så hittar vi portar både på sidorna men även på baksidan av Legion Slim 7i, på baksidan så hittar vi strömkontakten som är annorlunda och inte en USB-C, robust sådan som samtidigt levererar bra med ström upp till 230W, det går att ladda via USB-C om man vill men då får man nöja sig med upp till 135W. Andra portar på baksidan är 3 stycken USB-A 3.2 gen 2 samt en HDMI 2.1 så man kan koppla in en gamingskärm utan problem.

På vänster sida hittar vi en USB-C 3.2 gen 2 samt en USB-C 4-0 (Thunderbolt 4) samtliga postar med hög prestanda. Högersidan hittar vi tillslut en SD-kort läsare, en 3.5mm-port för ljud samt en eShutter-knapp. Det är generöst med portar på tre av fyra sidor vilket jag ser som ett plus, men den största överraskningen är helt klart SD-kort läsaren som jag inte trodde skulle vara med i en gaminglaptop som denna.

Hårdvaran

Nu kommer iv kanske till det viktigaste enligt många och det som faktiskt gömmer sig under skalet. När det kommer till processorn så är det Intel som står för denna och vi hittar en i7 12700H som är utrustad med 143 kärnor och 20 trådar, tack vare att detta är 12:e generationen så består den av en hybriddesign vilket betyder 6 högprestanda och 8 mer effektiva-kärnor som bland annat ska kunna hålla nere energiförbrukningen när mycket kraft inte behövs.

Ett stort plus som Lenovo lyckats bra med är att hålla nere temperaturen på i7 12700H samtidigt som chassit lyckas fördela bort värmen bra så det aldrig blir varmt varken på ovansidan eller undersidan av laptopen, ett problem som många andra tillverkare haft länge.

Grafikkortet har vi ett RTX 3060 Laptop i vår modell med 6GB vRAM samt att vi har Iris XE iGPU integrerad i Intel-processorn som man inte spelar och vill få ner energiförbrukningen, när man väl drar igång ett spel så börjar även RTX 3060 att jobba och då får man nog vara snabb med strömkabeln då energiförbrukningen kan ligga uppe på 100W med Dnyamic Boost.

När det gäller RAM-minnet så är det totalt 16GB DDR5 som gäller, dock är 8GB av dessa fastlödda medan dom andra 8 GB går att byta om man vill och öka, modellen vi testade hade totalt 16GB och gör man inget tyngre jobb på den så räcker det alldeles utmärkt, stort plus med DDR5 på 4800MHz som gör laptopen lite mer framtidssäker. Gällande lagringen så har vi två M.2 2280 PCIe gen4-platser så det går att få till bra med lagring med snabbaste möjliga SSD.

Benchmark

Jag gjorde lite olika Benchmark-tester vilket jag egentligen hade planer på att skippa men av ren nyfikenhet så var jag tvungen, jag vet redan att detta inte är topprestanda av Legion i7-serien men det blev fortfarande imponerande resultat för en såpass liten och tunn laptop som Lenovo Legion Slim 7i.

  • 3DMark 13 – Fire Strike – 18095 (Graphics-19595, Physics-273340, Combined-8695)
  • 3DMark 13 – Porta Royal: 4475
  • 3DMark 13 – Time Spy: 8220
  • PCMark 10: 5602 (rating)
  • GeekBench 5.4.3: Single-core: 1760, Multi-core: 12615
  • CineBench R15: CPU-2762, CPU Single Core-262

När jag gjorde olika tester på spel så var resultaten ganska så likvärdiga när det kommer till hur mycket FPS jag kunde få ut i QHD+-upplösningen. Några bra exempel är:

  • Cyberpunk 2077 (Ultra setting, RTX Off) – 29-32 fps
  • Doom Eternal (Vulkan, Ultra settings) – 45-48 fps
  • Red Dead Redemption 2 (Ultra settings, TAA) – 50-53 fps
  • Battlefield 2042 (Ultra settings) – 87-89 fps

Slutsats

Det finns verkligen inte mycket att klaga på när det gäller Lenovo Legion Slim 7i förutom själva styrplattan/touchpaden som jag helt enkelt inte klarar av. Är man ute efter en laptop som ger dig minst 100 i FPS så måste man se sig om, speciellt om man ska spela i QHD+-upplösningen, nöjer man sig dock med FHD(1080p) så kommer Legion Slim 7i klara detta galant, jag gjorde dock inga tester med den upplösningen då jag ville få ut max av laptopen och speciellt skärmen som verkligen är ett av laptopens stora plus.

Söker man efter en laptop som är lite allt-i-allo både när det gäller jobb men även kunna spela på samtidigt som den är relativt kompakt och ger en premiumkänsla till ett rimligt pris så är Legion Slim 7i helt klart det rätta valet, ett val som jag tror skulle passa många.

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalite
10
Prestanda
9
Funktioner
9
Pris
9
Tidigare artikelNärmare titt på Catalyst i Apex Legends
Nästa artikelElon Musk vill börja ta betalt för Twitter
test-lenovo-legion-slim-7iSöker man efter en laptop som är lite allt-i-allo både när det gäller jobb men även kunna spela på samtidigt som den är relativt kompakt och ger en premiumkänsla till ett rimligt pris så är Legion Slim 7i helt klart det rätta valet, ett val som jag tror skulle passa många.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version