Vi har nu fått en ny kontakt hos Lenovo och första datorn ut därifrån är en IdeaPad Yoga 13. Det är en Laptop som enkelt kan fällas ihop till en tablet, här nedan kommer ett test på denna datorn.

Lenovo IdeaPad Yoga 13 är en Ultrabook/Tablet hybrid i ny tappning. Den är kantig, platt och skärmen går att vrida 360 grader så tangentbordet lägger sig neråt. Detta är en originell lösning som funkar sådär. Den har sina fördelar men också sina nackdelar. Bortser man från tabletdelen  så får man en helt okej ultrabook på 13″. Nedan så kommer vi lyfta fram ett par punkter som kommer att ge en inblick i hur IdeaPad fungerar.

Design

Rent utseendemässigt så har Lenovo gjort ett bra jobb. Yoga 13 är slimmad och stilren och visar inga tecken på tabletfunktionen. Gångjärnen fungerar också bra utan att ge en ”sladdrig” känsla, trots att de går att fälla hela vägen runt. Materialvalet är tyvärr inte det bästa. Hela datorn är gjord i plast förutom skärmen som är av glas. Utsidan är byggd med någon form av gummiliknande plast som påminner om aluminium i färgen. Den suger mer eller mindre åt sig fettfläckar och är svår att putsa tack vare dess gummiyta.

På insidan är materialet bättre men fortfarande plast. Även här har Lenovo valt en gummiaktig plast fast nu med en struktur, detta gör att insidan känns mjuk att luta handlederna mot när man skriver vilket är positivt. Det materialet suger heller inte åt sig fettfläckar på samma sätt. Men då det är struktur så ser det ändå lätt skitigt ut då det gärna fastnar damm och andra små saker i strukturen, speciellt då den är gummiaktig.

Alla fysiska knappar/dioder, förutom tangentbordet, har Lenovo valt att sätta på kanterna. Det gör att man lätt når alla knapparna både som laptop och tablet. Det är en bra lösning då exempelvis powerknappen annars brukar sitta i kontakt med tangentbordet. Här finner man också fysiska volymknappar på ena kortsidan.

Den stora nackdelen med att använda Yoga 13 som tablet är att man får tangentbordet öppet neråt. Då man fäller skärmen 360 grader så möter sig skärmens baksida med datorns undersida vilket gör att tangentbordet blir tabletens baksida. Detta ger både en ostabil känsla och det känns inte så bra att blotta alla tangenter mot underlaget. För er som inte är vana vid Windows 8 så ska vi nämna att det fysiska tangentbordet spärras när man vänder det bort från skärmen, så det är inte möjligt att trycka in tangenter av misstag. Att använda Yoga 13 som tablet blir också ganska klumpigt då den trots allt är hela 13″ vilket är väldigt stort för en tablet.
En detalj Lenovo har lagt till i tabletläget är två magneter som sitter i vardera hörn och gör datorn lite mer solid när den är i tabletläge. Dessa magneter funkar även åt andra hålet, detta gör att datorn tyvärr blir lite svårare att öppna och kräver två händer.

Förutom som tablet så kan man ha datorn som en touchdisplay då man lägger tangentbordet neråt och fäller upp skärmen till önskad vinkel. För att få samma funktion fast med en smalare profil så kan man ställa den på båda långsidorna upp som ett korthus. Så gångjärnen ger helt klart en ny möjlighet och ger datorn andra användningsområden.

Funktion

IdeaPad Yoga 13 är i grunden en vanlig laptop som är stilren och smidig. Men den har vissa saker som gör den speciell. Det första man reagerar över är de speciella gångjärnen som vrider skärmen 360 grader. Förutom det så har den rörelsefunktion vilket hjälper till om du vill kolla på bilder till exempel. Kollar du på bilder så kan du dra handen framför skärmen så känner webbkameran av hur du rör den, därefter byter den bild åt det håll du önskar. En rolig funktion som lätt glöms bort då den känns lite onödig.

tbord.lenovo

När det kommer till tangentbordet så fungerar det helt okej. Lenovo har valt att sätta kontrollknapparna Home, End, PgUp och PgDn till höger om Enter vilket blir lite speciellt om man är van vid mindre laptops (vilket Yoga 13 är). Tyvärr är inte tangentbordet bakgrundsbelyst och när det kommer till knapparna har de en speciell design som är rundad nertill  samt är tangenterna ganska smala. Man kan tycka att detta inte borde spela någon större roll, men när man använder tangentbordet så känns något fel.

Bloatwear

När det kommer till Bloatwear så har Lenovo, tyvärr, fått in en hel del grejer. Den klassiska antivirus bloaten finns här i form av McAfee, vill man ha ett gratis alternativ så kan man ladda ner Avast antivirus. Förutom McAfee så finns där följande:

  • Evernote, detta rekommenderar vi då det är ett väldigt smidigt program för anteckningar
  • Intel Appup center är en egen appstore som även har appar för skrivbordsläget
  • Rara, en musikapp som fungerar lite som Spotify och finns till de flesta platformar
  • Accuweather är en väderapp som går på din plats och visar väder därefter
  • Kindle är Amazons digitala bokapp
  • Office installer, detta är en snabbväg för att installera Officepaketet, här kan man även testa deti en begränsad version
  • Brizzel är ett typsikt pusselspel, detta är bara ett demo
  • Sen kommer en del program från Lenovo själva för att optimera hårdvaran och erbjuda vissa tjänster.

Som ni ser är listan ganska lång och det är bara ett fåtal program som man faktiskt använder. Detta kan man kalla direktreklam och rekommenderas inte av oss.

Benchmark

När det kommer till benchmark så ligger IdeaPad Yoga 13 väldigt bra till jämfört med sina konkurrenter. På diagrammen nedan så ser man att Lenovo gjort ett väligt bra jobb med hårdvaran. Man ska dock tillägga att flera av de andra datorerna använder vanlig HDD och inte SSD som Lenovo. Men många ultrabooks använder en mindre SSD disk för systemet och HDD för program och övriga filer. Nedan ser ni hur Lenovos dator klarade sig.
Klicka på bilderna för att se de större.

CPU.lenovo grafik.lenovo minne.lenovo summering.lenovo

Specifikationer

Modell Lenovo IdeaPad Yoga 13 2191-2GG MAM2GMX
Operativsystem Windows 8
Mått (B x D x H) 333.4 x 16.9 x 224,8 mm
Vikt 1.54kg
Processor Intel® Core™ i5 3317U
Minne 4GB DDR3
Skärm 13,3” LCD med LED belysning1600 x 900
Grafik Intel® HD Graphics 4000
Lagring 128GB SSD
Anslutningar 1 x USB 2.01x USB 3.0
1 x HDMI
1 x SD kort
1 x Hörlur 1 x Mikrofon 1 x Power
Nätverk WiFi 802.11b/g/nBluetooth 4.0
Pris 8990 (Prisjakt)

 

betyg.lenovo

Omdöme

TeknikHype ger Lenovo IdeaPad Yoga 13 en ”bra”-stämpel. Detta gör vi för att det är en bra ultrabook (dock lite högt pris) som bjuder på en del smarta lösningar. Tyvärr så är den största försäljningspunkten lite bristfällig då tangentbordet blottas. Detta utger en rätt dålig känsla när man använder datorn som tablet. Förutom det så är skärmen lite väl stor med sina 13″ för att vara en tablet. Sen har vi Windows 8, som vi varit inne på tidigare, inte är helt optimerat för tabletläge.

En annan punkt som drar ner betyget är all bloatwear som Lenovo ”bjuder” på. Det fyller upp minne och blir ett onödigt påtvingat lager på datorn. Då bloatwear är en form av reklam så gynnas ju naturligtvis priset av detta. Men det är fortfarande tråkigt när man blir påtvingad produkter och tjänster man inte önskar.

Men rent allmänt så är Lenovos IdeaPad Yoga13 en bra dator som är flexibel och smidig att ta med sig. Den gör sitt jobb, varken mer eller mindre.

Tidigare artikelTest: Ultimate Ears Boom
Nästa artikelNyhet: Samsung lanserar Galaxy Tab 3 med 8″ och 10.1″

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn