Ultimate Ears är tidigare kända för sina specialdesignade in-ear hörlurar. Nu ger de sig in i den trådlösa högtalarbranschen och de gör en stark entré.

I snart 20 år har Ultimate Ears tagit fram olika produkter för att lyssnar musik, och nu är det dags igen med deras nya trådlösa högtalare UE BOOM som har mängder av funktioner och ett 360-graders ljud. TeknikHype har fått testat UE BOOM och så här tycker vi.

Design

UE BOOM finns i sex olika färger, är 18 centimeter hög, 6,5 centimeter i diameter och väger 538 gram. Den är gjord av ett nätliknande akustiskt material och gummi som gör den vatten- och stöttålig. En av/på-knapp samt en Bluetooth-knapp finns på ovansidan. På sidan har den en volymkontroll i form av ett stort + och – som är lite svåra att trycka på. På botten finns ett micro-usb-ingång för högtalaren att laddas i samt en 3.5 mm Aux-in/utgång. Den har en D-ring så man kan fästa högtalaren i ett stativ. En liten indikatorlampa finns på botten som lyser när den laddas.

I D-ringuttaget finns en hållare så man kan fästa den i t.ex. en rem eller liknande. Det ska även medfölja en liten gummiplugg som man fäster i D-ringen som täcker över Aux och micro-USB-ingången för att göra den mer vattentålig men det hade blivit något fel vid de tidiga leveranserna av UE BOOM och då har de missat att skicka med den. Vill man ha pluggen går det att maila UE så får man en hemskickat helt gratis.

UE BOOM kommer förpackad i tubformad låda som öppnas på mitten där högtalaren ligger. Det medföljer en laddare med en så kallad ”trasselfri” sladd.  Det första vi upplever när vi håller i UE BOOM är att den inte känns för tung eller för lätt. Den har en bra vikt och det ger ett intryck av bra kvalité och den känns bra och solid att hålla i. Högtalaren är gjord för tuffa tag då den är vatten och stöttålig och är då perfekt att ha både utomhus eller inomhus.

3

Anslutningar

UE BOOM går enkelt att koppla upp med sin smartphone eller surfplatta via Bluetooth eller Aux-ingången. Det går att koppla upp till tre stycken enheter samtidigt via Bluetooth. Det är enkelt att pausa en enhet och spela upp musik från en annan enhet. Den kommer ihåg de senaste åtta enheterna och nästa gång UE BOOM startas försöker den automatiskt koppla ihop sig med den enhet som senast var inkopplad innan den stängdes av.

NFC

UE BOOM kommer med NFC som gör att du kan koppla din NFC-enhet genom att hålla den mot högtalaren i två sekunder. Vad som händer med NFC är att när de kopplas ihop så startar den automatiskt upp enhetens Bluetooth och kopplar upp sig istället för att man ska gå in i menyn, starta Bluetooth för att sedan para ihop. Vi hade problem med detta då det inte finns någon markering där man kopplar med NFC. Efter ett antal försök så hittar vi rätt och med lite träning så funkar det väldigt bra och den kopplar ihop sig på 2-3 sekunder.

Räckvidden är cirka 15 meter och anslutningen bryts då den gränsen är nådd men den återkopplar automatiskt när man är i räckhåll igen. UE BOOM avbryter anslutningen efter fem minuter om ingen enhet kopplas tillbaka. Enligt våra tester så är räckvidden vid fri sikt upp till 25 meter innan kopplingen avbröts. Inomhus räckte det inte 15 meter, och den kopplade inte heller upp sig igen.

1

Batteri

Den har ett inbyggt laddningsbart batteri som enligt UE ska räcka i cirka 15 timmars aktivt lyssnande. Beroende på ljudvolym så kan tiden variera. UE BOOM saknar display och för att få veta hur mycket batteritid som finns kvar håller man inne plus- och minusknapparna samtidigt och då talar en röst på engelska om hur mycket batteri det är kvar. Det går även att ändra språk via gratisappen som finns till iOS och Android. Att ladda högtalaren tar cirka 3-4 timmar och görs via USB-sladden via en dator eller eluttag. Vi har testat batteritiden och spelat musik till och från under några dagar. När vi kollar nivån så är den på 80% vilket är imponerande.

Ljudet

UE BOOM är en liten högtalare som levererar ett starkt ljud. När vi startar den spelar den upp ett ljud i form av bongotrummor för att säga att den är på samt att den upprepar ljudet när en enhet kopplas till.

När vi startar musik så imponerades vi rejält. Ljudet är klart och tydligt med välbalanserad bas. Volymen på max blir väldigt hög och fyller enkelt ett stort rum. Vill man reglera volymen är det enklast att göra detta via mobilen för knapparna på högtalaren är svåra att använda. Oavsett om vi har låg eller hög volym så är ljudet väldigt bra. Då den spelar upp ljudet i 360 grader så gick det bra att ställa den på valfri plats och rummet fylldes med ljud och det lät lika bra vart vi än var. UE BOOM går att ha stående eller liggandes och ändå levereras ljudet i 360 grader. Basen är väldigt bra och ljudet är helt enkelt imponerande för att komma från en sådan liten högtalare.

Har man två stycken UE BOOM går det att koppla båda till en enhet och spela upp i stereoljud. Då behövs appen där man kan välja vilken högtalare som ska vara vänster eller höger samt göra egna inställningar.

Om det skulle ringa när du spelar musik så pausas musiken automatiskt vid samtal så att man kan svara. När samtalet är slut återupptas musiken. UE BOOM har dubbla mikrofoner som kan användas som högtalartelefon.

Inställningar

Det finns egentligen inga inställningar att göra med själva enheten, vill man det så måste man ladda ner appen och där finns det mycket alternativ. Det går i appen att övervaka batteristatus, ändra språk, välja ljudprofil samt stänga av larmsignaler och mycket mer. Som tidigare nämnts är appen gratis att ladda ner till iOS och Android men vore bättre om det gick att ordna direkt på högtalaren.

2 battre

Slutsats

Vi har testat högtalaren inomhus och utomhus och även varit ute och joggat med den i regnet. Den klarar av testerna galant och den hörs på långt avstånd.

Det är mycket som är positivt med UE BOOM men det finns även nackdelar. Priset är bland annat en stor nackdel. En högtalare kostar från 1795 kr vilket kan kännas som väldigt mycket och den kostar mer än flera konkurrenter. Men och andra sidan så har UE BOOM saker som de konkurrenterna inte har då den är vatten- och stöttålig, och har 360-graders ljud, NFC samt parkoppling och längre batteritid. Räckvidden på 15 meter är längre vid fri sikt och vi kom upp till imponerande 25 meter innan ljudet kopplades bort. Vill man ha två stycken blir det rejält dyrt och då är det bra om man övertalar en kompis eller familjemedlem att köpa en om man nu vill parkoppla.

Mer negativt är att det är svårt att hitta rätt med NFC. Det tar lite tid att hitta rätt men när man vet vart man ska hålla går det väldigt fort.Volymknapparna är svåra att trycka på men man kan enkelt sänka i mobilen. Trots det negativa så anser vi att vill man ha en bra portabel trådlös högtalare som levererar ett fantastiskt ljud samt är stöt- och vattentålig så rekommenderar vi denna högtalaren. Hade det inte varit för det dyra priset hade den fått högre betyg, men nu hamnar den på ett svagt Bättre.

 

Tidigare artikelPodcast: TekniCast #18
Nästa artikelTest: Lenovo IdeaPad Yoga 13

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn