23 december, 2024

Test: Jaybird Bluebuds X

Vi har nu testat ett träningsheadset från Jaybird, det är Bluebuds X det handlar om och här kommer våra tankar om dessa hörlurar.

Jaybird är ett Amerikanskt märke som gör smidiga headset som är anpassade för träning och fysisk aktivitet. Med en svettsäker hörlur, minimalistisk design och grym passform så märker vi snabbt att det verkligen är träning som är i fokus. Det vi frågade oss när vi först såg Bluebuds X var ju såklart, kan man få ett bra ljud, 8 timmars batteritid och en bra komfort i en så pass kompakt design?

jaybird-bluebuds-x.2

Ljud

Ljudet är ju såklart viktigt när det kommer till ett headset för cirka 1400kronor. Här lyckas Jaybird relativt bra. Det är inte det bästa ljudet vi hört, men heller inte det sämsta. Är det mycket ljud på samma gång, säg Judas Priest – Painkiller, så går instrumenten gärna ihop. Ljudet har heller inget direkt djup, detta beror troligvis till största del på bristen av utrymme för större membran som ger ett fylligare ljud.

Saken är den att när det kommer till designen och tanken med Jaybird Bluebuds X så räcker ljudet gott och väl. Jaybirds marknadsför Bluebuds X som ett träningsheadset och då är design och komfort två stora punkter, minst lika viktiga som ljudet. Hellre lite sämre ljud på ett headset som sitter ordentligt och bekvämt under hela träningspasset eller löprundan än ett headset som är otympligt och osmidigt men med bra ljud.

jaybird-bluebuds-x.4

Komfort

Vad gäller komforten så sitter Bluebuds X bra i örat, tack vare den korta sladden som går bakom huvudet så blir det inte samma problem med att den drar i tröjan eller liknande som det blir med headset’s som har en längre sladd. Till sin hjälp så har Bluebuds X en droppformad gummibåge som fästs runt hörluren. Denna placeras i ytterörat och håller hörluren på plats under hela träningspasset. Tyvärr så är den lilla kant som ska hålla bågen på plats lite för liten för att bågen ska sitta ordentligt fast i sitt läge. Det påverkar inte passformen i örat på kort sikt, men i längden måste man dra tillbaka bågen så den hamnar i rätt läge. Bluebuds X levereras med 3 olika storlekar av “pluggar” samt tre olika storlekar med dessa gummibågar.

Bluebuds X kan bäras på två sätt, första är mer traditionellt sätt där man har sladden hängandes löst i nacken. Vill man ha hörlurarna på andra sättet så sätter man dom upp och ned, låter sladden gå över örat och sen runt bakhuvudet. I detta läget krävs det mindre sladd och man får montera på de medföljande plastclipsen som kortar ner sladdens längd. Vad som passar bäst är från person till person, men jag föredrar det mer traditionella sättet då hörlurarna sitter obekvämt när sladden går över örat.

jaybird-bluebuds-x.3

Tack vare gummibågen så håller sig lurarna på plats, trots den lite större desginen som innehåller både batteri, högtalare, microUSB och all annan teknik som krävs för att skapa ljud. Det största problemet är om man bara använder en hörlur då den som hänger löst gärna tynger ner sladden och drar i örats hörlur.

Då Bluebuds X trots allt har en relativt stor design tillsammans med gummibågen så trycker det en del inne i örat när man använt hörlurarna under en längre period utan uppehåll. Så här märker man att de inte är tänkt att användas under längre perioder utan ska sitta bra under en kortare period.

jaybird-bluebuds-x

Design

När det  kommer till design så har Jaybirds lyckats riktigt bra. Bluebuds X ser sportiga ut, är riktigt kompakta trots all teknik de innehåller och de sitter som sagt väldigt bra. De svettåliga hörlurarna är utformade för att klara träningspasset utan att märkas av vilket de lyckats med tack vare den sparsamma sladden. Ett flertal gånger under testperioden så har man rört sig av gammal vana för att undvika att rycka till i någon sladd, men varje gång påminns man om att den sladden som finns hänger lugnt och tryggt bakom nacken.

Förutom hörlurarnas design så har Jaybird jobbat en hel del med ”allt det andra”. Bluebuds X kommer i en väldigt tilltalande förpackning, den medföljande USB-kabeln är platt precis som sladden mellan lurarna. Förutom kabel och de utbytbara pluggarna så följer det även med ett riktigt snyggt etui för hörlurarna (och eventuellt USB-kabeln). Istället för en lite påse så har Jaybird valt att använda en hård förpackning med magnetlucka så locket hålls stängt.
Allt detta ger en positiv premiumkänsla vilket man bör bjudas på när man betalat cirka 1400 kronor för ett headset.

jaybird-bluebuds-x.5

Omdöme

Tack vare den trevliga balansen mellan ljud, komfort och smidig design så klarar sig Jaybird Bluebuds genom våra tester med en Bättre-stämpel. Detta är ett headset för träning och inte för att avnjuta det bästa ljudet, men då det är träningen som Jaybirds lägger störst fokus på så passar dessa lurar som handen i handsken för sitt område. Den svettsäkra designen gör sig bra på löprundan eller i gymmet.

En sak vi saknar med Bluebuds är att de är vattentåliga, något som allt fler tekniska prylar blir så de kan exponeras för dåligt väder utan att man behöver vara orolig.

Related Articles

3 kommentarer

    • Ursäkta för sent svar, missat detta helt! De fungerar väldigt bra! På sladden sitter tre knappar som svarar i telefon och justerar volymen. Svarar man i telefon så är det bara att prata på, jag har inte haft problem med att mottagaren inte hört vad jag sagt. Hoppas det kommer till hjälp trots att svaret va så sent!

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Fler nyheter