TeknikHype har testat Plantronics träningslurar Backbeat Fit. Vad är dess svaga och starka sidor?

När det kommer till träning så finns det ett par krav som användaren kan ställa på ett par hörlurar, smidighet, passform,svettåliga och bra kontroller. Ett par hörlurar som används under skakiga och svettiga förhållanden måste sitta bra och klara fukt, de ska heller inte kännas i vägen. Sen måste man kunna byta låt, eller pausa musiken om det behövs, utan att behöva plocka upp mobilen. Vad passar då bättre än ett vattentåligt bluetooth headset med bågar runt öronen, tydliga knappar och sladdlös design? Ja, här kommer våra tankar om Backbeat Fit.

plantronics-backbeat-fit
För att hålla hörluren vattensäker så gömmer det sig en microUSB under en gummilucka

Ljud

Ljudet är såklart en viktig del i dessa hörlurar, något som gjorts okej. När det kommer till HipHop eller liknande musik så fångas ljudet upp bra med okej bas och godkänd diskant. Lyssnar man däremot på hårdrock så smälter allt gärna ihop, trummor, gitarrer, bas och sång går gärna ihop till ett. Så dessa hörlurar passar mer om man är ute efter RnB, Pop och HipHop.

Då hörlurarna inte är av klassisk silkonplugg så sluter de inte tätt i örongången vilket släpper in kringljud. Detta påverkar såklart ljudet negativt då mer ljud läcker ut. Varför Plantronics valt att låta kringljud komma in mer beror på att användaren ska kunna höra bilar, motorcyklar, cyklister med mer, med andra ord handlar det om säkerheten.

Passform

Allt fler bluetooth headset får den här trevliga “sladdlösa” designen som Backbeat Fit har, vi har tidigare testat Jaybirds Bluebuds X som har liknande lösning. Skillnaden mellan Bluebuds X och Backbeat Fit är att Plantronics har löst designen med en något stelare båge som går runt nacken och runt öronens ovansida. Detta gör att öronsnäckan inte behöver vara lika stor, detta gör att trycket mot örongången blir mindre och kringljud hörs mer då snäckan inte trycks in i örat på samma sätt.

plantronics-backbeat-fit-2

Till en början så känns det som att snäckorna ska trilla ur, detta främst för att man är van vid gummipluggarna som sitter på nästan alla öronsnäckor nu för tiden. Men saken är den att de sitter på plats otroligt bra, trots den vaga känslan i början. Vi har testat lurarna under löprundor, cykelturer, klättring och annan fysisk träning utan att behöva rätta till dom märkbart vilket är otroligt positivt.

Tyvärr tar den styva bågen något negativt med sig. Då den är formad för alla så sticker den ut rätt långt på de som är smala runt halen. Detta kan kännas lite konstigt till en början, men det kan också bli jobbigt om man har på sig för mycket kläder som en tjockare jacka, eller luvtröja. Detta blir extra märkbart om man har det som headset i en bil eller annat säte med nackstöd då tröjan/jackan trycker på bågen i nacken vilket resulterar i att lurarna trillar ur örat.

Design

Backbeat Fit finns i två starka färger, det exemplaret vi testat är neongrönt, sen finns det en något lugnare blå färg för den som inte vill ha riktigt lika “skrikiga” hörlurar. Utåt så är det svart gummi blandat med mönster av den gröna färgen.

Tack vare den enkla designen med endast en sladd mellan öronsnäckorna så ligger batteri, bluetoothsändare, knappar och högtalare i snäckorna, detta ger en något större “klump” vid varje öra. Detta är helt klart förklarligt och det påverkar, som ovan nämnt, inte passformen då Plantronics har valt att ha en relativt fast båge över örat.

Kontroll

plantronics-backbeat-fit-5

På varje sida sitter det två knappar, höger öra har en samtalsknapp och en on/off-knapp. Samtalsknappen hjälper än med att svara på samtal och aktivera Google Now/Siri. On/off-knappen kan tryckas in snabbt för att få batteristatus talad till sig. Vänster sida har play/pause-knapp samt volymknapp. Play/pause knappen kan, förutom pausa, byta låt. Håller man inne knappen så går den tillbaka till början av den aktuella låten, dubbelklickar man så går man till nästa låt. Volymknappen höjer vid tryck och sänker när man håller in knappen.

Plantronics Hub (app)

plantronics-backbeat-fit-skarm

Plantronics har även en app som finns till Android och iOS, den appen vi testat är för Android och ger oss information om batteritid, detta är dock i stort sätt den enda funktion appen har till Backbeat Fit. Appen fungerar till flera av Plantronic’s headset och ger olika funktioner beroende på vad det är för modell.

Tyvärr så tycks inte batteristatusen uppdateras live vilket gör att det kan vara tvunget att koppla från headsetet ett par sekunder för att sedan synka igen. Statusen kan visas direkt i appen, men också i notislisten.

plantronics-backbeat-fit-betyg

Omdöme

Än så länge får man betala rätt mycket pengar för ett par hörlurar av denna typen, Backbeat Fit ligger på cirka 1200 kronor vilket är snäppet under Jaybird’s Bluebuds X. Trots att det är billigare så är det fortfarande mycket pengar, jämför man med “vanliga” hörlurar så får man relativt lite ljud för pengarna. Men här ligger smidigheten högt i kurs, med bra batteritid och sladdlös design så klarar man sig väldigt bra med dessa hörlurar under ens träning. Tack vare bågen som går runt öronen så sitter snäckorna på plats under alla tester vi gjort vilket är väldigt positivt.

Ljudet är tyvärr något bristfälligt och bandet mellan snäckorna är kort och stelt vilket gör det är svårt att ha dom hängades runt nacken eller bara ha en hörlur i örat (om man vill det).

Backbeat Fit klarar sig med en “Bra”-stämpel genom våra tester.

Tidigare artikelNyhet: Google satsar på internet-satelliter
Nästa artikelNyhet: Samsung lanserar deras första Tizen-telefon

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn