Huawei fortsätter öka statusen på sina telefoner för den västländska marknaden, vi har nu testat Mate 7 som tar Huawei till en helt ny nivå!

Huawei har sina rötter i Kina och har försökt trycka sig in på den Svenska marknaden med prisvärda mobiler. Det är stor skillnad på den Svenska och den Kinesiska marknaden, men med Mate 7 är vi överlag positiva genom hela tänket. Huawei’s egna UI, Emotion UI, har nu uppdaterats till 3.0 och vi ser en hel del skillnader från tidigare versioner.

Design

Mate 7 kan vara en av de snyggaste Androidmobilerna i ~6”-klassen som finns nu. Genom ett enkelt trick så ser det ut som om telefonens kanter i stort sett är obefintliga. Vi har klämt på den vita modellen och där finner vi två smala strimmor av vit färg på var sida av skärmen, den faktiska kanten sträcker sig dock en bit in, då det finns en svart ram runt kanten, under skärmens glas. Ovan- och under-sidan är även de väldigt avskalade vilket gör att telefonen inte känns speciellt stor trots sin 6”-skärm.

Runt telefonen så fortsätter Huawei med sin aluminiumram vilket ger en stabil och härlig premiumkänsla. Även baksidan är, till större delen, aluminiumklädd (bortsett från ovansidan och undersidan som är i aluminiumfärgad plast för antennernas skull). Förutom aluminium så hittar vi även en kamera samt en fingerskanner som klarar fem olika fingeravtryck.

Ascend-mate-7-4

Mjukvara

Designen hos Mate 7 fortsätter även när man lagt fingret på skannern och kommer in i mjukvaran för här hittar vi en genomarbetad och finslipad version av Emotion UI, Huawei’s egna gränssnitt över Android. Allt är stilrent, ljust, enkelt och tilltalande. För första gången när jag testar en Huaweitelefon så upplever jag ett härligt flyt när jag navigerar i mjukvaran.

Emotion UI är i grunden detsamma som tidigare versioner. Vi bjuds på ett upplägg som påminner mer om iOS med widgets än klassiska Android och precis som vanligt kan detta bytas ut mot en annan launcher från Google Play. “Nackdelen” med att byta ut det är att man går miste om Huawei’s enkla upplägg.

Ascend-mate-7-2

Sen har vi det här med bloatwear, tyvärr hittar vi en hel del appar som vi inte önskat oss i en oanvänd telefon. Förutom Huaweis egna verktyg så hittar vi en mapp med ,”populära appar” så som Twitter, samt en mapp från Gameloft med fem spel så som Asphalt 8 och Real Football 2015 som ligger förinstallerat.

Under Emotion UI 3.0 så hittar vi Android 4.4.2, vilket är den senaste versionen av Android fram till Android 5.0 som släpps för “Google’s” Nexus-enheter nu i november. Om den nya versionen av Android kommer släppas även till Mate 7 är vi ännu inte säkra på, men för hoppningsvis får Mate 7 åtminstone en uppdatering innan den “glöms bort” mjukvarumässigt.

Här kommer lite bilder som visar delar av Emotion UI 3.0

Hårdvara

När det kommer till hårdvaran i Mate 7 så är det i vanlig ordning inte en Snapdragon-processor som vi hittar i de flesta andra telefoner idag utan en HiSilicon Kirin 925, en åttakärnig processor på 4 x 1,8GHz och 4 x 1,3GHz. Huawei brukar använda sig av HiSilicon och MediTek som oftast används i mobiler för den asiatiska marknaden då de är billigare än den västerländska ledaren Qualcomm. I tidigare Huaweimodeller har den billigare hårdvaran visat sig då telefonen inte riktigt haft det flyt man väntar sig, men denna gången finns det inte speciellt mycket att klaga på, vid normal användning.

Ascend-mate-7-3

En nyhet som Huawei lanserar med Mate 7 är deras första fingeravtrycksläsare. Likt HTC One max är den placerad på baksidan, precis under kameran. Fingersensorn klarar att lagra fem fingeravtryck och man bör nyttja ett par av dom i alla fall då den är väldigt känslig för skärsår eller smuts. När den fungerar så fungerar den dock snabbt och den påminner lite om Apple’s TouchID på det sättet att man inte behöver dra fingret över skannern utan endast lägger fingret mot ytan där skannern är. Skannern är alltid aktiv så man behöver inte tända skärmen för att låsa upp telefonen med sitt finger vilket är väldigt smidit. Det som är en nackdel med den är placeringen, det går inte att låsa upp mobilen med fingret om den ligger på ett bord då skannern ligger neråt.

Sen har vi skärmen, 6” 1080p. Mate 7 är en billig phablet, jämför man priserna mellan Mate 7, Note 4 och iPhone 6+ så ligger Mate 7 ett par tusenlappar under vilket är en stark försäljningspunkt. Visserligen förlorar man lite på att välja Mate 7 framför en Note 4 och iOS-systemet samt Apple’s helhetslösning försvinner om man föredrar den. Men är man inte noga med att ha den hetaste tekniken så är detta ett prisvärt alternativ för att spara ett par tusenlappar.
Skärmen håller en bra kvalite, när man startar telefonen så släpper den dock ut en hel del ljus på sidorna, detta är, som tur är, inte lika tydligt när man väl är inne i systemet, men det ligger och lurar under mörka förhållanden vilket kan vara lite irriterande. IPS-tekniken som skärmen är byggd med visar sig från sin starka sida då det är riktigt bra betraktarvinkel på skärmen, färgåtergivningen är trevlig och svärtan är helt klart godkänd för att vara LCD, det kommer dock inte riktigt upp i AMOLED-klass, av förklarliga skäl.

Ascend-mate-7-5

Kamera

Huawei har valt att använda sig av en 13MP sensor för den bakre kameran, en upplösning som har använts i ett par år nu utöver vissa modeller som skenat iväg till både det dubbla och över det. Mate 7 bjuder på okej bilder i olika miljöer, i vanlig ordning blir det något grynigt med inomhusbilder, speciellt om belysningen inte är optimal.

Benchmark

De benchmarktester vi gjort i 3Dmark visar en medioker hårdvara. Som tidigare nämnt så använder sig Huawei av en HiSilicon CPU vilket inte orkar hålla samma prestanda som Snapdragon, men å andra sidan så klarar man sig bra med denna modellen då telefonen fortarande erbjuder en bra användarupplevelse. Här nedan ser ni testresultatet av 3Dmark-testet vi gjort.

Specifikationer

Modell Huawei Ascend Mate 7
Operativsystem Android 4.4 KitKat
EmotionUI 3.0
Mått (H x B x D) 157 x 81 x 7.9 mm
Vikt 185 gram
Processor HiSilicon Kirin 925
Octa-core 1,8GHz/1,3GHz
Minne 2GB (16GB modellen)
3GB (32GB modellen)
Skärm 6” FullHD
IPS-panel
Lagring 16GB
32GB
Kamera Bak: 13MP, filmar 1080p
Fram: 5MP
Batteri 4100 mAh
Anslutningar microUSB
3,5mm uttag
Nätverk LTE/4G
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
DLNA
Pris Cirka 4600 enligt prisjakt

Ascend-mate-7

Omdöme

Huawei har imponerat på oss denna gången, Mate 7 är en phablet att räkna med, den ligger bra i pris, har en hårdvara som klarar av sitt jobb, en mjukvara som känns genomarbetad och väldesignad och ett yttre som håller god premiumkänsla!
För första gången hoppar Huawei upp ett snäpp i vår betygsskala vilket är ett gott tecken på att Huawei tar sina mobiler “på allvar”. Vi hoppas att kommande modeller håller samma klass som Mate 7 och eventuellt att Huawei bestämmer sig för en Snapdragonmodell (åtminstone för de västerländska länderna) så även de som “kräver” en toppklassmodell kan titta åt Huawei’s håll för ren prestanda.

[column size=one_half position=first ]

Fördelar

  • Designen/ byggkvalitén
  • Priset
  • Emotion UI 3.0

[/column][column size=one_half position=middle ]Nackdelar

  • Oklar framtid
  • Fingerskanner på fel plats

[/column]

 

Tidigare artikelPodcast: Teknicast #86 (med Douglas och David)
Nästa artikelRykte: Samsung Galaxy S6 – ”Project Zero”

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn