HEM Mobil Android Test: HTC One (M8)

Test: HTC One (M8)

HTC är här med deras nya version av HTC One, denna gången har vi mer metall och fler kameror.

HTC har lyckats att göra en exklusiv telefon bättre, de har lyckats med att förbättra i stort sett alla delar som de i tidigare modeller har fått kritik för. Allt ifrån skärmen, kroppen, batteritiden, utseendet och till och med delar av den ofta kritiserade kameran  har förbättrats eller gjorts om. Telefonen är något större än tidigare men inte för stor, det är självklart möjligt att jag har vant mig vid stora telefoner, men M8 passar både sinnet och handen perfekt.
M8 har de nödvändiga funktioner jag personligen behöver och känslan av kvalité är helt oöverträffad inom Androidsfären.

Utseende och funktion

HTC har ökat graden av metall ytterligare i M8 vilket gör att vissa av de plastränder som tidigare dolde bl.a. mottagare och antenner nu är helt i stål/aluminium. Telefonen ligger med sin väl avvägda kropp riktigt bra i handen och jag har inte känt av den ”slipprighet” som vissa har talat om.
Skärmen har, tillsammans med hela telefonen, blivit något större men det är faktiskt inget man tänker på om man inte lägger en M8 direkt bredvid en M7. Skärmen får helt klart godkänt både gällande ljusstyrka och färger och är mycket behaglig att titta på detta gäller oavsett om man är inomhus eller utomhus. Troligtvis har HTC fått till en av de bästa skärmarna på mobilmarknaden.

HTC_M8_113

HTC har uppgraderat Sense till version 6 och detta får ses som en naturlig evolution.
Sense 6 visar, förutom kameran, HTC’s version av ”Knock-On” och möjligen blinkfeed, inga större visuella förändringar. HTC har helt enkelt fortsatt den redan utstakade vägen som man har haft sedan Sense 5 med att fokusera på prestanda och funktion över onödiga effekter.
Ett tillägg som uppskattas är de nya ”Motion Launch”-gesterna, dessa ett antal gester som används för att hantera telefonen. Den mest kända får väl anses vara HTC’s svar på ”knock-on” då detta är en mycket uppskattad funktion på LG G2. HTC har implementerat dessa bra och för mig, som LG G2 användare, upplever jag att HTC’s version är mer tillförlitlig.

Operativsystemet är uppdaterat till Android 4.4.2 vilket i kombination med ett optimerat Sense 6 gör HTC M8 till en mycket snabbt och visuellt behaglig telefon.
I och med Sense 6 har HTC nu flyttat ut en hel del av sin mjukvara till Google Play Store vilket gör det klart lättare för företaget att snabbt uppgradera sin programvara utan att behöva baka in dem i en framtida OTA. Bara på en vecka har det redan kommit ett antal olika uppdateringar via Google Play Store vilket är en trevlig överraskning.
HTC har blivit allt bättre på att leverera uppgraderingar och förbättringar de senaste åren och med detta steg lägger sig HTC med stor sannolikhet i den absoluta toppen vilket gynnar oss konsumenter.

Telefonens hårdvara i form av Snapdragon 801 i kombination med Sense 6 är helt 100 % befriat från  micro-frysningar eller lagg. Telefonen är helt enkelt en njutning att använda för både öga och hand. De flesta tester som utförts visar att HTC M8 ligger i absolut framkant både när det gäller prestanda och svarstider, skärmen är t.ex. en av de snabbaste som suttit i en telefon.
Eftersom telefonen till stor del består av stål och aluminium är även dess förmåga att verka värmeledande troligen en av orsakerna till att den levererar bra testresultat då både CPU och GPU kan arbeta i högt tempo utan att behövas klockas ned p.g.a. av värme.
I föregående flaggskepp, M7 upplevde många att telefonen blev för varm när den fick arbeta hårt, detta problem verkar vara helt borta med HTC M8. Jag har inte upplevt att telefonen känns för varm en enda gång den senaste veckan.

Ljud

HTC har fortsatt sin tradition med välljudande högtalare, i stereo, med sitt BoomSound.
Deras nya version både låter mer, har fylligare ljud och konkurrerar med ett par billiga resehögtalare. Själv använder jag inte de interna högtalarna speciellt mycket men jag kan se nyttan inför strandpremiären till sommaren. Eftersom det är en telefon vi pratar om är ljudet enormt och om man tittar mycket på ex. film är kombinationen av bra bild och ljud oslagbar.

Med hörlurar låter det också både mycket bra och högt. Problemet med många telefoner idag är att ljudet ofta känns väl lågt detta är absolut inga problem med nya HTC M8. Jag lyssnar på musik ett par timmar dagligen via mina hörlurar, Marley Exodus och Koss Porta Pro, och det låter både mycket och bra.
Jag önskar att HTC kunde ge mig lite alternativ till enbart on/off för BoomSound (före detta Beats Audio) då deras version av Beats lägger till lite väl mycket bas för vissa musikstilar.
I det hela är det ljud man levererar med råge godkänt och tröttnar man på BoomSound går denna funktion att stänga av.
Det enda som jag tror skulle kunna leverera ett större ljud är att rota sin telefon och installera Viper4Androids DSP. Denna är, enligt mig, helt i en klass för sig själv men då behöver man som sagt tyvärr använda root.

Batteritid

Under testet har vi använt One M8 på exakt samma sätt som LG G2 och HTC har lyckats att leverera en batteritid nästan i nästan samma klass. Detta är klart imponerande då man använder ett mindre batteri än LG. Svaret på den gåtan är troligen en ny CPU, drivrutiner samt ett mer optimerat OS/Skin än LG använder. Det har gjorts ett antal olika tester av batteritiden på HTC M8 och de flesta har också visat på en riktigt bra batteritid.

I grund och botten handlar batteritid oftast om hur man använder sin telefon, vilka appar man använder och vilken ljusstyrka man föredrar. Många som upplever dålig batteritid har ofta en process eller applikation som hindrar systemet från att gå ned i s.k. djupsömn eller som konstant använder telefonens CPU.
Om man inte är nöjd med batteritiden finns det både ett vanligt strömsparläge som hanterar CPU, ljusstyrkan, vibrationer samt dataanslutning i syfte att minska energiåtgången samt ett extremt som i stort sett tar bort smart ordet ur phone. Detta läge behåller enbart de mest basala funktionerna i utbyte mot extremt bra batteritid, läget går även ställa in så att det slås på fr.o.m. en viss batteriprocent.

Kameran

4MP UltraPixel

HTC har fått utstå en hel del kritik det senaste året för sitt beslut att använda sin s.k. ”UltraPixel” och det är en kritik jag ibland har lite svårt att förstå. HTC har vågat sticka ut hakan genom att som Apple välja en lägre upplösning till förmån för större ”pixels”, man har bara tagit detta ett steg längre än Apple. Det ser ut som att man har valt att fortsätta med användningen av sensorn OV4688 från OmniVision som även sitter i de flesta versioner av HTC M7.
Fördelen med strategin är klart bättre kvalité i situationer med ej optimalt ljus, klart snabbare slutartider för situationer då ex. målet framför kameran väljer att inte stå helt still, samt möjligheten att behålla väl avvägda färger även i svagare belysning.

Nackdelen är en kamera som är känsligare för situationer med stora kontraster i form av ljus samt lägre upplösning. Jag även tro att en av anledningarna till att man valt att fortsätta med samma 4MP sensor som innan är att man fortsatt vill hålla nere volymen på hårdvaran dvs. man vill inte att kameran skall sticka ut och anser att detta är en godtagbar trade-off.
Sense 6 kameran är helt omgjord. Du kan fortfarande välja alla tidigare lägen, inkl Zoe, men ytterligare har tillkommit genom användningen av den sekundära kameran som mäter avstånd och ger dig möjligheten att använda selektivt fokus på varje enskild bild via den normala kamerapplikationen.

Kameran är blixtsnabb och mjukvaran levererar, i stort sett, möjligheten att skapa ett oändligt antal specifika förinställningar. Du kan ställa in allt ifrån skärpa, färgmättnad och kontrast till max ISO och t.o.m. max slutartid.
Som tidigare har nämnt är en av nackdelarna med en ljuskänslig kamera att den har svårare än mindre ljuskänsliga kameror i miljöer med stora kontraster och här kommer en relevant förinställning väl till pass. Vill man inte hålla på och mixtra med detta brukar auto i kombination med ”klicka för att fokusera” räcka i de flesta fall, detta är inget unikt för HTC M8 då alla mobilkameror mer eller mindre har samma problem.

Här är en testfilm med ZOE:

I mätningar som gjorts mellan Samsung S5 leder M8 något i snabbhet när det gäller fokus i perfekt ljus och ledningen ökar markant då ljuset inte längre är optimalt, även när det gäller att öppna kameran är M8 troligen den snabbaste kameran på marknaden idag. Tiden mellan att ta två kort går nästan inte att mäta och om du håller ned avtryckaren kommer telefonen att ta en serie av bilder, default är max 20 stycken, i hastigheten 12 FPS.
Inomhus hinner jag både fokusera och ta ett par bilder innan min LG G2 ens har lyckas fokusera klart och detta är mycket värt när man har barn.

Här kommer ett par exempelbilder i olika miljöer (Klicka på bilderna för att få de större):

 

Den sekundera kameran och UFocus

Den sekundera kameran används enbart för att hantera avståndsbedömningar så att man i efterhand kan sätta fokus på valfri punkt eller hantera andra typer av effekter som denna teknik ger möjlighet till.
Till skillnad från andra tillverkares mjukvarubaserade versioner av UFocus behöver inte kameran ta flera bilder som sedan sätts ihop utan i HTC M8 har alla bilder som tas med den vanliga kameran denna information, det innebär att du kan ta bilder på ditt springande barn och i efterhand bestämma vart fokus skall vara eller lägga på andra effekter.

Även om det kanske kan tyckas vara en gimmick är det en gimmick som jag har kommit på mig själv med att använda ofta, det gör helt enkelt fotograferingen lite roligare.

Vad använder du din mobilkamera till?

Det som ofta fascinerar mig är hur sällan större nättidningars artiklar faktiskt testar hur en kamera fungerar i verkligheten, hur relevanta är egentligen deras tester som oftast görs i en kontrollerad studiomiljö med stativ? Undantaget är en del mer seriösa sidor som t.ex. Anandtech m.fl. som verkligen går ned på djupet i varje artikel.
I min värld är en mobilkamera en typisk ”point-n-click”, d.v.s. du tar upp den ur fickan och tar ett par kort, du hinner inte planera speciellt väl och situationen är sällan optimal, d.v.s. det är ofta något inomhus, en fest eller ett barn som är målet för bilden. I dessa fall har jag full förståelse för valet som HTC har gjort med sin ”UltraPixel”, jag har t.o.m. lyckats att ta ett par knivskarpa kort på barn som i solnedgång gör volter på en studsmatta, bilder som dessa är helt omöjliga att ta med en annan mobilkamera.

Om jag fick önska en förändring vore det att behålla dagens prestanda och funktion men att höja pixeltätheten något, antingen via samma teknik som innan men med en annan kamerasensor eller genom att använda HTC Dual Camera för att ge valet att leverera 4-5MP eller ex 13MP om båda bilder slås ihop, ungefär som ex Toshiba Dual Cam.

Bildkvalité

Jag anser att kvalitén får klart godkänd under normala förhållanden, när det gäller inomhus kan inte ens vår iPhone 5s mäta sig med M8. Det som är slående med de bilder jag har tagit är att M8 levererar en relativt jämn kvalité bara man lär sig att hantera situationer med relativt stora kontraster. Ofta räcker det med att använda fingret för att fokusera och kameran kommer att ställa om sig så att bilden ser bra ut.

Eftersom jag aldrig använder zoom när jag tar bilder med en mobil är inte nackdelen med den lägre upplösningen något problem för mig personligen men jag har förståelse för kritiken. Hur nöjd med bilderna handlar oftast i vilket syfte de tas, om detta är att trycka ut vanliga bilder upp till A4 eller dela sina bilder digitalt räcker 4MP mer än väl men om syftet är att fotografera landskap och kanske zooma i dessa räcker inte 4MP långt innan bildkvalitén går ned.
Huvudsyftet med kameran är att leverera blixtsnabba bilder oavsett yttre ljus och det levererar den mer än väl.

Selfiekameran

Jag har aldrig använt den i selfiesyfte, men då den har högt ljusinsläpp och hög upplösning får den säkert klart godkänt av dem som använder den. Faktum är att denna kamera har en högre upplösning än huvudkameran med sina 5MP vilket borde göra M8 relativt unik.

Specifikationer

Modell HTC One (M8)
Operativsystem Android 4.4.2 med Sense6
Mått (H x B x D) 146.4 x 70.6 x 9.4 mm
Vikt 160 gram
Processor Qualcomm Snapdragon 801
Minne 2GB
Skärm 5″ LCD3 FullHD
Lagring 16/32GB
microSD upp till 128GB
Kamera Bak: Dubbla 4 ultrapixel kamera
Fram: 5MP
Batteri 2600mAh
Anslutningar microUSB, 3,5mm kontakt
Nätverk LTE, NFC, Bluetooth 4.0, Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, IR-port
16GB: 6500 kronor Fyll i info här, gör radbrytning med “
” mellan varje data

Omdöme

Vi kan inte annat än att ge HTC M8 en bättre-stämpel. Det finns inte ett enda område där jag efter cirka en veckas användning känner mig besviken. Visst hade jag uppskattat ett par extra widgets, något högre upplösning på kameran (6-8MP) med behållen funktion, men inget av detta är något som påverkar helheten.
Med M8 får du en telefon som både ser ut- och känns exklusiv. En av marknadens bästa skärmar, bra batteritid, ett fantastiskt ljud och en kamera som kan ta bilder på saker i rörelse oavsett ljus.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version