Nu kommer det sista testet i denna högtalarserie. Denna gången är det lite större högtalare från JBL och Harman/Kardon som gäller. Nu har vi kommit till det sista testet i vår ljud serie. Vi har under tre veckors tid testat sex olika ljudsystem. Allt ifrån hörlurar till stationära högtalare. De märken som vi fått ta del av är JBL, AKG och Harman/Kardon. Första testet var på två par hörlurar, ett par var JBL J33 och de andra var AKG K374/K375. Andra testet kom förra veckan och det var på två portabla högtalare från JBL som imponerade ljudmässigt. Den mindre modellen var JBL Micro wireless och den andra var JBL Flip. Idag har vi de två största ljudkällorna som är JBL OnBeat Venue, en iOS docka som även har bluetooth koppling. Den andra är Harman/Kardon Soundstick Wireless som är en bluetooth högtalare som även har AUX-koppling, vi börjar med JBL:s Venue.

JBL OnBeat Venue

JBL OnBeat Venue är en iOS docka som även fungerar via blutooth. Gillar man denna högtalaren så är en iOS enhet absolut inget tvång då dock-kontakten göms bakom JBL loggan under högtalaren. Ska vi vara riktigt ärliga så känns dockningsfunktionen lite överdriven då det är enklare och friare att koppla ihop enheterna via bluetooth. Kvalitén på högtalaren känns bra, det ända man kan kommentera är dockningsstationen som känns lite plastig, den är även lite trög att få in. Men knapparna känns stabila och byggkvalitén är väldigt stabil.

När det kommer till den trådlösa kopplingen så är den stabil när det gäller Android (Samsung Galaxy S3), men när man kopplar iPaden (3:gen) så bryter den lite då och då. Det är synd att kopplingen mellan iPaden och Venue fungerar så dåligt via Bluetooth då det är väldigt mycket friare och smidigare att koppla den trådlöst än att ha den fast i dockan. Vi på TekinkHype förstår inte riktigt vad man ska använda dockorna till, förutom att den laddar så tar den mest plats och är onödig nu förtiden. Speciellt som i detta fallet då man måste ladda ner JBL:s egna app för att kopplingen ska fungera.

Ljudkvalitén på högtalaren är mycket bra. Basen går att justera i två styrkor via en knapp på toppen. Det skulle vara bättre om det fanns fler lägen, men de två som finns skiljer sig ganska mycket så det blir godkänt. Förutom basen så känns ljudet fylligt, men det ger ingen ”wow-upplevelse” för sin storlek och pris. Baksidan är blankvit och har AUX-koppling och Video out (Y, PB, PR) samt störmkontakt. Det som följer med i paketet är tyvärr varken AUX eller Video out kabel. JBL skickar bara med en strömkabel till högtalaren som tyvärr även har en transformator på sig.

JBL-Venue_bra

Omdöme:

TeknikHype har gett OnBeat Venue en ”bra” stämpel. Varför vi valt denna stämpel är för att JBL har gjort en helt okej högtalare som är snygg att ha framme och ger ett bra ljud. Med en gedigen byggkvalité på de flesta områden så känns Venue som en stabil pryl att ha i hyllan. Det fylliga ljudet och den sköna basen ger ett tillfredsställande ljud. Möjligheten att ställa in basen i två lägen är uppskattat då det kan variera mellan olika genrer. Förutom dockan så har Venue Bluetooth koppling vilket gör musikupplevelsen mer njutbar och faktiskt mer användbar än dockningsfunktionen.

Det JBL misslyckats med är att ge just dockan en stabil känsla, den är också lite trög att få in i dolt läge. Transformatorn på sladden gör det lite osmidigt för viss möblering och ser även lite tråkigt ut. Vi på TeknikHype hade gärna sätt fler lägen för basen, en inkluderad AUX-kabel och bättre Bluetooth-koppling med iOS enheter. Med bättre koppling till iOS enheter så skulle dockan även kunna plockats bort då den känns relativt överflödig. Priset vi får fram på Prisjakt ligger på ca 2000kr vilket vi tycker är lite väl häftigt för det man får.

Harman/Kardon Soundstick Wireless

Här har vi de sista högtalarna i serien. Det är ett par högtalare från Harman/Kardon med dess designhögtalare som ser lite speciella ut. Trots den annorlunda designen så har dessa underbara högtalarna lyckats övertyga oss om att detta är denna series bästa högtalare.
Till en början var designen lite tveksam och plastig, men när systemet var inkopplat och telefonen ansluten till bluetoothen så var det bara att ställa in basen och höja volymen. Här lyckas Harman/Kardon trådlöst och enkelt trycka sig in i våra öron.

På den ena diskanten så är det touchknappar för volymen som reagerar för minsta kontakt. Basreglaget sitter på baksidan av den stora basen och delar plats med on/off knappen. Baksidan innehåller högtalarens flesta nackdelar. On/off-knappen är lite trög att trycka in vilket gör att man oftast måste hålla i fronten av basen för att den inte ska glida fram. Här har vi även AUX-kontakten och diskantkontakterna. Av någon anledning så sitter båda de kontakterna på 10 – 15 centimeter långa sladdar istället för att vara direkt i baslådan. Strömkontakten sitter däremot integrerad direkt i lådan.

När det kommer till ljudet så är Harman/Kardon utan tvekan mästare i denna serien. Priset som ligger på cirka 2000kr på Prisjakt känns rimligt för dessa högtalare. Då både JBL:s docka och denna högtalare från Harman/Kardon går via Bluetooth så föredrar vi denna framför JBL:s docka utan tvekan. Här har man ett betydligt kraftigare och fylligare ljud. Basen går att justera precis som man vill ha det och här kan man dra på rätt ordentligt och högtalarna behåller sin kvalité.

Diskanterna kan tyvärr kännas lite ostabila på sina gummifötter, men de står där man ställer dom och sitter bättre än det känns. Sladdarna från diskanterna är cirka två meter långa vilket gör att man kan sprida ut ljudet med 4 meters bredd.
Det man får med är kablar som sitter fast på diskanterna, en strömsladd som tyvärr (likt JBL Venue) har en transformator på sladden.

Soundstick-battre

Omdöme:

Harman/Kardon har fångat oss totalt och det är med tåren i ögat vi packar ner dessa underbara högtalare. Till en början så var designen inte så tilltalande men med tiden så blev de snyggare. Det fylliga ljudet gör att man har svårt att stänga av musiken, men gör det desto roligare att sätta på den.
Tyvärr lider även dessa högtalare av svagheter, den har problem med trådlös koppling till iPad och onödiga sladdar som hänger på baksidan. On/Off-knappen är även den väldigt trög vilket ger en tråkig känsla då det problemet lätt skulle kunna åtgärdas.

Men totalt sätt så fick dessa en ”bättre” stämpel vilket betyder att Harman/Kardon har överträffat våra förväntningar och levererar ett grymt ljudpaket i relativt litet format.

Slutsats:

Under tre veckors tid så har vi gått igenom högtalare i olika storlekar, vi avslutar idag med de största i serien och båda gör ett bra jobb men Harman/Kardon imponerar mest med sin Soundstick Wireless.
Vill man nödvändigtvis ha en iOS-docka så är JBL helt klart ett bra alternativ. Men just dockan begränsar upplevelsen lite då det är betydligt smidigare att ansluta sig via bluetooth. Inte bara för att det är trådlöst och man kan ha med sig enheten där man själv är. Utan även för de som har fodral (vilket de flesta har) behöver ta bort fodralet för att kunna sätta fast den i rätt läge.

Här kommer en film som visar upp högtalarna:

Tidigare artikelNyhet: Mest sålda spel på XBLA 2012
Nästa artikelNyhet: Samsung lanserar två budgetmobiler

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn