Efter att ha testat Samsungs senaste flaggskepp, Galaxy S4, så har vi nu också testat dess lillebror S4 mini.

Samsungs nya minimodell är, likt den tidigare modellen, en mindre kopia av storebror med bantad mjukvara samt hårdvara. Man ser väldigt tydligt vilken mobil S4 mini tillhör då designen mer eller mindre är identisk med sin storebror, fast i en mindre skala. Skärmen har krympt till 4,3″, jämfört med de 5″ som S4 har. Det är just den skillnaden som drar ner storleken och med mindre storlek kommer mindre hårdvara.

Hårdvara

Den 4,3″ skärm som Samsung valt är en superAMOLED display vilket ger väldigt härlig färgåtergivning och bra bild. Skärmen är förvånansvärt bra, trots sin upplösning. Vi blir allt mer vana vid högupplösta skärmar, de nya mobilerna ligger på fullHD medan förra årets modeller använde sig av 720p upplösning. Galaxy S4 mini har en upplösning på 540×960 (540p) vilket ger 256 ppi på den relativt lilla skärmen i dagens mått mätt.

Vad gäller CPU:n så kör Samsung även här med Qualcomm fast nu med Snapdragon 400 (istället för 600 som S4:an använder)  som bör räknas som en budget CPU av Qualcomms nya X00-serie. Men med Snapdragon 400 så bjuds vi, även där, på 4G. Men Snapdragon 400 bjuder faktiskt på ett bra flyt i mobilen, den betydligt lägre skärmupplösning jämfört med storebror hjälper också till att hålla användarvänligheten uppe då det inte är lika påfrestande för CPU:n.

En sak som bekymrar oss på redaktionen är varför man väljer en Galaxy S4 mini framför en Galaxy S3. LTE modellerna av båda ligger på mer eller mindre samma pris enligt prisjakt. Men väljer du S3 LTE så får du en mer högupplöst och större skärm, mer RAM, större internminne, snäppet vassare CPU och bättre mjukvarustöd. Det är just skärmstorleken som skulle kunna vara den största fördelen hos S4 mini då alla inte kanske vill ha en telefon med stor skärm.

En positiv sak som Samsung faktiskt behållit från storebror är IR-porten. Det är på toppen som den sitter och den är där för att man ska kunna använda mobilen som en smart fjärrkontroll vilket fungerar lika bra som på Galaxy S4. Detta är en väldigt smidig funktion som uppskattas.

sgs4mini2

Mjukvara

Galaxy S4 mini är utrustad med Android 4.2.2 direkt från förpackningen vilket till och med slår konkurrenten HTC på fingrarna då HTC One precis fått denna uppdatering. Men likt hårdvaran så är även mjukvaran bantad i mini jämfört med storebror. Det finns ingen funktion för att förhandsgranska med hjälp av att hålla fingret ovanför skärmen, det finns varken smart scroll eller smart pause (vilket tekniskt sätt borde fungera då hårdvaran för funktionerna finns i telefonen). Funktioner som multi-window som släppts till Note 2 och Galaxy S3 finns inte heller. Det beror troligtvis mest på den mindre skärmen.

Men denna klena version av Samsungs 4.2.2 ger en känsla av att även här kommer Galaxy S3 vara ett bättre val då den tycks få fler funktioner. Det är heller ingen omöjlighet att Galaxy S3 kommer hållas uppdaterad längre då det är ett flaggskepp vilket mini-modellerna inte är.

Design

Är man inte helt inne på mobiler så kan man lätt missta S4 mini för S4:an då de är väldigt lika, förutom storleken. Den mindre storleken ger faktiskt ett väldigt skönt grepp jämfört med vad man är van vid idag (Samsung Galaxy S3). Men tyvärr ger det också mindre skärmyta vilket resulterar i mycket fel när man skriver på telefonen. Originaltangentbordet, som vi använt under testet, har varit lite för smått så det blir gärna bokstäverna bredvid det tänkta som trycks ner.
Här rekommenderar vi att man använder Swype-funktionen som är inbyggd i originaltangentbordet eller ladda ner ett annat tangentbord från Play.

Det vi önskar med denna modell är att det är samma skal fast bättre hårdvara, men då till ett högre pris. Som det är nu så är hårdvaran som sagt lite förlegad, speciellt till det pris den kostar.

sgs4mini

Användning

S4 mini gör ett förvånansvärt bra jobb med tanke på sin hårdvara. Detta beror nog väldigt mycket på att skärmen inte har den höga upplösning som de dyrare modellerna har, samt att Samsung inte tryckt in lika mycket flashig mjukvara som i flaggskeppen. Som vi nämnde tidigare så har S4 mini mindre mjukvarufunktioner än S3:an vilket kan kännas tråkigt men tycks också ge en betydligt stabilare användarupplevelse.

En sak i användandet som oroar oss en del är att enheten håller en hög temperatur. Inte bara när den används utan även när den ligger i fickan. Det är oroväckande att plocka upp en mobil ur fickan efter cirka 15 minuter och känna att den är så pass varm så det är märkbart.

Kamera

Rent designmässigt så påminner kamera-appen i S4 mini om originalet. Men även här har Samsung bantat ner funktionerna. Bland annat så har de valt att ta bort den funktionen som gör att du kan ta en bild med den bakre kameran samtidigt som den främre kameran används för att flika in ditt ansikte. Även här har S4 mini, rent hårdvarumässigt, vad som krävs för att göra jobbet. Men Samsung har valt att ta bort funktionen.

De lägen som finns är:

  • Auto
  • Vackert ansikte
  • Bästa foto
  • Ta bilder kontinuerligt
  • Bästa ansikte
  • Ljud & Bild
  • HDR
  • Panorama
  • Sport
  • Natt

Vad gäller bildkvalitén så gör den 8MP sensorn som sitter i telefonen ett bra jobb. Nedan finns tre bilder som visar makro och färger, samt lite större vyer.

Benchmark

För att testa hårdvaran ordentligt så använde vi 3D Mark. Resultatet blev som väntat inte i toppklass, vi blev dock överraskade när den kom under Samsungs tidigare modell Galaxy S2 Plus (detta är dock mer positivt för S2 plus). Annars hamnar den på en relativt rimlig plats, som exempel så ligger den i närheten av LG:s mellanklassmodell Optimus F5.

Screenshot_2013-07-27-21-21-08 Screenshot_2013-07-27-21-30-41

Specifikationer

Modell Samsung Galaxy S4 mini i9195
Operativsystem Android 4.2.2
TouchWiz
Mått (B x D x H) 124.6 x 61.3 x 8.9 mm
Vikt 107 gram
Processor Qualcomm Snapdragon 400
Dual Core 1,7GHz
Minne 1,5GB
Skärm 4,3” SuperAMOLED
540×960 (256 ppi)
Lagring 8GB
microSD upp till 64GB
Kamera 8MP
1080p 30 fps
1,9MP frontkamera
Batteri 1900mAh
Anslutningar 3,5mm uttag
micro-USB
IR-port
Nätverk Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
NFC
LTE
DLNA
Pris 3400kr (enligt Prisjakt)

stamp

Omdöme

Samsung Galaxy S4 mini är helt klart en kompetent telefon för de som vill ha något mindre i fickan. Tyvärr känns det lite snålt av Samsung att banta ner hårdvaran så pass så den är märkbart sämre än S3:an som ligger i samma prisklass (även för LTE versionen).
Mjukvaran är också rejält nedbantad, detta dock till det positiva då mobilen flyter på bättre än sin storebror.
När man använder S4 mini så inser man hur skönt det skulle vara med en high-end mobil i samma storlek..

Vi ger S4 mini en bra-stämpel tack vare den mindre storleken och det positiva flytet vi ser i mjukvaran. Men vill man ha mest hårdvara för pengarna så är inte detta en mobil att sikta på.

Tidigare artikelVideo: Såhär ser Watch Dogs ut på dagens konsoler
Nästa artikelNyhet: iOS 7 Beta 4 landar med en båtlast full av buggfixar

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn