TeknikHype har nu fått klämma, pilla och leka med Samsungs senaste phablet, Galaxy Note 3. Uppfyller den våra förväntningar eller blir vi besvikna?

Galaxy Note 3 lanserades med Samsungs svar på Android 4.3, tillsammans med tableten Note 10.1 och den smarta klockan Galaxy Gear. Vi har nu fått in Note 3 och Galaxy Gear till redaktionen som vi testat tillsammans. Galaxy Gear valde vi att skriva om separat vilket du finner här.

Samsungs Noteserie var den första i sitt slag och ordet phablet började användas i folkmun, det  är helt enkelt en korsning mellan phone/tablet. Serien har blivit hyllad de två år den funnits och nu släpper Samsung den senaste delen som har mer stöd för S-pen, en större och mer högupplöst skärm samt en hel del saftig mjukvara.

Galaxy.Note.3.2

Mjukvara

Mjukvaran är den del som Samsung tycks jobba starkast på då det finns otroligt många funktioner i Note 3! Funktioner som både utnyttjar S-pen, men också telefonens olika sensorer.

En ny funktion med Note 3 är den nya S-pen menyn som man får fram genom att dra ut pennan ur sitt fäste i telefonen eller hålla pennan en bit ovanför skärmen och sedan trycka på pennans knapp. Via menyn kan man sedan öppna upp pop-up fönster, göra skärmbild, skriva anteckningar och en hel del annat som vi tar längre ner.

Under inställningar finner vi hjälpmedel och funktioner så det räcker och blir över, tyvärr är det många funktioner som låter bra och smidiga på pappret, men sällan används i praktiken. Som vanligt har vi delad skärm som låter dig dela skärmen i två delar för att kunna använda två appar samtidigt, en funktion som tycks få mer och mer stöd från tredjepartsutvecklare.

Galaxy Note 3 har även en del sensorer som används flitigt för att göra användarupplevelsen maximal. Här har Samsung ett genomgående tema med sina smart-funktioner så som smart-pause och smart-scroll. Detta är funktioner som hängt med sen Galaxy S4 och är fortfarande relativt begränsade till Samsungs egna appar, eller appar som är anpassade för TouchWiz.

En funktion som däremot är väldigt välkommen är enhandsfattningen som kan aktiveras i inställningar. Här kan man sedan göra ett par val när det ska vara möjligt att använda telefonen med en hand. Bland annat kan man välja att tangentbordet ska vara lite mindre och ligga åt höger eller vänster. Detta gäller även knappsatsen för telefon eller miniräknare.

Men den funktion som uppskattas mest får man genom att dra från ena sidan av skärmen mot mitten, sedan snabbt tillbaka igen. Då hamnar hela visningsbilden/skärmen i ett fönster som är justerbart i storlek och plats. Under fönstret så kommer mjukvaruknappar för bak, hem, meny och ljud. Detta är ett väldigt smidigt alternativ för den som inte har händer nog för en 5,7″ skärm.

Tyvärr så märker man ganska snart att det gamla ordspråket ”smakar det så kostar det” stämmer då mobilen laggar till lite för ofta för att vara utrustad med en Snapdragon 800 och 3GB RAM. Jämfört med Sonys monsterphablet Xperia Z Ultra som ligger strax under Note 3 prestandamässigt så känns Sonyn märkbart snabbare överlag, men även då med betydligt mer bantad hårdvara.

Galaxy.Note.3.4

Hårdvara

När vi ändå skriver om hårdvaran så är det ingen hårdvara att leka med i Note 3! Den är kraftigt utrustad med Qualcomms hetaste 4g-CPU Snapdragon 800 och hela 3GB RAM. Lagringen som är 32GB på den billigare modellen känns rimlig och borde vara standard överlag på dagens mobiler. Men som tidigare nämnt så är det på håret att denna hårdvaran klarar av Samsungs tunga mjukvara. Detta kan ju givetvis ha med optimering av mjukvara att göra med.

När det kommer till skärmen så är det 5,7 tum som visar upp 1080p (fullHD) på en fantastisk superAMOLED-skärm. Som vanligt lyckas Samsung alltid att sätta full pott när det kommer till skärmar vilket inte är helt förvånande då Samsung även är väldigt stora inom TV och bildskärmsmarkanden.

Galaxy.Note.3

Kamera

Även kameran är ett fantastiskt bygge på Note 3. Sensorn är en IMX135 som tillverkas av Sony och är samma som i Galaxy S4. Tillskillnad från Galaxy S4 så kan Note 3 spela in i 4K och 120fps vilket ger en slowmotion effekt. Dock krävs inspelning i 720p för att det ska gå att filma i 120fps, filmar mani 4K så är det 30fps som gäller och väljer man den lite mer vanliga standarden 1080p så funkar det fint i 60fps.

I övrigt påminner Note 3’s kameraapp en hel del om Galaxy S4, det finns funktioner som tar bort oönskade saker/personer på bilden eller gör en snygg överlappande bildserie.

En liten funktion som inte finns i Galaxy S4 (än) är sphere som presenterades med Android 4.2. En sphere är en 360 graders panorama som tar bilder i en sfär och kan sedan visas upp på en dator via Google+ eller via telefonen. Det är en rolig, speciell och riktigt smidig funktion som fungerar bra på Note 3. Troligtvis så kommer Sphere till fler av Samsungs enheter allt eftersom Android 4.3 skickas ut

En stor bugg som finns i Note 3 och dess galleri är att det kan ta lång tid att öpnna galleriet (ibland extremt lång tid som i minuter). Enheten vi testade var trög, men det handlade inte om minuter. Förhoppningsvis är detta något som Samsung jobbar på då det tycks vara ett mjukvarufel när galleriet synkas mot andra tjänster på nätet så som Facebook eller Google+.’

Testbilder

Design

Samsung har ju aldrig varit speciellt hyllad när det kommer till materialval, så även inte nu. Till en början lät det väldigt lovande då Samsung gick ut och sa att det skulle sitta någon form av konstläder på baksidan för att ge en mer exklusiv känsla. ”Konstlädret” är tryckt hårdplast vilket är samma material som Samsung har använt sig av under de senaste åren. Det blir en viss känsla i telefonen då den ligger stabilt i handen och inte ”glider runt” som den mer glatta Galaxy S3 gör.

Utformningen av telefonen osar Samsung vilket betyder rundade kanter, smal profil och en fysisk hemknapp under skärmen som helt klart har sina fördelar. Storleksmässigt så skiljer Note 3 inte speciellt mycket från Note 2, trotts den större displayen och kraftigare hårdvaran.

S-pen

En av Noteseriens största fördelar har varit S-pen, en digital penna som är utformad för kapacitiva skärmar. Note 3 har ett fack in i telefonen där S-pen har sin specifika plats. När pennan dras ut så startar dess meny där du har ett par val.

Vill du…

  • …klippa ut delar av den visade informationen på skärmen för att göra om i din klippbok.

  • …göra en skärmdump och sedan redigera och dela den med finns kontakt

  • …rita ett litet fönster där du sedan kan infoga en miniräknare eller annat verktyg

  • …gör en anteckning som omvandlar skrivna telefonnummer till länkar för att sedan kunna ringa nummret direkt från anteckningarna.

  • …söka igenom din telefon så gör du det lätt via S-finder. Här kan du dela upp anteckningar och bilder med mera med olika taggar för att lätt sortera ditt innehåll

Användningen av S-pen är väldigt behaglig och ger ett skönt motstånd. Den tryckkänsliga skärmen i Note 3 reagerar väldigt snyggt när man drar pennan över skärmen.

Sketchbook Galaxy är en app som följer med i Galaxy Note 3 och Note 10.1 vilket är en väldigt bra ritapp med många möjligheter för den som gillar att rita.

Benchmark

Inte helt oväntat så hamnar Note 3 i toppen över Galaxy S4 LTE och Xperia Z1. Det visar vilken råstyrka det finns i Note 3, men gör det bara mer frustrerande att telefonen inte alltid hinner med i systemet.

bench.note3

Specifikationer

Modell Samsung Galaxy Note 3
Operativsystem Android 4.3
Mått (B x D x H) 79,2 x 8,3 x 151.2
Vikt 168 gram
Processor Snapdragon 800 MSM8974
Quad Core 2,3GHz
Minne 3 GB
Skärm 5,7″ 1080p (386ppi)
SuperAMOLED
Lagring 32 GB
Kamera Bak: 13MP, filmar i 4K (3840 x 2160)
Fram: 2MP
Batteri 3200mAh
Anslutningar USB 3.0
microUSB
3,5mm uttag
Nätverk 4G
NFC
DLNA
Wifi 802.11 a,b,g,n
Bluetooth 4.0
Pris 5500kr enligt Pricerunner.se

note.3.betyg

Omdöme

Note 3 är den mest kraftfulla mobil som går att få tag på idag, den hamnar högst upp på Benchmarklistan när vi testat och den har fantastisk hårdvara överlag. Mjukvaran är proppad med funktioner och smidiga lösningar, tyvärr drar det även med sig en viss seghet vid vissa moment som man slipper med exempelvis Xperia Z ultra. Men fördelen med mjukvara är att det går att fixa med uppdateringar, sen om Samsung kommer få TouchWiz optimalt är jag något skeptisk till om man ser till historien.

Kameran är även den väldigt trevlig att använda och resultatet blir bra! Allt visas såklart på en fantastisk superAMOLED fullHD-skärm på 5,7″. S-pen funktionerna som Note 3 besitter är väldigt trevliga, om man orkar pilla med en penna.

Allt som allt får Galaxy Note 3 en Bättre-stämpel för ett riktigt bra jobb med vissa brister.

Tidigare artikelTest: Samsung Galaxy Gear
Nästa artikelRykte: Ett PS4 + PS Vita-paket till julhandeln

3 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn