HEM Tester Hårdvarutester Test: Drift Ghost SD (actionkamera)

Test: Drift Ghost SD (actionkamera)

Actionkameror blir allt populära, GoPro är minst sagt den största på marknaden, men här har vi Drift Ghost SD.

Vidvinkel, FullHD och ett litet format är tre viktiga punkter när det kommer till kameror som Drift Ghost SD. GoPro som I stort sätt leder den Svenska marknaden på actionkameror saknar vissa funktioner som Ghost SD besitter. Frågan är nu, är det en förlust eller en fördel?

Display eller ej?

De flesta actionkameror saknar “riktig” display och kör endast på objektiv samt en enklare display för batteriförbrukning och lagringskapacitet. Men med Ghost SD får man en 2” TFT-display där man kan se vad som fångas på bild, en funktion som kräver en smartphone om man exempelvis har en GoPro. Nackdelen med att koppla upp kameran via trådlös anslutning är att förhandsvisningen ligger ett par sekunder efter, något som kan vara störande. Detta drabbar dock alla Wifi-kameror då den trådlösa kopplingen inte hinner med all data som ska skickas i realtid.

ghostsd-5

Den lilla skärmen är smidig om man ska ändra någon snabb inställning utan mobilen i närheten, men mobilen är att föredra då allt blir mer överskådligt.

Nackdelen med skärmen är ju såklart att kameran blir lite större än den största konkurrenten GoPro. Kamerans storlek är såklart viktig då man gärna inte märker av den när man använder den. Skillnaden handlar om ett par centimeter, måtten nedan är i millimeter med GoPro-mått inom parentes.

  • Bredd: 52 (66,04)
  • Djup: 105 (31,75)
  • Höjd: 33 (44.45)

Då GhostSD och GoPro har två helt olika design, där GoPro är formad mot vinden och GhostSD är formad med vinden, så ser måtten konstiga ut ovan.

Inte bara film

Precis som liknande kameror så filmar inte bara Ghost SD, den fotar också. Här finns det tre olika lägen, vanliga bilder, timelaps och sekvenstagning. Bilderna får en upplösning på upp till 12MP. Alla tre lägen har en FOV (Field of View) på upp till 160 grader. I timelapsläget kan du ställa in kameran så den fotar varje 0,5, 1, 2, 3, 5, 10, 30 eller 60 sekund. Vill man göra en sekvenstagning så kan den fota 5,10, 20 eller 30 bilder per sekund, alla tre lägen har en självutlösare på 3,5 eller 10 sekunder för att göra det lättare att bestämma mer exakt när bilderna ska tas.
I sekvensläget så är hastigheten beroende av upplösningen där 12MP är något långsammare, vill man ha full upplösning så är det 5 eller 10 bilder per sekund som gäller.

Slit och släng

Ghost SD är byggd för att klara sig bra direkt ur lådan, den tål vatten ner till tre meters djup, klarar av ett fall från upp till två meter och kan användas i 10 minusgrader. Tänker man vistas i mer extrema miljöer så finns det ett extra skydd som man kan sätta över så kameran tål mer vatten, ner till 60 meters djup.

Kameran är strömlinjeformad för att vara så smidig som möjligt när man har den med sig, framsidan täcks näst intill enbart av objektivet som är roterbart i 300 grader för att få den perfekta vinkeln.

Användning

Mjukvaran i kameran är uppdateringsbar via en fil som laddas ner på Drift’s hemsida, filen läggs i kamerans ROOT-mapp och installeras sedan automatiskt när man startar kamerna. Processen är enkel, men det kräver att användaren håller koll på senaste mjukvaran själv då den inte säger till när ny mjukvara släppts, en funktion vi är vana vid tack vare våra mobiler.
Det är bra att mjukvaran är uppdateringsbar då vi ett par gånger upplevt problem med mjukvaran samt att kameran startats om när vi navigerat i menyerna. En del av dessa problemen berodde på ett microSD-kort som använts i andra enheter tidigare, ett tecken på att man helst bör ha ett separat lagrinskort för Ghost SD.

Navigeringen är enkel, upplägget består av 4 ikoner och längre in i systemet är det listor som gäller. Först när man startar kameran kommer man till förhandsgranskaren, det är här man ser kamerans “syn”. Trycker man på menyn så kommer fyra ikoner där man kan välja fotoläge, inställningar av fotoläge, bibliotek etc. Väljer man en av ikonerna så får man fyra nya val, därefter kommer det listor där man navigerar till rätt val.

Menyn är som tidigare sagt enkel att vänja sig vid då det inte finns så mycket att välja mellan. Vill man ha en bättre överblick så finns det en app till iSO och Android där man kan hantera hela kamerans mjukvara direkt från mobilen. Vi har testat Android-appen och den ger helt klart en bättre överblick än den 2”-skärm som sitter på kameran. Då responsen i knapparna kan vara lite si och så på kameran så gör även det att användandet av mobilen ger en bättre användarupplevelse. Den nedsatta responsen i knapparna beror på att de är täckta av gummi för att hålla kameran tät vilket får anses som en rimlig förklaring.

När det kommer till språk så finns det ett par alternativ varav ett är Svenska. Har man inga problem med engelskan så kan man dock lika gärna använda standardspråket (Engelska) då flera delar av menyn fortfarande är på Engelska trots att man valt Svenska som systemspråk. Detta är endast mjukvara vilket kan förbättras framöver.

Tillbehör

En viktig sak för att kunna konkurrera mot jättar som GoPro är tillbehör. Ska man använda kameran till ett specifikt ändamål vill man såklart att kameran ska sitta säkert och stabilt. I paketet följer det med ett par tillbehör som får anses som standardtillbehör. Det är ett fäste till Skidglasögon, ett fäste till hjälmen, ett plant självhäftande fäste och en enkel fjärrkontroll. Vill man bygga på tillbehören så finns det en hel del så som cykelfäste, axelrem och stavar för att kunna nå längre, det finns ett par Svenska butiker som har dessa tillbehör, en av dom är CDON.com. Fler butiker kommer erbjuda tillbehören framöver.

Den medföljande fjärrkontrollen kommer väl till pass om man åker skidor, cross eller andra aktiviteter som kräver tjocka vantar. Kontrollen är utrustad med två stora tydliga knappar och har kanter med dioder som visar vilket läge kameran är i. Med hjälp av kontrollen runt armen så kan man kontrollera kameran i farten. Den är parkopplad vid leverans och behövs i stort sätt bara sättas på för att fungera med kameran. Avståndet för kontrollen är upp till 10 meter, ett avstånd som ska tas med en nypa salt då det som vanligt är den absoluta gränsen.

Nödvändigheter

Det finns ju en del nödvändigheter när det kommer till skärmar, video och uppspelning. Först och främst har vi kampen mot batteriet, något som Ghost SD klarar bra. Batteriet är ett 1700 mAh batteri som, enligt Drift, ska klara 3,5 timmar med HD-upplösning. I våra tester så stämmer denna tiden relativt bra vilket vi är nöjda med.

När det kommer till anslutningar så hittar vi dessa under batterilocket, detta sitter på motsatt kortsida jämfört med objektivet. under locket hittar vi en miniUSB (OBS, ingen microUSB) en miniHDMI, en 3,5mm kontakt för extern mikrofon samt ett uttag för microSD med stöd för kort på upp till 64GB. Här hittar vi även ännu en lucka som skyddar batteriet mot fukt.
Vill man ha enkel åtkomst till anslutningarna så följer det med en extra baklucka som har gummipluggar för uttagen så man kan stoppa in exempelvis en laddare utan att behöva skruva loss hela bakstycket. Detta påverkar dock den vattentäta biten då dessa gummipluggar inte sitter riktigt ordentligt.

Pris: 3000 kronor

Omdöme

Drift Ghost SD är en smidig actionkamera som är utrustad med både skärm och roterbart objektiv. Allt packat i ett vatten- och stöttåligt yttre som ligger bra i handen. Med ett flertal medföljande tillbehör och en rad tillbehör som kan köpas till så känns Ghost SD som en klar utmanare i kameramarknaden för extremsportare. Det vi saknar är stabilare mjukvara och större tillgång till alla tillbehör här i Sverige. Men i det stora hela så får Ghost SD en bättre-stämpel i betyg då den har många funktioner.

Då vi ville testa actionkameran, Ghost SD, med lite ”action” så dammades inlinesen av efter ett par år i förrådet. Filmen är filmad i 1080p med 60fps.
Youtube gör viss komprimering av filmen vilket gör att kvalitén blir något sämre än originalfilmen.

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version