Att ha en säkerhetskamera i sitt hem är nog den bästa och billigaste försäkringen, men är Canary enkel att installera och bra i längden?
Det finns en massa olika alternativ idag när det kommer till hemövervakningssystem och allt fler blir det nu när Google och Apple vill vara med i leken.
Men inte alla vill ha en för avancerad kamera eller helt system utan vill kunna komma igång med några få knapptryck och ändå ha ett system som skyddar oss på flera olika sätt, Canary är ett av dom.
Bara designen på Canary gör att den passar in i dom flesta hemmen med en form som liknar en liten högtalare, rund i sin form och passar in bra både i hallen som i köket eller vardagsrummet.
Även förpackningen som Canary kommer i känns lyxig och ger helt klart ett bra första intryck när vi väl börjar packa upp kameran.
Det viktigaste enligt oss redan från start är att komma igång med sitt system så lätt som möjligt och vi blev först lite skeptiska till canary, men ack så fel vi hade.
Man placerar Canary där man tycker känns bäst och där risken är störst för tjuvar eller ovälkomna gäster att komma in. Efter det så ladda man ner appen som står på kort som medföljer i lådan, appen heter Canary – Smart Home Security och blir svår att missa.
När man väl fått hem appen så får man en väldigt detaljerad kom igång-guide som enligt oss är svår att inte förstå sig på, man måste t.ex koppla upp kameran mot hemmets Wifi eller om man väljer med Ethernet-kabel, uppdatera mjukvaran samt att man får sig en liten snabb guide om vilka funktioner som Canary erbjuder.
Det tar max tio minuter att komma igång och ha Canary redo att göra sitt jobb som förutom en kamera även kan mäta hemmets luftfuktighet, luftkvalitet, temperatur samt ta in ljud och t.om ge ifrån sig ett ljud från sin lilla siren, som ett larm helt enkelt.
När det gäller alla funktionerna som erbjuds så gör man allt detta via appen så det finns inte många fysiska delar hos Canaryn utan det är appen som gäller och är inge ovanligt när det kommer till smarta hemövervakningssystem.
Man kan ställa in Canary i tre olika standby-lägen, Armed, Privacy och Disarmed där Armed skickar notiser samt filmsnuttar till telefonen så fort Canary känner av någon rörelse, Privacy stänger av hela kameran både ljud och bild, till slut har vi Disarmed spelar fortfarande inte filmsnuttar och liknande när den känner av rörelser men inget som noteras i telefonen.
Just rörelsesenorn har varit något som dom flesta tillverkarna av dessa system jobbat med då man inte vill ha en notis så fort det blåser lite i hemmet utan vill ha det när det väl gäller, hos Canary kan man själv ställa in hur känslig den ska vara, om man t.ex har husdjur som går på golvet så ska inte kameran känna av det.
Kameran hos Canary spelar in i 1080p så man får en väldigt klar bild samt stöd för att kunna spela in i total mörker.
Vill man att Canary ska spara mer än 12 timmars av videohistorik så måste man teckna ett abonnemang som kostar följande:
2 dagar – 4,99 dollar i månaden eller 49 dollar om året
7 dagar – 9,99 dollar i månaden eller 99 dollar om året
30 dagar – 23,99 dollar i månaden eller 299 dollar om året
Eftersom detta är ett smart system så kan man ställa in vilka tider som Canary ska gå i ”skarpt läge” för att hålla koll på hemmet medan man är på jobbet, skolan ,semester m.m. Skulle nu någon bryta sig in i hemmet och Canary noterar oss om detta så finns det en direktknapp i appen att ringa polisen eller/också att dra igång den inbyggda sirenen på 90 decibel som ska skrämma iväg inkräktaren.
Det största problemet som vi ser med Canary är att om man ska koppla samman flera kameror så blir det väldigt dyrt då en kamera går på cirka 2 000 kronor och i en villa så vill man oftast täcka upp mer än en ingång till huset och kanske har flera våningar som man vill ska övervakas,