HEM Mobil Android Test: Asus Zenfone 4 T00I

Test: Asus Zenfone 4 T00I

Teknikhype har fått testa Asus Zenfone 4 T00I, en smartphone till billigt pris. Håller den måttet?

Asus Zenfone 4 är en budgettelefon för under tusenlappen. Med en dubbelkärnig Intel Atom Z2520-processor på 1,2 GHz under skalet har den tillräckligt för att flyta på bra. Men hur är de övriga funktionerna och telefonen i sig?

asus zenfone 4 bild 1

Design

I dag är det många smartphones ute med stora skärmar men Asus har med sin Zenfone 4 hållit storleken nere. Skärmen är en LED-skärm på 4” med 800 x 400 punkter. På vänster sida sitter uttag för laddare, och på höger sida sitter av/på-knappen och volymknappen. En iPhone och exempelvis en Samsungmobil har sina volymknappar på vänster sida av sin mobil och kan således navigeras av tummen för de som har mobilen i sin vänstra hand. Här är det alltså omvänt, så pek- och långfinger får sätta igång skärmen och justera volym.

På ovansidan är uttag för hörlurar, och på baksidan en kamera samt högtalare. På framsidan finns inga fysiska knappar men en kamera samt en dold diod som lyser vid olika notifieringar. Zenfone 4 har en välvd baksida och känns skön att hålla i. Den ligger bra i handen och känns inte lika kantig som exempelvis en iPhone 5 som annars har ganska liknande mått då även den har en 4”-skärm. En Zenfone 4 väger exempelvis 115 gram medan en iPhone 5 väger 112. Den ger ifrån sig vissa knarriga ljud då man klämmer på den, och att öppna upp baksidan för att stoppa in ett SIM-kort var riktigt svårt. Det kändes nästan som jag skulle ha sönder mobiltelefonen då jag tappade greppet flera gånger.

ZenUI

Asus Zenfone 4 har Asus egenutvecklade användargränssnitt ZenUI. Det är något som de själva kallar ett förbättrat Androidgränssnitt. Första anblicken ger ett stilrent utseende med ett snyggt modernt tema. Redan på låsskärmen syns en del av vad Asus kallar “What’s Next” vilket är en inbyggd app som i grund och botten är en kalender som tydligt visar vad som är inbokat, eller om det är någon som fyller år. De har även en app de kallar Do It Later som är en todo-lista för ZenUI. I övrigt känns det som ett Androidgränssnitt i övrigt. Det går lätt att navigera sig i. Statuslisten har två olika funktioner beroende på var du drar ner den. Dra på vänster sida av skärmen och du får fram snabbinställningar. Drar du på höger sida så kommer alla genvägar fram.

Zenfone 4 har även ett smart besparingsläge där man själv kan bestämma hur telefonen ska förbruka batteri.

För att redigera en sida med att lägga till program eller widgets, eller ändra bakgrund, så trycker man fingret mot skärmen och då kommer denna meny upp.

Skärm

Det största problemet med Asus Zenfone 4 är skärmen. Som det nämndes tidigare är det en LED-skärm på 4” med 800 x 400 punkter. Det stora problemet här är dock varken storlek eller punkter. Problemet är betraktningsvinkeln. För att få en bra bild krävs det att du håller mobilen lite lutad framför dig. Översidan alltså lite lätt tiltad från dig. Så som man generellt håller i en mobil. Tyvärr gäller det också i liggande position att översidan måste vara lutad, vilket gör att då mobilen är i liggande ställning måste du ha ena sidan längre ifrån dig än den andra. Håller du mobilen rak – så som man ju vill ha den i liggande läge, så blir färgerna med sämre kontrast och det är svårt att se. Jag har försökt återge det i bilden ovan genom att fota från sidan.

Upplösningen gör ju så klart att allt inte är knivskarpt. Men jag jämförde nu med en gammal Samsung Galaxy sII och då är färgerna och kontrasterna mycket bättre i Zenfone 4 – om man håller den rätt! Pixeldensiteten är aningen bättre på en Zenfone 4 jämfört med en SGSII.

Jämförelser

Det är inte så konstigt att denna mobil inte kommer i toppen av mobiltelefoner. Här har vi kört bland annat 3DMark och PassMark.

Med PassMark kommer dess CPU-test lite ovan en modell som jag tidigare nämnde – SGSII.

Med 3DMark så kommer hela mobilen sett strax ovan LG G2 Mini.

Kamera

Zenfone fyras kamera är på 5 megapixel. Den har olika funktioner som bland annat HDR, Natt, Miniatyr och Bilddjup. Även ett speciellt Selfie-läge – fast märkligt nog i detta läge så måste man ha den bakre kameran mot sig, så man ser inte hur man själv ser ut vid fototillfället. Här är några exempel med ganska krävande omgivningar. Klicka på bilden för att se full version.

 
Automatisk och HDR

 
Miniatyr och Bilddjup

Specifikationer

OS ZenUI – Android OS, v4.3 snart uppgraderbart till v4.4.3
Vikt 115 g
Storlek Höjd X Bredd x Djup 124,42 x 61,44 x 11,2 millimeter
Processortyp Intel Atom Processor Z2520 1.2 GHz dual core
Storlek 4 tum
Skärmupplösning 800 x 480 pixlar 233 ppi
Batteri Li-Po 1200/1600 mAh battery
Kamera 5 MP, 2592 х 1944 pixels
Pris 895 kr inkl kontantkort på tre.se

Omdöme

Den generella användarupplevelsen med en Asus Zenfone 4 är helt okej. För de pengarna får man ungefär exakt det man kan förvänta sig, och då med ett snyggt användargränssnitt. Den kan inte mäta sig med toppmobilerna, men jag tror inte denna mobilen är till för de främsta tekniknördarna eller de som vill skryta om dyrast och bäst. Här är en funktionell mobil till ett bra pris. Något att ge barnen i stället för att köpa dyra mobilmodeller. Även till den som vill ha något enkelt och inte för dyrt. Den ligger bra i handen och är lätt att använda. Ibland segar den, och betraktningsvinkeln på skärmen är sämre. Ett extra plus för denna mobil är de olika alternativen av hur man vill optimera batterilängden medan man använder telefonen och att batteriet räcker till bra. Kort och gott kan omdömet summeras till att det här är en bra budgettelefon och får då betyget Bra!

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version