HEM Nyheter Test: ASUS Transformer book trio TX201

Test: ASUS Transformer book trio TX201

ASUS har nu släppt sin tre-i-ett lösning som kopplar samman Android och Windows 8 i en enhet. Men hur smidigt är det?

När vi först såg ASUS Triobook så tänkte vi på redaktionen ”det där är genialiskt!”. Efter att flera gånger blivit besvikna av hybrider som blandar tablet med laptop så hoppades vi på att ASUS nu gjort rätt då de inte delar på hårdvaran mellan datorn och tableten. Skillnaden mellan tidigare hybrider vi testat så som HP Envy X2 så har ASUS inte all teknisk hårdvara i skärmdelen. I Transforme Book Trio så sitter det endast(!) tablet-hårdvara i skärmen/tableten och datorns hårdvara hittar vi under tangentbordet precis som vanligt.

Med detta sätt att placera hårdvaran så får vi en betydligt mer laptopanpassad hårdvara när man har den som just en laptop. Väljer man att plocka av skärmen från tangentbordet så har man då också en fullfjädrad tablet, om än aningen lite stor (11,9″). Förutom laptopläget och tabletläget så kan man också koppla in tangentbordet till en extern skärm (via mini-HDMI) om man hellre vill sitta vid sin 27″-skärm vid skrivbordet. Naturligtvis blir prestandan fortfarande laptopstandard, men fördelen är att datorn inte tar någon plats och får du bråttom så är det bara dra ur kablarna och fortsätta jobba när du är på språng.

asus.transformer.book.trio.5

Naturligtvis finns det flera bra fuktioner med hårdvaran som vi nämnde ovan. Men ASUS har också gjort ett bra val när det kommer till mjukvaran. En av de saker som kännts onödig på andra hybrider är Windows i både laptop och tablet-läge då man aldrig riktigt nyttjar tableten när man blir av med Mus och tangentbord, Windows är helt enkelt inte redo för tablets.

Så i stället för Windows 8/RT så har ASUS valt en väldigt avskalad version av Android (4.2.2). Som vanligt så har ASUS gjort väldigt lite med Android, förutom deras egna appar som man hittar på hemskärmen. Flera av dessa appar kompletterar Androids nativappar så som en egen galleriapp, ljudkontroll, störmspar etc. Detta är ett väldigt smart drag då man får en poäng och ett behov av att ta bort skärmen lite då och då. Att köra Windows 8 och Android på samma enhet fast med uppdelad hårdvara ger naturligtvis möjlighet att hoppa mellan systemen. Det är till och med löjligt lätt att göra detta, tryck på en knapp på tangentbordet och skärmen blinkar till och du är inne i det andra systemet. Det är ungefär lika enkelt och självklart som att göra alt+tab för att byta fönster i Windows.

Design

ASUS har under de senaste åren skapat sin look med skarpa linjer och trevliga materialval, så även denna gången. Datorn är klädd i aluminium och känns gedigen och trevlig att hålla i. Till skillnad från ASUS vanliga Zen-serie så är Triobook en aning klumpigare i tjocklek och vikt. Förklaringen till det är utan tvekan den dubbla hårdvaran vilket märks på den relativt tjocka skärmen. Den större profilen är dock inte värre än tidigare hybrider som har all hårdvara i skärmen, vilket är positivt.

Även i uppfält läge känns den påkostad, skärmen är såklart av glas då det även är en tablet. Som på de flesta hybrider vi testat så lyfter skärmen upp tangentbordet lite så man får en behaglig vinkel när man skriver. Detta beror till stor del på att infästningen får byggas på ett lite annorlunda sätt när skärmen måste ha någon form av avtagbart läge. Infässtningen är också byggd som de flesta andra, två ”krokar” som håller skärmen på plats. En detalj som ASUS däremot har tänkt på här är att infästningen i skärmen har självstängande luckor som döljer hålen och skyddar kopplingen från diverse smuts.

Ska vi se till själva tableten så är den utformad som en ASUS-dator är utformad, raka kanter och stilren aluminum. Från håll ser det riktigt snyggt ut, men i handen så blir det lite väl vasst och obalanserat på ena långsidan (den med infästningen för tangentbordet) då skärmen har en viss droppform. Detta märks dock inte av på samma sätt om man håller tableten vågrätt.

Då den är på hela 11,6″ så blir den relativt klumpig vilket gör att man drar sig för att ha med den på resande fot. Det är naturligtvis en snittad storlek då 13″ är för stort för en tablet och 10″ för litet för en laptop.

Användning

Den största skillnaden mellan ASUS Transformer Book Trio och en ”vanlig” laptop är det otroligt smidiga skiftet mellan Windows och Android. Dina behov är ett tryck bort, vill man nå sina appar i Android när man sitter i Word så är det bara trycka på switchknappen och göra det man vill medans Windows ligger i och väntar på att man hoppar tillbaka.
Då skärmen har sin egen hårdvara inklusive egna högtalare så stannar det aktuella ljudet kvar i skärmens högtalare när man går från Android till Windows. Detta kan både vara till för och nackdel, sitter man och lyssnar på Spotify i Androidläge för att man uppskattar appen bättre där så är det positivt då musiken inte slutar spela när man skiftar till Windows. Men har man ett spel igång i Android och sedan hoppar till Windows så kan man få ett något irriterande loopande ljud.

En sak som ställer till det med Windows/Androidknappen är dock att all hårdvara inte riktigt hänger med i skiftet. Ett flertal gånger så är det ett par knappar som slutat fungera när man hoppat mellan systemen, lösningen har varit att gå tillbaka till motsatt system och tillbaka igen för att få igång knapparna. Någon gång har vi varit tvunga att starta om datorn för att lösa problemet. Troligtvis har detta med mjukvara att göra vilket kan uppdateras framöver.
Vad gäller lagring så kommer man åt de olika lagringsplatserna från Windows, men när man är i Android så når man bara det interna lagringsminnet samt eventuellt microSD.

Den modell vi testat är utrustad med 4GB RAM och Intel core i5 vilket påminner om de flesta ultrabooks som har ett par tusenlappar lägre pris. Det som förvånade oss i början var den otroligt slöa prestandan. Detta förklarade sig dock i att datorn var inställd på batterisparläge som standard vilket känns konstigt då datorn var mer eller mindre obrukbar tills inställningarna ändrades för att ge mer kraft. Detta förvånade inte bara en gång utan flera gånger då datorn hoppar tillbaka till energisparläge automatiskt. Dock känns det fortfarande ganska trögt jämfört med andra laptops med liknande pretanda.

När det kommer till skärmstorleken som endast är på 11,6″ är det allt annat än optimalt att arbeta med mer än nödvändigt, det märks en stor skillnad på den lite mer populära storleken 13″. Men å andra sidan så är det inte behagligt att använda en 13″-skärm som tablet så 11,6″ sågs antagligen som en bra kompromiss av ASUS. Som standard så körs Windows i 1920×1080 vilket gör skrivbordet och användandet extremt smått så en av de första sakerna vi gjorde var att sänka upplösningen vilket drabbade den redan bristfälliga ytan något mer men gav samtidigt en mer behaglig arbetsmiljö för ögat.

Kamera

På tableten sitter så klart en kamera på 5MP, av någon konstig anledning så sitter de nere i vänstra hörnet på enhetens baksida (om man håller den vertikalt i handen med skärmen mot sig). Det känns som en konstig placering av kameran då den blir i nederkant.

Sensorn på 5MP är inget man ska räkna med, men den gör sitt jobb med att ta foton eller filma. Generellt sätt så satsas det inte så mycket på bra sensorer på tablets vilket kan bero på att det inte är samma användning som på exempelvis en mobiltelefon. Här nedan kan ni se ett par testbilder och kameraappens design, som förövrigt ser ut som en utdragen mobilapp.

Benchmark

Laptop

På de tester som vi gjort så klarar sig Transformer Book Trio bra jämfört med likvärdiga maskiner, men naturligtvis kan man inte jämföra med de lite mer påkostade maskinerna. Här ser vi även hur stor skillnad det gör att Trio saknar SSD.

Tablet

Även på tabletfronten så har ASUS svårt att nå de lite vassare enheterna, men den får helt klart godkänt.

Specifikationer (Laptop/Tablet)

Modell ASUS Transformer Book Trio TX201
Operativsystem Windows 8/ Android 4.2
Mått (B x D x H) 304.92 x 193.78 x 13.4 mm/ 304.92 x 193.78 x 9.7 mm
Vikt 1,7kg/ 0,7kg
Processor Intel Core i5/ Intel® Atom™ Processor Z2560 (1.6GHz)
Grafikkort HD Graphics 4400
Minne 4GB DDR3/ 2GB DDR2
Skärm 11,6″ 1080p IPS-panel
Lagring C:/ 80GB, D:/ 160GB /16GB + microSD
Anslutningar PC:
1 st. COMBO-ljudkontakt
2 st. USB 3.0-port
1 st. mikro-HDMI
1 st. mini Display Port
1st. AC-adapterkontaktTablet:
1 x micro USB
1 x micro SD card
1 x audio jack COMBO
1 x USB2.0 (dockad)
Nätverk Wifi a/c, Bluetooth 4.0/ Wifi b/g/n, Bluetooth 3.0
Pris 9990kr (enligt Pricerunner.se)

Omdöme

ASUS Transformer Book Trio är helt klart en av de mest intressanta hybriderna på marknaden då den är så pass flexibel. Att ASUS har valt att satsa på separat hårdvara för dator och tablets märks på flera sätt. Först och främst så blir det betydligt mer användarvänligt när det kommer till de olika användningsområden. Men det märks en stor skillnad på tjocklek/vikt, pris och den lilla/stora skärmen.

En del moment som fyller en viss irritation är att deleteknappen har fått åka ett steg åt vänster och högst upp till höger sitter en on/off-knapp som har samma form och färg som resten av tangentbordet. Det är inte en gång som vi stängt av datorn i stället för att radera ett stycke text. Musplattan har även ibland sitt egna lilla liv då den växlar mellan fönster väldigt lätt (för att göra det manuellt så drar man från vänstra kanten in mot mitten). Scrollen (dra två fingrar ner eller upp) har också en hel del problem då det fungerar cirka 40% av de gånger vi velat använda den.

Som vi sagt tidigare så är det extremt svårt att göra en perfekt hybrid till ett bra pris men Transformer Book Trio klarar sig igenom vårt test med en bra-stämpel. Helt klart en smidig lösning för dig som vill ha en mindre laptop och en större tablet med Android. Men smakar det så kostar det tyvärr en slant.

 

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version