AOC U32U1 imponerar inte bara med sin design men även med sin prestanda och att detta via en enkel USB-C kabel, vad kan egentligen gå fel?
Inför detta testet så var kravet att vi ville få in en skärm som klarade sig på endast USB-C för att ge bild, när det kom till upplösning, storlek och prestandan så var det inte lika viktigt utan vi ville se hur simpelt och lättanvänd kan en skärm vara med en laptop bland annat och en liten spoiler, det var lättare än jag trodde.
När jag packar upp AOC U32U1 för första gången ser jag direkt på lådan att AOC tillsammans med Studio F.A Porsche har designat denna skärmen och det märks rätt tydligt, främst på skärmen ”fot/stativ” som är stilren men gör sitt jobb. Även baksidan på skärmen har man försökt ”snygga till” och visst ser det bra ut, tills man känner och klämmer, då känner man hur billig och tunn plast AOC valt att jobba med fastän att försöka få den exklusiva looken. Dom har lyckats få till en robust och lyxig känsla i stativet, men baksidan är raka motsatsasen samt att panelen känns flexibel ytters på kanterna.
Tack vare stativet så går det fortfarande att luta skärmen 22 grader samt en svängning på 80 grader både åt höger och vänster, det går dessutom att svänga runt skärmen helt till porträttläge utan problem, ett stort plus då jag gillar kombinationen.
Något som jag dock inte riktigt förstår är varför man kämpar med att göra en såpass stilren och snygg skärm vilket den är, innan man kopplar in alla sladdar på baksidan. Det finns ingen som helst kabelhantering vilket gör att kablarna bara hänger där bak och ser ärligt talat hemskt ut. Värt att nämna då är att vi använde oss endast av en USB-C som anslutning till vår laptop men det behövs fortfarande ström till skärmen samt att vi har en kabel som syns lika mycket som en HDMI- eller Displayport-kabel.
AOC U32U1 imponerar helt klart med sin design och detta både baksidan och framsidan, på framsidan hittar vi tunn ram vilket har blivit ett allt mer måste i dagens skärmar, man vill nyttja så mycket skärmyta som möjligt.
Prestandan på AOC U32U1 ger lite blandade känslor, vi har en 32-tums IPS-panel med en upplösning på 3840 x 2160 pixlar (4K) där man får nöja sig med 60 Hz i uppdateringsfrekvens samt en ljusstyrka på 600 nits. Eftersom detta inte är en skärm med fokus på gaming så finns det några andra aspekter som AOC satsar på istället.
Tack vare att U32U1 har en IPS-panel så är den lite mer färgkänslig, enligt AOC så ska denna skärm täcka 100% av Adobe och sRGB-färgomfång. När det gäller HDR så är det 98% DCI-P3-färgutrymme som gäller. Skärmen är dessutom Display HDR600-certifierad vilket gör skärmen till en skärm i mellanklassen, men fortfarande en skärm som jag tror skulle passa dom flesta, både ”vanliga” användare och kreatörer.
Jag testade att använda U32U1 både i Lightroom för redigering av mer detaljerade bilder men även lättare redigering av video i Final Cut Pro utan problem där oftast färgerna kan ställa till det.
När det gäller att ansluta sin skärm till skärmen (i mitt fall USB-C) så var det smärtfritt, koppla in sladden i laptopens USB-C till laptopens USB-C och allt bara funkade. Vi fick 4K-upplösningen från start och ännu bättre är att laptopen dessutom laddas via USB-C medans man använder den. Alla prestanda finns där via USB-C, laptopen känner direkt av skärmen och gör den till huvudskärm, vilket jag ville i mitt fall och sen är det bara att koppla ut EN port och man har med sig allt på resande fot.
AOC U32U1 har flera funktioner såsom PiP bland annat och lättare att koppla samman två skärmar, något som finns där men som jag tror väldigt få personer i slutändan använder tyvärr, främst för att fokuset är oftast inte i dessa ”funktioner” utan i skärmens prestanda vilket borde vara tillverkarens fokus också.
Fastän att AOC och Studio F.A Porsche gjort några konstiga beslut gällande U32U1 så gillar jag skärmen. Så simpelt som att köra allt via USB-C samtidigt som laptopen laddas kunde jag inte vara utan, att allt bara fungerar är också ett plus. Men gällande materialvalen och speciellt priset är ett stort minus tyvärr, jag får inte känslan att skärmen är värd sin prislapp då prestandan inte är på topp och det är egentligen designen man tyvärr får betala för denna gången.