Vi har provat på Alienwares svar på Steam Machine som är en liten kompakt dator som må vara smidig men långt ifrån bra hårdvarumässigt som vi hade hoppats på.

Steam Machines är något som ska underlätta för oss att spela våra spel från våra steam-bibliotek som blir allt större då allt fler spel läggs till i tjänsten. Men redan från den dagen vi fick reda på detta med Steam Machine så undrade vi vem det anpassar sig för och vad är skillnaden på en Steam Machine och en vanlig speldator/PC?

När vi drog igång Alienware Alpha första gången så laddade den ett tag för att sen komma in i vad som är Alienware Alpha UI meny där man kan välja att öppna upp Steam genom att logga in på sitt steam konto enkelt eller om man vill installera ”appar” såsom Chrome, Skype, TS m.m. Just denna Alpha UI-menyn känns väldigt meningslös och något vi snabbt jobbade oss förbi och ville ta oss till Steam eller desktop.

alienware-alpha-3

Visst funkade det och man märkte snabbt att alla dessa menyer var anpassade för Xbox 360-kontrollen (som ingår i alla Steam Machines) där man vill få så många som möjligt att spela med denna handkontroll som enkelt kopplas in via USB och inge krångel där. Samma sak gäller när man får igång ett spel som har stöd för handkontrollen så fungerar det direkt och man behöver bara göra nån enstaka inställning om man vill det.

Men vi ställer oss hela tiden frågan VEM ska köpa dessa Steam Machines? Varför finns dom? Varför skulle jag lägga ut nästan 7000kr på en Alpha istället för en fullbordad speldator som kan få nästan dubbelt så bra prestanda?

Efter att försökt komma in i detta nya system så valde vi ändå att gå över till vanliga Windows och detta gjorde man väldigt enkelt genom att trycka på ”Stäng av-knappen” och sedan gå till Desktop och plötsligt så har man en helt vanlig PC med ett vanligt Windows där vi ganska snabbt la in Windows 10 som gjorde denna lilla maskin betydligt mycket bättre och snabbare.

Just när det kommer till storleken så måste vi ge Alienware en massa beröm för detta är verkligen en kompakt maskin, nästan mer än hälften så stor som ett PS4 men ändå erbjuder en hel del kraft under skalet som må vara i klass med en laptop men fortfarande möjligt att spela en massa spel från Steam på.

Specifikation:

OS Windows 10/ Steam OS
Processor Intel Core i3 4130T
2,9 GHz
RAM 4GB DDR3 1600 MHz
Grafik GeForce GTX 2GB GDDR5
Lagring 500 GB HDD
Anslutning 2x USB 2.0
2x USB 3.0
1x DisplayPort
1x HDMI 1.4a (ingång)
1xHDMI (utgång)Trådlöst 802.11 b/g/n/ac
Bluetooth 4.0
Hörlursuttag samt 3.5mm utgång
Pris Från cirka 6 690 kr

 

alienware-alpha-4 alienware-alpha-2

Spel som vi testade var många Indie-spel som inte är allt för krävande men var mest för att få en känsla för att försöka använda denna maskin som en konsol eller ha det så lätt som möjligt att komma åt sitt steam-bibliotek tillsammans med en handkontroll. Vi ville även få Alphan att svettas lite och det fick vi ganska så lätt med tanke på att hårdvaran inte är anpassat för tyngre spel egentligen men flera populära MOBA spel som LoL och DoTA2 fungerar utan problem samma sak med CS:GO och Starcraft 2 som är några andra stora e-sport spel.

Man kommer få tänka lite hur man ställer in grafiken och inte maxa allt kanske om man ha ett bra flyt men det går och med tanke på storleken och hårdvaran så tycker vi det är helt ok.

Alienware Alpha är en perfekt maskin att ha i vardagsrummet till exempel och dra igång nått spel från sin samling, men att helt ersätta en Alpha eller köpa en Alpha istället för en speldator får man nog tänka om då man får betydligt bättre hårdvara om man köper en speldator för samma pris men i ett större format än Alphan.

alienware-alpha-betyg

Omdöme

Det var nog längesen det var svårt att överväga fördelar med nackdelar samt se över vad för ändamål denna produkt har men en Bra-stämpel är det förtjänt men långt ifrån mycket mer än så.

Det finns mycket brister i detta och först är priset samt när man får frågan VEM den är anpassad för så är frågan svår att besvara. Sen att Alienware att envisas sig med att trycka in sina egna system i en maskin som ska dra full nytta av Steam gör det bara mer irriterande och i vägen.

Vi tror att hela konceptet med Steam Machine kan bli svår och kommer nog bli tufft att ta sig in på marknaden med tanke på vilka priser dessa maskiner har fått istället för att gå på en speldator med bättre prestanda och ibland för samma pris.

Kort och gott kan egentligen vilken PC som helst bli en Steam Machine med hjälp av OS som Valve släpper tillsammans med Steam så att skapa en egen maskin finns.

[column size=one_half position=first ]Fördelar

  • Kompakt
  • Tyst
  • Använda som en vanlig PC

[/column][column size=one_half position=last ]Nackdelar

  • Dyr
  • Snål hårdvara
  • Alienwares egna mjukvara

[/column]

Tidigare artikelNyhet: Inge mer obegränsad lagring på OneDrive
Nästa artikelNyhet: Blizzard vill väcka klassiker till liv igen

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn