HEM Nyheter Test: Acer Aspire S5

Test: Acer Aspire S5

Trenden för nyare bärbara datorer verkar var att sträva efter att bli lika tunna som surfplattor eller ännu tunnare.

Ett av de senaste tilläggen i kategorin ultrabooks som de också kallas är Acer Aspire S5 vilken är mellanklassdatorn i Aspire familjen där Aspire S7 är storebror. Vi på TeknikHype har testat datorn under två veckor och strävar efter att ge er läsare en så grundlig genomgång av datorn som möjligt. Den stora nyheten som Aspire S5 har är att man har byggt in en infällbar lucka under datorn som kan öppnas med en motor som ger en tillgång till fler portar samt fler lufthål till datorns inre.

Rakbladstunn, ultralätt och kraftfull är orden som används för att beskriva Acer Aspire S5 och man är inte långt ifrån sanningen i denna nya dator.

Specifikationer:

Modell Acer Aspire S5
Operativsystem Windows 8
Mått (B x D x H) 324 x 227 x 15 mm
Vikt 1,2 kg
Processor Intel Core i5 i5-3317U (Ivy Bridge) 1,7GHz
Grafikkort Intel HD Graphics 4000
Minne 4 GB
Skärm 13,3″
1366×768
Lagring 256 GB SSD-hårddisk
Anslutningar 1 x 3.5 mm ljud-in/ut
1 x HDMI
2 x USB 3.0
1 x Minneskortsläsare (SD, SDHC, SDXC, MMC)
Nätverk 802.11n
Bluetooth 4.0
Pris Från 7 000 kr (enligt Prisjakt)

Design och byggkvalitet

När man först öppnar lådan till Acers nya Aspire S5 så möts man av ett skyddande lager av mjukt papper och under det så ligger själva datorn. När man plockar bort datorn så är det ett gäng formade kartonger som innehåller laddare till datorn, dokumentation samt en bluetooth mus.

acer_apire_s5_01

Datorn har ett skal i borstat aluminium vilket ger ett väldigt solitt och välbyggt intryck på datorn utan att vikten verkar ha fått lida. Aluminiumet går igenom designen över hela datorn och den gör att chassit blir styvt utan att det sviktar i datorn om man prövar att bända lite.

Datorn väger 1,2 kg vilket gör att den inte på något sätt blir jobbig att ha med sig och tack vare att skärmen inte är på mer än 13 tum så blir datorn även väldigt smidig och den glider lätt ner i väskan och ligger sen där utan att man märker av den extra vikten. Men på grund av den låga vikten och den tunna profilen så kan locket på datorn vara lite bökigt att få upp.

Användarupplevelse

När man startar upp datorn för första gången så slås man av hur fort den startar upp och man möts av Windows 8:s låsskärm. Acer skickar med ett antal olika program för att enklare navigera runt i Windows 8, bl.a en avstägningsknapp med ungefär samma funktion som den vanliga avstängningsknappen fast hela tiden tillgänglig i desktop läget.

Skärmen är på 13,3 tum och har en bra betraktningsvinkel men det skulle inte skada om man fick en något högre upplösning än 1366×768 något som märks extra mycket när man läser eller skriver olika texter på datorn.

Tangentbordet är skönt att skriva på men tangenterna kunde ge mer respons när man trycker ned dom. Som det är nu så är de lite mjuka vilket kan göra att man inte riktigt känner av att man faktiskt har tryckt ned tangenten. Vidare så är touchpaden stor och smidig när man ska använda musen för att navigera men det är väldigt lätt att komma åt den när man skriver på tangentbordet vilket är ganska irriterande och gör det svårare att skriva längre texter på datorn.

Bluetooth musen som följer med datorn är trevlig att använda och den ansluter snabbt och enkelt till datorn men det går inte att inaktivera touchpaden även fast musen är ansluten så man kommer fortfarande åt touchplattan till och från när man skriver.

Datorn har ett gäng olika portar som USB och HDMI men vid första anblicken så är det lätt att tro att datorn saknar ala dessa portar. Detta är på grund av att man har gömt flera av portarna i en finurlig lucka som kan fällas ned vid behov antingen för att få fler anslutningsmöjligheter eller för att datorn behöver få mer luft. Problemet med luckan är dock att Acer valt att satsa på en motoriserad lucka så att om motorn skulle gå sönder så finns det inte mycket man kan göra för att få upp luckan.

Batteritiden har varit god under vår tid med enheten och den har utan större problem klarat av slösurf och skrivande i uppemot 4-5 timmar innan datorn vill att man ska plugga i kontakten till vägguttaget.

Omdöme

Acer Aspire S5 är en ultrabook som lämnar lite att önska när det kommer till portabilitet och batteritid. Prestandamässigt så ger Intel Core i5:an med medföljande grafikkortet Intel HD4000 bra flyt i de flesta program och multitasking fungerar bra både tack vare mängden ram som finns i datorn plus smarta lösningar i Windows 8. Datorn har även bra anslutningsmöjligheter tack vare en smart lösning med en nedfällbar lucka som även ger datorn mer luft vid behov.

Men betyget dras ned på grund av att tangenterna känns lite “mjuka” vilket gör att det är svårt att riktigt känna om man verkligen har tryckt ned tengenten eller inte samt att touchpaden gärna hamnar i vägen när man skriver så att muspekaren hoppas omkring i texten vilket inte är kul att leta rätt på i en längre text. Betyget sänks även för att locket på datorn är svårt att få upp då det sitter väldigt tätt ihop med underdelen och man är tvungen att använda ett tvåhandsgrepp för att få upp locket ordentligt.

Trots de brister som vi ändå upplevt med datorn så får den betyget bra tack vare att den har en lång batteritid som skulle klara av en lång resa och den har prestanda som klarar av mer än bara slösurf och skrivande.

 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version