Facebook vet mer om dig än vad du tror

Forskare vid cambridgeuniversitet publicerade igår en studie som undersökt hur dessa ”Gilla-klick” på facebook kan användas för att bygga upp en profil kring facebooks användare.

Studien visar att dina gilla-klick på facebook kan användas för att fastställa ras, ålder, IQ, sexuell läggning, personlighet, drogmissbruk och politiska åsikter.

Jag är stor beundrare och aktiv användare av nya tekniker, inklusive Facebook. Jag uppskattar automatiserade boktips eller när Facebook väljer ut de nyheter som kan vara intressanta för mig säger Michal Kosinski, en av forskarna bakom studien.

Forskarna använde en speciell algoritm som analyserade 58 000 Facebook-användare i USA som deltog frivilligt. I studien kunde forskarna korrekt fastställa användarnas sexuella läggning i 88 procent av fallen och särskilja svarta och vita användare i 95 procent av fallen. Den politiska åsikten bland användarna kunde fastställas i 85 procent av fallen.

Forskarna påstod att all den här informationen kan användas på ett sätt som utgör ett hot mot den personliga integriteten och friheten. Exempelvis skulle myndigheterna  kunna använda liknande metoder för att få fram information om användarna.

Detta kan avskräcka människor från att använda dagens digitala teknik och minska förtroendet för olika instittioner, något som i slutändan hämmar den tekniska och ekonomiska utvecklingen, säger Michal Kosinski.

Förra månaden släpptes en annan studie som visar att Facebook- användarna ofta skapar problem i sina relationer på grund av att de lägger ut för mycket privat information på tjänsten.

Källa: IDG.se

Tidigare artikelNyhet: Chrome reklam från Google
Nästa artikelSpel: Donkey Kong hack efter 32 år

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn