Årets mest omtalade spel har äntligen släppts, men håller det måttet? Har Ubisoft lärt sig av sina misstag? Vi testar och berättar allt för er.
När vi första gången fick höra och se Watch Dogs på E3 2012 så blev många överraskade och förhoppningarna växte enormt, men frågan var också hur mycket man skulle ”låna” från Grand Theft Auto och efter förseningar och andra problem så kom äntligen spelet med helt klart värt förseningarna. Det har även varit snack om att budgeten för spelet blev lite mer än tänkt och nära en miljard kronor.
Redan innan spelet släpptes var det grafiken i spelet som var enormt omtalat då Ubisoft inte varit snåla med att släppa gameplay-videos och grafiken kunde variera rätt så rejält. Tillslut fick vi en jämförelse mellan dom olika inställningarna på PC samt olika jämförelser mellan Xbox One och PS4 där resultatet egentligen blev att det inte blir några större skillnader utan Low-inställningar på PC fungerar minst lika bra som Ultra och det är enligt oss väldigt små skillnader. Vi hade även hoppats på att kanske få ta del av spelet i 60FPS på konsol men även där fick vi nöja oss med 30FPS i 720p.
Men allt detta snacka om grafiken kan aldrig ta ifrån hur spelet är i sin helhet och en handling som får oss att spela igenom hela spelet, Ubisoft överraskar denna gången.
Watch Dogs handlar om Aiden Pearce i huvudrollen som är en hacker och jagad av många i Chicago. Redan från början får man prova på att hacka och väldigt snabbt hamnar man i trubbel och det blir intensivt där man blir jagad av flertal personer och inte allra minst polisen. Efter att man varit med om sitt första äventyr händer det dom flesta allra helst inte vill ska hända, familjen blir inblandade och detta medför till enorm tragedi för Aiden som tar beslutet att sluta med det ”kriminella” som inte alltid är så lätt.
Någon är ännu en gång efter Aidens familj som huvudsak består av hans syster och systerson. Aiden är fast besluten om att ta reda på vem det är och här börjar äventyret som oftast går allt djupare än man kunde föreställa sig.
CTOS är svaret till allt…
Olika delar av Chicago kan man inte alltid hacka förrän man lyckas ta över CTOS-antennerna för just det området, CTOS är centraldatorn som styr varenda kamera, trafiksignal, bankomater och mycket mer i staden. Om man vill så kan man använda tekniken till sin fördel och ett väldigt bra exempel är när man är med om en biljakt att man kan ändra trafiksignalerna som ställer till med ett trafikkaos, detta är bara ett av många goda exempel som tekniken kan vara till god hjälp.
Många jämför Grand Theft Auto med Watch Dogs och enligt mig är det inget dåligt utan tvärtom och visst påminner biljakterna en hel del om GTA, men tyvärr är AI:n i Watch Dogs betydligt sämre och ibland kan de verkligen vara tråkigt nog för dumma.
Precis som hos alla spel i storlek med Watch Dogs så finns det en hel del sidouppdrag man kan ta för sig. Några exempel är att ta fast brottslingar, vara med om biltävlingar eller varför inte se till så dom kriminella gängen förlorar mark genom att ta över deras ”högkvarter”.
När jag första gången fick höra om Watch Dogs så trodde jag att Ubisoft skulle göra det krångligt för oss att hacka genom olika knapp-tryck men istället gjorde man det väldigt enkelt genom ett enkelt knapptryck. När man ska försöka ta sig in på en större centraldator så gäller det lite mer ett knapptryck och det blir mer som ett pussel som ibland även går på tid, roligt men ibland väldigt irriterande.
Multiplayer delen i Watch Dogs är lite annorlunda där man lite då och då kan få chansen att spela mot andra spelare online. Det tar som i dom flesta andra spelen ett par gånger att lära sig hur dom olika typ av spelen fungerar men när man väl kommit in i det börjar det roliga.
Grafiken håller kvalitén
Då Watch Dogs finns både till PC och nästintill alla konsoler på marknaden idag har det varit ett tufft jobb för Ubisoft att anpassa grafiken efter maskinerna. PC är fortfarande helt klart överlägset men efter att ha jämfört med Ultra som är det högsta med Low det lägsta på PC är det inga enorma skillnader man ska vänta sig utan mindre detaljer. Det märks att Ubisoft lagt ner en del krut när det kommer till ljussättning och detalj kring väder i spelet. Men när man får tag på en snabbare bil och får upp hastigheten så känns det inte som att grafiken hänger med tyvärr och ibland kan det blir lite hackigt (FPS-drop). Men i sin helhet så är Watch Dogs helt klart bra grafikmässigt och med tanke på hur stor kartan är så finns det buggar, men inget som är omöjligt att ta bort i enklare uppdateringar.
Kan manuset passa till en film?
Ljudet och manuset till spelet är utan tvekan i toppklass. Ljudet innehåller många detaljer där man kan höra allt från glassplitter till hylsor som faller till marken eller varför inte fåglarna vid hamnen som blir lite nervösa efter all skottlossning. Röstskådespeleriet i spelet är ovanligt bra för att vara Ubisoft då dom tidigare varit duktiga på att ge opassande röster till sina karaktärer, men dom verkar börja lära sig av sina misstag och förbättrar detta och vi får hoppas att Watch Dogs bara är en början vid denna förbättring. Precis som i GTA kan man avnjuta musik i bilarna och där får man höra flera populära låtar som kan hetta upp biljakterna.
En väldigt imponerande och rolig detalj i spelet är att varje person i spelet har sin egna ”personlighet” som man självklart enkelt kolla upp med hjälp av sin smartphone och t.om vara så elak så att man kan tömma deras bankkonto med ett enkelt knapptryck. Ibland kan man hamna i ett sidouppdrag bara genom att ”råka” se vad en person skriver för sms eller liknande.
I Watch Dogs sammanfattningsvis så är det många mindre detaljer som lyfter upp spelet, visst finns buggarna där men efter att spelat liknande spel som GTA V och andra i sin storlek så får man nästan respektera dessa fel då man vet att det är sådant som utvecklarna jobbar på att förbättra och ständigt skickar ut patchar.
Storyn i spelet är största delen till varför vi fortsatte spela och att hålla sig borta från alla sidouppdragen är inte alltid lätt men inte helt omöjligt. Under nästan hela spelets gång lär man sig något nytt och man får lära sig nya ”hack”-metoder som kan vara till sin fördel. I handlingen vill vi inte avslöja för mycket men vi kan säga att man inte kommer bli besviken och man får vara med om en del överraskningar under resans gång.
Wii U-Versionen
Vi har nu näven testat Wii U-versionen av Watch Dogs och tänkte gå igenom dess fördelar/nackdelar jämfört med PC-versionen som vi testat ovan (som även i många drag påminner om PS4/Xbone-versionen).
Kontroll
Det man först kommer att tänka på är Gamepaden, vad har Ubisoft gjort för speciellt med Wii U:s kontroll?
Jo, under spelets gång så har man en karta på skärmen som är zoombar genom ett reglage på höger sida. Tyvärr fungerar inte ”pinch-to-zoom” då kontrollens skärmteknik inte har stöd för det. Via kartan kan man bland annat se sidouppdrag och huvuduppdrag. För att lättare navigera till en viss punkt på kartan så kan man hålla inne på exempelvis följande huvuduppdrag för att lägga upp en reseguide dit direkt i spelet.
Att ha tillgång till en interaktiv karta är något som.passar spel som Watch Dogs väldigt bra. Om GTA 5 hade släppts till Wii U hade vi hoppats att Rockstar North hade gjort en liknande lösning för att ge en bättre spelupplevelse.
Grafik
Den grafiska delen orkar tyvärr inte riktigt med de nya konsolerna, eller PC:n. Istället använder Ubisoft samma version som de släppt till Xbox 360 och PS3, något som märks direkt.
Spelet visas i 720p och 30fps. Förutom den redan ”låga” bilduppdateringen så lider spelet både av framedrops och en orimligt kort drawdistans. Detta gör att spelet för det mesta känns hackigt plus att natur, och i vissa fall, fordon dyker upp lite väl plötsligt framför än, speciellt om man kör bil då det går lite fortare.
Det finns dock vissa texturer som känns okej rent grafiskt men det bygger inte upp spelet till ens förhoppningar.
Watch Dogs kan troligtvis vara ett av de sista storspelen som Ubisoft släpper till Wii U, i alla fall om man ska utgå från dagens läge. Tyvärr gör de inte detta på topp, trots att Wii U-ägare fått vänta på detta spel så pass länge jämfört med andra. Det som lyfter upp Wii U-versionen är helt klart gamepaden, men frågan är om det hjälper? Är man sugen på Watch Dogs och har alternativ så rekommenderar vi att man köper det till PC, PS4 eller Xbone då detta är anpassat för mer hårdvara. Istället kan man köpa spel som är gjorda för konsolen som både ser betydligt bättre ut och är mer underhållande, så som Bayonetta 2.
Omdöme:
Watch Dogs förtjänar utan tvekan en bättre-stämpel. Spelet håller kvalitén och att det släppts eller kommer släppas till alla större konsoler på marknaden idag är helt klart positivt. Att man tagit med just hacker-delen i spelet gör det exklusivt och annorlunda. Spelet som egentligen hamnar om ren hämnd mot en gammal vän men som hela tiden leder till massa annat gör att man fastnar. Men buggarna finns där, ibland väldigt irriterande, vi får ta del av en AI som i dagens spel är förvånansvärt dålig.
Watch Dogs är helt klart ett spel som man ska prova på och man ska inte oroa sig för att speltimmarna kommer bli få, när man blir klar med storyn finns alltid flera timmars sidouppdrag eller enkelt köra online mot andra hackers.
[…] en hård kamp mellan två stora titlar och vinnaren är en värdig vinnare enligt oss. Multiformat 1.Watch Dogs (PS4) 2.Mario Kart 8 (WiiU) 3.Watch Dogs (PS3) 4.Watch Dogs (PC) 5.Watch Dogs (360) 6.Watch Dogs […]
[…] 3.Watch Dogs (PS4) 4.Watch Dogs (PS3) 5.Minecraft (PS3) 6.Watch Dogs (360) 7.Watch Dogs (PC) 8.Minecraft (360) 9.FIFA 14 (PS4) 10.Murdered: Soul Suspect (PS4) 11.FIFA 14 (PS3) 12.FIFA World Cup Brazil (PS3) 13.FIFA 14 (360) 14.Diablo III: Reaper of Souls (PC) 15.Grand Theft Auto V (PS3) 16.FIFA World Cup Brazil (360) 17.Battlefield 4 (PC) 18.Watch Dogs (XBO) 19.Grand Theft Auto V (360) 20.Wolfenstein: The New Order (PS4) […]