Allt fler ger sig på att skapa youtube-videos, streama på twitch eller bara helt enkelt behöver en mikrofon som håller en hög standard. Razer ger sig in i denna matchen nu med Seiren (sigh-ren) men frågan är som priset och designen håller i längden.

På Dreamhack Winter 2014 ville gänget från Razer ha en liten pratstund med oss där vi egentligen inte hade någon som helst aning om vad dom skulle visa oss eller vad vi hade att se fram emot. Efter att ha pratat en bra stund om lite andra nyheter så var det dags för ”the big thing” och självklart ville man göra de lite mer exklusivt och gömde denna nyhet i en låda där vi först skulle försöka gissa oss fram till vad det var och nej, vi var inte ens i närheten.

När jag såg Razer Seiren första gången blev jag självklart glad, jag tycker ljud från röster och ljuder överlag är väldigt viktigt och speciellt om man vill försöker sig på youtube- eller twitch-världen där ens röst kan vara väldigt avgörande. Designen på Seiren är som en mikrofon men ändå inte, med en lysande Razer-logga på framsidan skapar den en hel del uppmärksamhet, något som Razer är kända för sedan tidigare.

Men designen är enligt många en stor del av mikrofonen men det är funktionerna och det som jag sa flera gånger till Razer, att den ska vara enkelt att använda samt konfigurera. Då denna mikrofon är USB-driven är det egentligen bara att koppla in den, välja rätt mic i kontrollpanelen och köra på. Seiren har en liten OLED display på framsidan där man bland annat kan justera volym för själv mikrofonen vid inspelning men även volym om man kopplar in hörlurar direkt till mikrofonen för att höra sig själv och allt som mikrofonen lyckas fånga upp.

razer-seiren-3

Seiren är designad så att den har ljudupptagning runt om hela så att man kan enkelt ställa in med en ”ratt” på framsidan om hur man vill att mikrofonen ska ta upp ljudet. Exempel är om man har ett möte eller sitter i runt ett bord och har mikrofonen i mitten, då vill man att den ska ta upp ljudet från alla håll, men sitter man t.ex och streamar istället vill man att det ska koncentrera sig på allt ljud från ”baksidan” av mikrofonen, alltså åt de hållet som den är riktad för spelaren.

Nedan kan ni se dom olika inställningarna som finns för Seiren.

razer-seiren-signs

Ljudet som självklart är det viktigaste hos en mikrofon är utan tvekan av toppklass, vi bad några av kollegor som är lite mer insatta i mikrofoner att jämföra Seiren med andra mikrofoner i samma prisklass (2000-2500kr) och dom var väldigt positivt överraskade, det finns självklart bättre mikrofoner att få tag på men ingen av dom är USB utan då måste man ha betydligt mer utrustning vilket gör att priset ökar om man är ute efter bara en mikrofon. Många har länge varit skeptiska till USB-drivna mikrofoner då det har lett till störningar och brus, men Razer har lyckats filtrera bort detta bra samt det finns många bra lösningar och program som hjälper en med just dessa problem.

Specifikation:

  • Strömkrav/strömförbrukning: 5 V / 500 mA (USB)
  • Samplingsfrekvens: 192 kHz
  • Bitrate: 24 bit
  • Kapslar: 3×14 mm kondensatorkapslar
  • Inspelningsmönster: stereo, kardioid, rundtagande, åttakopplat
  • Frekvensomfång: 20 Hz – 20 kHz
  • Känslighet: 4.5 mV / Pa (1 kHz)
  • Högsta ljudtrycksnivå: 120 dB (THD: 0.5 % 1 kHz)

Under den tiden som vi provade på Seiren så fanns det inte många inställningar förutom att ställa in Hz samt bits i själva mjukvaran som heter Razer Synapse som är programmet som ska göra de möjligt att ställa in och styra alla ens razer-prylar då även inkluderat Seiren nu. Razer har själva sagt att man kommer kunna göra betydligt mer inom kort såsom effekter på sin röst och förbättra ljudet ytterligare.

Det finns redan nu en del tillbehör att köpa till såsom pop-filter samt en shock-mount för att enkelt kunna montera mikrofonen på stativ eller liknande. Det finns ett paket ”vanligt” kit där det endast ingår mikrofon för 1 900kr men Razer ger även möjligheten till att köpa ett ”Professional kit” där förutom mikrofon även ingår tillbehören och då hamnar priset på ca 2 400kr.

razer-seiren-stampel

Omdöme:

Är man ute efter en mikrofon som är USB driven och fångar upp ljud utan att behöva modifiera med det allt för mycket är Razer Seiren utan tvekan ett just sådant köp. Just loggan som lyser och designen i sig är välkomnande men storleken i sig är stor, det skulle inte skada att få den lite mindre i volym för att lättare kunna flytta runt den på antingen stativ eller bordstativ.

En bättre-stämpel var det inge tvekan om och än finns det många små detaljer att justera samt att detta är framförallt Razers första mikrofon och en väldigt bra utgångspunkt.

 

Tidigare artikelRecension: Watch Dogs(PC/ Wii U)
Nästa artikelNyhet: Googles Project Ara uppdateras

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn