Ubisoft är tillbaka med Rainbow Six och denna gången handlar det allt om taktiker och lagspel, men hur länge kan det underhålla oss då?

Det var ett tag sen vi fick se ett nytt Rainbow Six och det har lagts ner flertalet projekt inom serien som såg bra ut men tydligen inte höll måttet i längden.

Men tillslut så fick vi ta del av Siege som är ett Rainbow Six och fokus denna gången är att samarbete från båda hållen, både onda och goda.

Men innan man kan påbörja multiplayer så gäller det att nå till level 5 och detta gör man genom att spela själv med botar i spellägen som antingen ”situations” eller ”Terrorist hunt” där man går igenom nio olika kartor med olika karaktärer som alla har sina fördelar under spelets gång och som man upp till level 5 måste lära att utnyttja.

rainbowsix-siege-2

Variationen på spellägen är många och fördelen är att man kan välja att spela dom flesta med eller utan medspelare online där svårighetsgraden kan skilja sig och det gäller att vara allt mer taktisk ju svårare det blir, det är sällan ett ”pang på” fungerar vid högre svårighetsgrad samt att det är något som Ubisoft inte accepterar.

Det finns även möjligheten till ”custom maps” där man kan variera hur många som ska anfalla och hur många som ska försvara sig, allts från 2v2 till 1v5.

Det finns 11 olika kartor att välja mellan där man spelar på är oftast en byggnad som man ska ta över men även där finns det variation och det är väl detaljerat med lås och andra hinder som går att skjuta sönder och ibland kräver detta. Ubisoft har redan innan lanseringen bekräftat att flera kartor är på gång kostnadsfritt.

rainbowsix-siege-3

För att sammanfatta spellägen så handlar det antingen om att rädda gisslan eller planta bomben, två mål som påminner väldigt mycket om counter-strike fast på anabola när det gäller grafik och kartor.

När man börjar sin match börjar man oftast som en ”robot” eller nått litet fordon med kamera för att försöka hitta så många av fienderna som möjligt och därefter ha en plan hur man ska attackera för att rädda gisslan eller desarmera/planta bomben.

Grafiken är det inget att klaga på, största pluset är 60 bilder per sekund som gör att spelet verkligen flyter på även när det händer mycket under ett anfall eller försvar. Utvecklarna har lyckats få till många detaljer som man faktiskt ibland kan dra till nytta för att öppna dörrar eller spränga ett hål i väggen eller i taket, i stort sett var som helst.

rainbowsix-siege-1

Ljud som är en väldigt viktig del i spel som Rainbow Six: Siege för att höra spelarna, vapen eller ett lås som skjuts upp kan vara ett avgörande moment i spelet. Utvecklarna kanske inte har lagt allt för mycket fokus på vapnen eller rösterna men ändå är dessa väldigt bra gjort och gör inte att man lessnar på spelet.

Det finns inte mycket brister i spelet i sig eller själva mekaniken i spelet, men med tanke på att det är ett lagspel nästan hela vägen när det kommer till multiplayer delen och man inte har ett lag innan så är det inte alltid lätt att skapa ett lag som vill vara allt för taktiska men det kommer då och då men tyvärr allt för sällan.

Ibland går det att bara gå pang på och hoppas på det bästa utan någon som helst taktik, men då känns det som att allting faller med tanke på hur spelet är uppbyggt.

Vi har i alla fall äntligen fått ett förstaperson spel där taktik är allt och vi får hoppas allt flera utvecklare kommer vilja hoppa på detta tåget, senaste vi fick se ett liknande upplägg var med Payday spelen.

rainbowsix-siege-betyg

Omdöme

Rainbow Six: Siege har varit ett spel som många längtat efter och kanske inte blev som många hade trott eller hoppats på från första början. Ubisoft vågade denna gången erbjuda ett lite mer annorlunda spel med taktik i fokus samt att vi inte blir tvingade till multiplayer men är en stor del av spelet.

Bra-stämpel blir det och med en stabil grafik samt underhållande spellägen så håller detta inte allt för länge och man tröttnar ganska snabbt. Vi sa flera gånger under tiden vi spelade att detta känns lite som Counter-strike fast på anabola då även där handlar det om att rädda gisslan eller planta/desarmera bomben.

Är man ett gäng på fem spelare så är detta utmärkt och med rätt taktiker kan man ha bra många timmars underhållning.

[column size=one_half position=first ]Fördelar

  • Samarbetet
  • Kartorna
  • Vapnen

[/column][column size=one_half position=last ]Nackdelar

  • Spellägena
  • Counters-trike på anabola?
  • För lite innehåll

[/column]

Tidigare artikelTekniCast #105
Nästa artikelArtikel: Ubisoft inte helt glada över EA:s beslut

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn