HEM Mobil Android Test: Polar Loop (träningsarmband)

Test: Polar Loop (träningsarmband)

Vi har nu testat ännu ett träningsarmband, denna gången är det Polar Loop som ska bedömas.

Vi har redan testat ett par träningsarmband, men detta blir först ut med någon form av display. Polar Loop är utrustad med LED-dioder under den mattsvarta ytan, tack vare dessa dioder kan man få fram klocka, stegräknare, kalorimätare och aktivitetstips. Man bläddrar enkelt genom att trycka på en utmarkerad yta under “skärmen”. Men vi börjar från steg ett, för redan där fanns ett par frågetecken med detta armband.

Polar-loop-2

Första tankarna

För att kunna använda armbandet måste det först klippas sönder

De första tankarna hos Polar Loop var övervägande positiva, den kändes bättre än vad det såg ut som på bild. Kvalitétskänslan är okej för 750 kronor, men resten känns inte helt genomtänkt. När man öppnat paketet så möts man av en illustration som ber än ladda ner och installera ett datorprogram som synkar armbandet med datorn, via kabel. Därefter får man data om ens aktiviteter via Polar’s webtjänst där man skapar ett konto för att synka informationen mellan datorn och appen. Vill man hellre använda telefonen (som är betydligt smidigare) så krävs appen Loop Flow som vi går in djupare på längre ner.

Förutom den kabelbaserade synkningen till datorn så krävdes det en del modifikation av armbandet innan man kunde börja använda det, såvida man inte har väldigt stora armar. Med i paketet följer ett pappersband med mått på. Detta vrider man runt handleden för att veta vart man ska klippa sönder armbandet. För att Loop ska passa på handleden krävs det alltså att man monterar av spännet och klipper av bandet enligt måtten från pappersrämsan. Därefter monterar man på spännet igen och kan nu använda det, om det nya måttet stämmer. Vårt råd är att ha marginal åt det större hållet i första hand, kapar man armbandet för mycket har man slängt 750 kronor i sjön. Detta gör också det svårare att sälja Loop i andrahand om man skulle vilja, alternativt får en grövre handled.

Användning

Få tips på aktiviteter direkt på armbandet

När man aktiverat armbandet, gjort diverse uppdateringar och ställt in de inställningar man ska göra så sätter man Loop på den armen man valt att ha armbandet på i datorn (detta går även att justera i appen). Därefter är det bara att börja röra på sig. Armbandet känner av rörelser och inaktivitet med hjälp av olika sensorer, exakt antal steg blir det inte men det håller sig i närheten tack vare att armbandet läser av hur armen pendlar och andra tecken på att man går. Håller man exempelvis handen på en barnvagn mycket när man går så blir det inte samma effekt.

Armbandet är enkelt att använda, under den enkla LED-displayen som finns sitter en “zon” som man kan trycka på. Denna “zon” aktiverar displayen och gör det möjligt att navigera mellan de fyra alternativ som finns: klocka, aktivitetstips, kaloriförbrukning och stegräknare, (är man i direkt solljus kan det vara svårt att tyda vad displayen visar). När man valt alternativ får man se detta i cirka två sekunder innan skärmen släcks, tidsbegränsningen är där för att spara på batteriet. Aktivitetstips visar hur stor del av ens mål man klarat av samt tips på hur man ska komma upp i dessa mål, exempelvis jogga i en timma. Klocka, kaloriförbrukning och stegräknare visar precis det som det låter, varken mer eller mindre. För att se mer detaljerad information så kan man använda appen Polar Flow.

Polar Flow

Appen finns bara till ett begränsat antal telefoner på Google Play

Även här möttes vi av en besvikelse i första stund, när det kommer till träningsarmband så krävs det Bluetooth 4.0 för att armbandet kommunicerar med telefonen via BLE (Bluetooth Low Energy), detta för att inte tömma batteriet på varken armband eller telefon första dagen. Då det, på Android, inte finns stöd för denna teknik på alla enheter så verkar det som Polar har valt att helgradera sig och satt ett appstöd på de enheter som levereras med Android 4.3 (första Androidversionen som har stöd för den nya tekniken). Då telefonen vi testat armbandet med inte levererades med Android 4.3 så var telefonen inkompatibel med appen, trots att telefonen är uppdaterad till Android 4.4.2. Lösningen på problemet blev att ladda ner appen vid sidan av Google Play, vilket fungerade bra.

När appen väl är installerad så loggar man in med sitt konto man aktiverade på Polar’s hemsida. Informationen synkas därefter mellan appen och webben, När man ska synka sitt armband med telefonen så trycker man under skärmen så den aktiveras samtidigt som man har igång appen på telefonen.
Informationen i appen visar lite mindre än vad man hittar i webben. Det man kan se är information om hur mycket man legat, suttit, stått, gått och sprungit. Man ser även på en klocka hur ens aktivitet är fördelad över dagen. För att lyckas med sina mål man har så ser man hur många procent man klarat av sitt dagliga mål samt tips på hur man kan nå detta mål. Är man nyfiken på hur många steg man gått eller hur många timmar man sov så finns det med. Man kan också kolla per vecka och månad för att få en större överblick av sitt aktiva liv. För att få se mer information så kan man gå in på polar’s webtjänst.

Något vi saknar i appen är notiser till och från armbandet. Med Loop får man inte notiser genom vibration när det kommer sms, samtal eller notiser från sociala medier. Man får heller inte notis när Loop tycker man varit inaktiv förlänge. Detta märks inte av på telefonen heller fören man gått in i appen manuellt och ser varningen.

Notering: Har du en telefon som du vet med dig har Android 4.3 men inte har stöd för appen via Google Play så finns appen att ladda ner här. Ladda ner filen via telefonen eller kopiera över APK:n till telefonen. För att installera appen måste du aktiverat “okända källor” i inställningar, har du inte redan gjort det så gå in på inställningar – säkerhet – och bocka i “okända källor”. Installera appen och ändra sedan tillbaka inställningen sålänge du inte känner dig helt säker på vad du gör med mobilen.

Webtjänst

Webben erbjuder en mer utförlig överblick och kopplar dig till andra Loop-användare

Webtjänsten erbjuder mer än appen, av någon anledning. Här kan man hitta andra användare och se hur aktiva de är, man kan integrera med sina vänner som använder Loop.
Den största funktionen är “dagboken”, här samlas all data i en kalender där man kan lägga till anteckningar från dagen, vilket humör man varit på och få en djupare inblick av ens sömn.
Förutom dessa exklusiva funktioner så finns såklart allt från appen på sin plats via webben.

Design

Enkel och ren, men svårt att tyda skärmen i solljus

Rent designmässigt så klarar sig Polar Loop relativt bra, Det mattsvarta bandet blandas med kromade plastlister och ett lätt aluminiumspänne på baksidan. Displayen är obefintlig fram till att man aktiverar den vilket gör arbandet diskret. Tyvärr känns LED-dioderna på displayen lite “klumpiga” och inte speciellt stilrena. Det viktigaste är dock att den är diskret överlag, vilket den är.

Omdöme

Polar Loop är ett träningsarmband för 750 kronor, den ger inga notiser, appen tycks ha ett bristfälligt stöd för telefoner, det krävs att man praktiskt taget tar sönder armbandet för att få det att passa, det är specialsladd som krävs för att synka datan med datorn samt ladda den. Det är många punkter vi inte är helt nöjda med, men för att lyfta fram det positiva så är Loop snygg och diskret, enkel att använda och visar information, så som klocka och tips på att nå mål direkt på armbandet.

Polar Loop får ingen stämpel av oss, det är flera punkter Polar löst på ett relativt märkligt sätt.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version