Efter en hel del rykten så har Google nu lanserat Nexus 6 och Nexus 9 som tillverkas av Motorola, respektive HTC. Är det vad vi väntat oss?

Under de senaste dagarna har det kommit en hel del rykten om nästa generations Nexus, ju närmre dagens datum vi kommit, ju mer detaljerade har ryktena blivit. Precis som förra året så släppte Google ut de nya enheterna direkt på deras hemsida för Android. Däremot skiljer sig en sak, Den första phablet-Nexusen är nu lanserad.

Nexus 6

Tillsammans med Motorola så släpper nu Google nästa generations Nexus, Nexus 6. Precis som ryktena sagt så är det en förstorad version av Moto X med ren Android som uppdateras av Google själva. Hårdvaran består av en 5,9″ QHD-skärm och Qualcomms senaste Snapdragon 805, samma processor som sitter i Samsung’s nya värsting, Galaxy Note 4. Det är inte bara hårdvaran som är ny i Nexus 6, det är även mjukvaran som nu är Android 5.0 (Lollipop) som vi skriver mer detaljerat om längre ner.

Batteri

Förutom designen som är hämtad från Motorolas senaste Moto X så har Nexus 6 även Motorolas trevliga batteriprestanda. Med 15 minuters laddning ska Nexus 6 klara sig i sex timmar, laddar man telefonen fullt så klarar den sig i 24 timmar (enligt Google’s siffror).

Kamera

Nexus 6 är utrustad med en 13MP f2.0 sensor som är omringad av en blixt. Likt de flesta nya mobiler så har även denna sensorn OIS (Optical Image Stabilization) för att ge så skarpa bilder som möjligt, även på skakig hand. Vill man filma kan detta göras i 4K med 30fps, något som är relativt vanligt på dagens Androidtelefoner, men eventuellt något onödigt med tanke på hur mycket plats den nya upplösningen tar? Gillar man att använda frontkameran så är det en 2MP kamera som sitter ovanför skärmen på Nexus 6.

Skärmen

Oftast är det LCD-teknik som används som skärm i dagens mobiler, i stort sett är det bara Samsung som använder tekniken AMOLED vilket ger en väldigt färgstark bildkvalité med väldigt bra svärta. Dock använder sig även Motorola av just denna teknik, så även Nexus 6. Med andra ord så är det en QHD 5,9″ SuperAMOLED-skärm som sitter i Nexus 6, detta är en riktigt trevlig nyhet då vi kommer få en fantastisk bild på nästa generations Nexus. Ovanför och under skärmen sitter även ett par frontmatade stereohögtalare för ett mer riktat ljud.

Som vanligt så erbjuder även Nexus-serien den senaste mjukvaran, Nexus 6 skickas med Android 5.0 som fått smeknamnet Lollipop. Nexus 6 kommer finnas till förhandsbokning i slutet av oktober (29/10) i USA, Google har inte uppdaterat Svenska Google Play ännu, vi får nog vänta någon vecka extra innan vi kan lägga en förhandsbokning här.

nexus6

Specifikationer

Modell Nexus 6
Operativsystem Android 5.0 (Lollipop)
Storlek 82.9 x 159.3 x 10.1 mm
Vikt 184 gram
Processor Snapdragon 805
Minne 3 GB
Skärm 5,92″ QHD 2560 x 1440 (493ppi)
Lagring 32GB/64GB
Kamera Bak: 13MP Fram: 2MP
Batteri 3200 mAh

Nexus 9

Om Nexus 6 har haft många rykten om sig så ligger Nexus 9 en bit längre fram. Att HTC jobbat på en surfplatta har det varit mycket prat om, Nexus 9 har haft rykten om sig under en lång tid och de flesta har stämt, bland annat den stilrena designen med en skarp metallram runt kanterna. Jämfört med Nexus 6 så är det en hel del som skiljer förutom det uppenbara, skärmen.

Hårdvara

Nexus 9 bygger på en helt annan hårdvara jämfört med Nexus 6, skärmen är en LCD-skärm med proportionerna 4:3, vilket inte är ”widescreen”, det är dock QHD på skärmen men då med upplösningen 2048 x 1536, att det inte är x 1440 beror på skärmens proportioner. Även under skärmen är det andra saker som jobbar. Processorn är från Nvidia och är samma som i deras spelplatta Nvidia Shield, med andra ord Tegra K1 som är en 64-bit’s processor. RAM-minnet på 2GB är något lägre än hos Nexus 6.

När det kommer till anslutningar så finns Nexus 9 både som Wifi och LTE-modell.

Design

Nexus 9 skiljer sig en hel del mot de tidigare surfplattorna i Nexus-serien som till stor del varit plast. Denna gången är det skarpa kanter som är byggda av metall, en greppvänlig baksida i liknande material som Nexus 7 som ASUS ligger bakom. Framsidan består till stor del av skärmen men också två frontmatade stereohögtalare med HTC’s Boomsound.

Nexus 9 kommer finnas till förhandsbokning i slutet av oktober (17/10) i USA och släppas den 3/11, Google har inte uppdaterat Svenska Google Play ännu, vi får nog vänta någon vecka extra innan vi kan lägga en förhandsbokning här.

Specifikationer

Modell Nexus 9
Operativsystem Android 5.0 (Lollipop)
Storlek 153.7 x 228.25 x 7.9 mm
Vikt Wifi: 425 gram
LTE: 436 gram
Processor Nvidia Tegra K1 64-bit
Minne 2 GB
Skärm 8,9″ LCD
QHD 2048×1536
Lagring 16GB/32GB
Kamera Bak: 8MP
Fram: 1,8MP
Batteri 6700 mAh

 

Tidigare artikelNyhet: Acast, ny podcasttjänst lanseras idag
Nästa artikelRykte: Apple iPad Air 2 *Event bekräftat*

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn