Försvarsmaktens träningsapp blev ingen billig historia och får nu många att bli rasande med tanke på att det är skattebetalarnas pengarna som gått åt en app som redan finns i stort sett.

I mars i år så släppte Försvarsmakten en träningsapp som dom kallar för ”FMTK” och är egentligen ingen större nyhet utan är en app vi har sett tidigare fast hos andra utvecklare.

Det som gör att detta uppmärksammans nu är att det har framkommit via Breakit att FMTK kostat hela 25 miljoner kronor i utveckling och marknadsföring, pengar som skattebetalarna får stå för.

fmtk-app-1

Några som reagerat starkt är andra konkurrenter som utvecklar träningsappar som tycker att det blir svårt att skapa en träningsapp eller hälsoapp om skattebetalarna står bakom den och att det i slutändan blir orättvist.

Jon Wingård är en av dom upprörda gällande finansieringen av FMTK och kommenterar följande till Breakit:

”Har man inte uppbackning av stora ekonomiska intressen tar man en enorm privat risk, man jobbar i stort sett på bröd och vatten. Det kommer att bli färre som vågar ta den risken om statliga aktörer går in på det här sättet. Det är ett hot mot innovationsklimatet i Sverige. Nästa Skype eller Klarna skulle mycket väl kunna uppstå inom träningsbranschen. FMTK kan aldrig ta den positionen, men de kan göra det betydligt svårare för andra.”

”Försvarsmakten dundrar in i App store, med en app som kostat 10,5 miljoner kronor att ta fram, utan att behöva tänka på kostnaderna”

FMTK har varit snabba med att försvara sig och enligt projektledaren bakom FMTK, Johannes Hellqvist så är denna appen framtagen för försvarets egna syften, men syftet är nog inte det som gör många upprörda utan att man har tagit skattebetalarnas pengar för att skapa en app som det egentligen redan finns utav om inte flera.

Det ska bli intressant och se hur detta kommer utvecklas och se om politikerna kommer våga sig på att säga något.

Tidigare artikelNyhet: Förhandsboka Sony Xperia X
Nästa artikelRykte: Apple gör om Apple Music helt

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn