Dagen är äntligen kommen då Apple lanserar deras nya iPhone’s och… Apple Watch! här nedan har ni all information om de nya iPhone-modellerna och såklart den nya klockan.

iPhone 6

iPhone 6 är nu officiell tillsammans med sin storebror iPhone 6 Plus. Apple har inte riktigt haft kontroll över de nya telefonerna då vi kunnat se rätt design på diverse bilder och filmer runt om på nätet under ett par veckor nu. Designen bygger vidare på den vi kan se hos iPhone 5/5S. Baksidan är i metall. Den stora skillnaden, förutom skärmens storlek, är de rundade kanterna som ska passa betydligt bättre i handen.

iphone6-2

Skärmen

iPhone 6 har, precis som rykten sagt, en 4,7″ skärm som bygger på en uppdaterad ”Retina Display HD”, upplösningen är 1334 x 750 och ger en ppi på 326. Även skärmen är något rundad i kanterna för att ge en mjukare känsla än tidigare. Den större skärmen ger, som väntat, en större telefon något som har varit efterlängtat av många, men också inte önskat av andra. Den nya displayen är tunnare än den tidigare modellen men behåller såklart IPS-tekniken och har nu ett starkare glas, dock inte safirglas som det ryktats om.

Hårdvaran

Med iPhone 6 lanserar Apple också två nya processorer, A8 och M8. A8 är huvudprocessorn, som väntat så bygger Apple vidare på 64-bitsystemet och processorn har nu blivit 25% snabbare (jämfört med A7). Den är inte bara snabbare, den är även mindre. Skillnaden mellan A7 och A8 är 13% vilket ger mer utrymme åt andra saker i telefonen. Hur är då strömförbrukningen? Jo, enligt Apple drar A8 50% mindre ström än förra årets modell, något som är imponerande!

iphone6-gallery4-2014

Den nya hårdvaran öppnar upp för fler appar och spel, något som ett antal spelutvecklare kommer ta till vara på, ett par av de spelutvecklare som kommer jobba/fortsätta jobba med Apple’s plattform är Epic, Ubisoft, Gameloft, EA, Disney och Super Evil MegaCorp. Nu ser vi fram emot vilka spel detta kan ge och hur de kan mätas med de mer traditionella spelkonsolerna.

Batteriet har varit en stor fråga för Apple, trots att A8 drar 50% mindre ström än föregångaren så är skärmen den största energiboven, skärmen som nu är 0,7″ större än tidigare modellen. Trots den tunna designen och den större skärmen så har Apple fått in bättre batteritid, iPhone 6 plus klarar sig bättre än iPhone 6, troligtivs på grund av mer plats för batteri. Tiden ska mätas upp till 14 timmar taltid i 3G-läge för iPhone 6 och 24 timmar med iPhone 6 Plus.

Kameran

Apple har valt att stanna kvar på sina 8 megapixlar på kameran, nu är det en f2.2 lins och även sensorn använder ny teknik för att ge bättre bilder. Linsen har en teknik Apple kallar Focus pixles, detta gör att linsen åker ut och in för att fokusera på motivet och se så att fokusen ligger helt rätt.
När det kommer till panorama så jobbar Apple vidare med tekniken som lanserades med iPhone 5S där kameran lägger ihop fullskaliga bilder i panoraman, detta ger en total panorama av 43MP.
Det finns en sak som skiljer kameran åt i iPhone 6 och iPhone 6 Plus, det är OIS (Optical Image Stabilisation). iPhone 6 saknar denna funktionen som blir allt mer populär i telefoner och som ger bilderna en bättre skärpa då kameran följer rörelserna i handen bättre.

När det kommer till video så saknar kameran stöd för både QHD och 4K, istället filmar iSight med upplösningen 1080p i 30fps eller 60fps. Det finns också ett slow motion-läge som filmar i 240fps, här sänks dock upplösningen.
Frontkameran är även den förbättrad, denna gången tar den in 81% mer ljus än förra modellen vilket ger bättre detaljer och mindre brus i bilderna, Apple har däremot inte satsat lika mycket på selfiedelen som exempelvis Samsung med deras extra breda fotovy i frontkameran.

iphone6-gallery1-2014

VoLTE

Med iPhone 6 så drar Apple upp hastigheten på surfen till 150mbps (LTE Cat.6), de öppnar också upp möjligheten för VoLTE (Voice over LTE). För att detta ska fungera bra så har Apple samarbetat med över 200 operatörer (som erbjuder LTE) runt om i världen. VoLTE ger tydligare och renare samtalsljud än traditionella samtal.

Tillgänglighet

iPhone 6 släpps den 19 september i ett urval av länder, men kan beställas från Svenska Apple Store först den 26 september. iOS 8 släpps den 17 september och fungerar på iPhone 4S+, iPod Touch generation 5, iPad 2+ och iPad mini+

Specifikationer

Modell iPhone 6
Operativsystem iOS 8
Mått (B x D x H) 67 x 138,1 x 6,9 mm
Vikt 129 gram
Processor Apple A8
64-bit
Sekundär Apple M8
Skärm 4,7″
Retina Display HD
1334 x 750 (326ppi)
Lagring 16/64/128GB
Kamera Bak: 8MP iSight
Fram: 1,2MP
Anslutningar 3,5mm uttag
Lightning-cable
Nätverk LTE Cat.6
NFC
802.11a/b/g/n/ac Wi‑Fi
Bluetooth 4.0
Pris 16GB 6395kr
64GB 7395kr
128GB 8395kr

iphone6-gallery2-2014

iPhone 6 Plus

iPhone 6 och iPhone 6 Plus påminner om varandra i de flesta fall, men det finns en del som särskiljer iPhone 6 Plus från den mindre modellen. Det mest uppenbara är såklart skärmen som är på 5,5″. Tack vare den större skärmen så kommer det ett par saker i iPhone 6 Plus mjukvara för att göra det lättare att använda den. Det som oroar iPhone-användare är att en större skärm gör den oanvändbar för bara en hand. Detta har Apple löst genom att dra ner det som visas på skärmen till den nedre delen av skärmen när man dubbelklickar på TouchID-knappen, för att återställa detta läget så trycker man en gång på TouchID igen.
För att utnyttja skärmens storlek mer så kan man använda iPhone 6 Plus i landskapsläge, en funktion som tidigare bara varit öppen för iPad och iPad mini.

iphone6plus

Som ovan nämnt så har iPhone 6 Plus en OIS kamera vilket gör att det är en optisk bildstabilisering i kameran, detta hjälper till om man har svårt att hålla kameran helt stilla när man tar bilder och ger därmed skarpare bilder.
Precis som iPhone 6 så finns iPhone 6 Plus i modellerna 16/64 och 128GB, Apple har alltså tagit bort 32GB alternativet.

Specifikationer

Modell iPhone 6 Plus
Operativsystem iOS 8
Mått (B x D x H) 77,8 x 158,1 x 7,1 mm
Vikt 172 gram
Processor Apple A8
64-bit
Sekundär Apple M8
Skärm 5,5″
Retina Display HD
1920 x 1080 401 ppi
Lagring 16/64/128GB
Kamera Bak: 8MP iSight OIS
Fram: 1,2MP
Anslutningar 3,5mm uttag
Lightning-cable
Nätverk LTE Cat.6
NFC
802.11a/b/g/n/ac Wi‑Fi
Bluetooth 4.0
Pris 16GB 7395kr
64GB 8395kr
128GB 9395kr

Apple Watch

Sist och så även minst har vi äntligen fått officiell information om Apples omåttligt omtalade klocka! Till stående ovationer visade Apple upp en film som lanserade Apple Watch, en metallklocka med safirglas och en hemknapp, det medföljande armbandet i metall är utbytbart och det kommer finnas ett flertal alternativ att välja mellan. I klockan finns diverse sensorer som ska känna av hur man rör sig och hur ens puls går.

apple-watch

Mjukvaran i klockan är inte en nedbantad version av iOS utan ett eget operativsystem där mycket fokus ligger på ett reglage på högersidan. Detta reglage kan styra mjukvaran om man inte vill täcka skärmen med sina fingrar. Styrningen är valbar då skärmen såklart är tryckkänslig, I fokus ligger alltid klockan, men när det kommer till appar så är upplägget så att en mängd appar ligger på skärmen där det går att zooma in och ut för att gruppera apparna och ge en överblick på vad som finns på klockan.
Tack vare WatchKit så finns det möjlighet för tredjepartsutvecklare att göra appar för Apple Watch, något som vi hoppats på, men inte varit helt säkra på att det skulle vara möjligt.

Siri är såklart inbyggt i Apple Watch för att ge en direkt koppling till telefonen och rösten. Notiser från telefonen kommer också på klockan precis som hos Android Wear, så man kan hålla koll på vad som händer på sin telefon när den ligger i fickan.

Apple Watch kommer fungera med iPhone 5S och uppåt och kommer släppas i början av 2015 i två olika storlekar. Batteritiden har Apple inte gått ut med ännu, troligtvis för att det kan ändras fram tills den släpps nästa år. Men de säger att detta är en klocka som kommer kunna användas ”under hela dagen”.

Tidigare artikelNyhet: Moto 360 är den fula ankungen
Nästa artikelNyhet: En närmare titt på Apple Pay

4 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn